Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΑύξηση Διοδίων: Ολιγοήμερη αναστολή των αυξήσεων – Χωρίς αποτέλεσμα η χθεσινή συνάντηση

Δεν βγήκε τελικά λευκός καπνός εχθές στην προγραμματισμένη συνάντηση υπουργείου Υποδομών και παραχωρησιούχων στους αυτοκινητόδρομους. Προς το παρόν οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν διαφορετικές και δεν βρήθηκε η χρυσή τομή.

Αυτό που αρχικά συμφωνήθηκε είναι να υπάρξει μια ολιγοήμερη αναστολή στην επιβολή αυξήσεων στις τιμές των διοδίων από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου για να υπάρχει νεά συνάντηση και να βρεθεί μια λύση στον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιδιώκει την όσο μικρότερη επιβάρυνση των χρηστών σε σχέση με τις αυξήσεις ενώ από την πλευρά τους οι παραχωρησιούχοι ζητούν την εφαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης.

Ωστόσο παρά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση φαίνεται πως και από την πλευρά των παραχωρησιούχων όσο και από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει η βούληση για μια συμφωνία. Οι πρώτοι έχουν ρίξει στο τραπέζι αρκετές προτάσεις για το πως θα μπορέσει να περιοριστεί η αύξηση για τους χρήστες ενώ το υπουργείο έχει μεταξύ άλλων ρίξει στο τραπέζι και την μείωση του ΦΠΑ.

Το βέβαιο είναι ότι το σκηνικό σύγκρουσης αν και φαίνεται ότι υπάρχει, επί της ουσίας θα χρειαστεί όλοι να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι μέχρι να βγει λευκός καπνός και να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση που πλέον να περιλαμβάνει και το 2023 και το 2024 μιας και φτάνει η ώρα για την συζήτηση για την αναπροσαρμογή με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και για φέτος.

Πως φτάσαμε στο αδιέξοδο

Το 2022 υπήρξε η χρονιά με τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί και στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Οι παραχωρησιούχοι που είχαν προχωρήσει στην τυπική διαδικασία αύξησης, ήρθαν σε συμφωνία στο τέλος του έτους να μετατεθούν οι αυξήσεις σε χρόνο μετά τις εκλογές.

Τον Ιούλιο επανήλθαν και πάλι ζητώντας την εφαρμογή των αυξήσεων από την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Το επόμενο χρονικό σημείο για την εφαρμογή αυξήσεων λογικά μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2024.

Τώρα πλέον το ζητούμενο είναι πως θα εφαρμοστούν αυτές οι αυξήσεις και αν θα συνυπολογιστεί και το 2023 στην εξίσωση. Επιπλέον έχει γίνει γνωστό ότι στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ, έχει τεθεί στο τραπέζι για να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αύξηση με την μείωση του ΦΠΑ. Αν για παράδειγμα ο ΦΠΑ από το 24% πάει στο 13% η επιβάρυνση των χρηστών θα μειωθεί αλλά αυτό έχει και δημοσιονομική του διάσταση. Ωστόσο αυτό μένει να γίνει γνωστό.

Στους αυτοκινητόδρομους με διόδια συμπεριλαμβάνονται οι άξονες Ελευσίνα-Πάτρα (Ολυμπία Οδός), Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός), Μεταμόρφωση-Σκάρφεια Φθιώτιδας (Νέα Οδός), Ξυνιάδα-Τρίκαλα (Ε65), Σκάρφεια- Ράχες Φθιώτιδας (Ε65), Ράχες-Κλειδί Ημαθίας (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), Ηγουμενίτσα-Κήποι Έβρου (Εγνατία Οδός), Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (Αυτοκινητόδρομος Μορέας).

πηγη:Ypodomess

Σχετικές αναρτήσεις

Κων/νος Μησιάλης. Η Ευθύνη των Δασικών Πυρκαγιών να Επιστρέψει στην Δασική Υπηρεσία. Στη Δασοπροστασία Κρύβεται η Επιτυχία και όχι στη Πυροσβεστική.

lazaros lazaros

Με τους 107 πρώτους υποψηφίους συμβούλους από όλες τις δημοτικές ενότητες, με την πολυπληθή Ομάδα Νέων της παράταξής μας προχωράμε δυναμικά και αποφασισμένα για την επόμενη μέρα!

lazaros lazaros

Τμήματα της φρεγάτας Φορμίων παρέδωσαν στη Naval τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

lazaros lazaros