Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα νέα ενεργειακά ποτά – Δεν είναι σαφείς οι ενδείξεις στα κουτιά

Οι παιδίατροι, αλλά και οι γονείς στις ΗΠΑ επανέρχονται σε ό,τι αφορά την πώληση των νέων ενεργειακών ποτών και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίζουν τα νέα ενεργειακά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά και το αλκοόλ και τα τσιγάρα απαγορεύοντας την πώλησή τους σε ανήλικους.
Η έκκληση αυτή γίνεται καθώς ακόμη και μια συσκευασία ενός ενεργειακού ποτού μπορεί να περιέχει όση καφεΐνη περιέχεται σε έξι αναψυκτικά τύπου cola.

Η έκκληση αυτή γίνεται καθώς ακόμη και μια συσκευασία ενός ενεργειακού ποτού μπορεί να περιέχει όση καφεΐνη περιέχεται σε έξι αναψυκτικά τύπου cola.

 

Το Prime Energy, που κυκλοφόρησε φέτος, περιέχει 200 μικρογραμμάρια καφεΐνης μέσα στη συσκευασία των 350 ml, ξεπερνώντας τα επιτρεπόμενα επίπεδα της ουσίας στον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

Ανταγωνιστικά ενεργειακά ποτά όπως το Ghost της εταιρείας AB InBev και το ενεργειακό ποτό “Kimade” της Κιμ Καρντάσιαν επίσης περιέχουν 200 μικρογραμμάρια καφεΐνης. Το ανταγωνιστικό Monster Energy περιέχει 150 mg.

ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΧΏΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΈΧΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΎΣΕΙ

Καθώς το περιεχόμενο της καφεΐνης στα ενεργειακά ποτά έχει αυξηθεί στην διάρκεια των χρόνων, ορισμένες χώρες και λιανέμποροι έχουν απαγορεύσει τα προϊόντα αυτά, ενώ κάποιοι ζητούν αποδεικτικό ηλικίας για την αγορά τους.

Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει εθνικός κανονισμός που να απαγορεύει την πώληση ενεργειακών ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη.

Με την απουσία νομικού πλαισίου που να αφορά την ηλικία του καταναλωτή, όπως αυτό που ισχύει για το αλκοόλ και τα τσιγάρα, οι λιανέμποροι είναι απίθανο να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτά, λέει η δρ. Χόλι Μπέντζαμιν, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ασφαλής δόση καφεΐνης για τα παιδιά
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου, δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ασφαλής δόση καφεΐνης για τα παιδιά.

«Οι έμποροι λιανικής θα μπορούσαν να επιλέξουν να τοποθετούν αθλητικά ποτά και ενεργειακά ποτά σε διαφορετικά σημεία και να φέρουν διαφορετικές ετικέτες στις προθήκες, αλλά, νομίζω ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί χωρίς ρύθμιση που ξεκινά με την καλύτερη σήμανση προϊόντων και με ευρεία εκπαίδευση», είπε η δρ. Μπέντζαμιν.

Και πρόσθεσε: «Οποιοδήποτε ενεργειακό ποτό με υψηλή δόση καφεΐνης, όπως το Prime Energy, δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά».

Οι παρενέργειες για τα παιδιά που καταναλώνουν καφεΐνη μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις, τρέμουλο, στομαχικές διαταραχές και δυσμενείς συναισθηματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, επισήμανε η Μπέντζαμιν.

ΕΞΕΤΆΖΕΤΑΙ ΤΟ PRIME ENERGY

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει επί του παρόντος αίτημα του αρχηγού της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, για διερεύνηση της περιεκτικότητας σε καφεΐνη στο Prime Energy, καθώς και της προώθησης του ποτού αυτού σε παιδιά, δήλωσε εκπρόσωπος.

Εκπρόσωποι της παρασκευάστριας εταιρείας του ποτού Prime αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ οι Ghost Energy και Monster Energy δεν απάντησαν σε μηνύματα που ζητούσαν σχόλια. Η Congo Brands, ιδιοκτήτρια εταιρεία των Kimade, Alani Nu και Prime Energy, επίσης δεν απάντησε σε αιτήματα που ζητούσαν σχόλια.

Οι συνιδρυτές της Prime, ο Λόγκαν Πολ και η KSI, και οι δύο influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους στα μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο ότι δεν διαφημίζουν το ποτό σε παιδιά, προσθέτοντας ότι οι λιανέμποροι είναι εκείνοι που θα πρέπει να ελέγχουν τις πωλήσεις σε ανηλίκους.

 

πηγη:Infokids.gr

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, του Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης και του Δήμου Πεντέλης.

lazaros lazaros

Έλενας Μανιάτη «Άγνωστη Φωνή» από τον Τάσο Τσετσένη.

lazaros lazaros

Ένοπλες Δυνάμεις: Η ΣΣΕ στην 1η θέση στο Commando Halfmarathon στην Πολωνία.

lazaros lazaros