Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός ο δήμος δεν εκχωρείται ούτε Μυκονοποιείται. Σας το υπογράφω.


Κλαίρη Σαραντάκου :
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΜΑΣ
ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Στις 8 Οκτωβρίου οι πολίτες της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα κληθούν να εκλέξουν την επόμενη δημοτική τους αρχή. Οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κρίσιμες. Η περιοχή μας, ευνοημένη από την φυσική της ομορφιά, τον οικιστικό της χαρακτήρα και την γεωγραφική της θέση, ως μία παραθαλάσσια κηπούπολη, ήταν φυσικό να καρπωθεί οφέλη από την γενική ανάπτυξη που παρατηρείται στην χώρα τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτή η ανάπτυξη είναι αδιανόητο να γίνεται σε βάρος των δημοτών, καθιστώντας τους ανθρώπους αυτής της πόλης, κατοίκους δεύτερης κατηγορίας, των οποίων τα συμφέροντα θα παραγκωνίζονται για την προσωπική επιφάνεια ορισμένων, λίγων και εκλεκτών, που λυμαίνονται την δημοτική αρχή ως πεδίο προσωπικής τους κοινωνικής ανέλιξης.

Ακούγονται και γράφονται πολλά: όλα σε μέσα που ελέγχονται πλήρως από την πλέον αδιαφανή δημοτική αρχή που κυβέρνησε ποτέ αυτή την πόλη και τους δήμους που συνενώθηκαν για να την συγκροτήσουν. Μια αρχή που εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, το σύνολο σχεδόν της τελευταίας θητείας της, αρνείται πεισματικά να δημοσιεύσει τις οικονομικές της καταστάσεις. Μια αρχή που φιμώνει ή σαρώνει κάθε μορφής αντιπολίτευση απαξιώνοντας και στηλιτεύοντας με σκαιό τρόπο όποιον τολμά να πει την αλήθεια για τα 3Β της αφάνειας: για το Κόρμπι, την Μηλαδέζα, το Χέρωμα, το Πανόραμα – για περιοχές που δεν επιφυλάσσουν δόξα για τον Δήμαρχο και άρα δεν έχει τίποτα να καρπωθεί από αυτές παρεκτός από ψήφους, έναντι ψευδεπίγραφων εξαγγελιών και υποσχέσεων.

Η παράταξη της οποίας ηγούμαι, η ΑΝΑΝΕΩΣΗ – Όραμα για το Μέλλον φιλοδοξεί να θέσει τέρμα στην ασυδοσία, την συναλλακτική λογική και την ματαιοδοξία που κινεί τα δημοτικά πράγματα του τόπου εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να εισφέρω το σύνολο των δυνάμεών μου στην ανάταξη αυτού του δήμου, στο νοικοκύρεμα μιας πόλης τριών ταχυτήτων, όπου την ίδια ώρα που πωλούνται διαμερίσματα προς 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα πεζοδρόμια παραμένουν σπασμένα και οι δρόμοι πλημμυρίζουν με κάθε βροχόπτωση. Μιας πόλης που ενώ έγινε η πρώτη με σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων, εξακολουθεί να μην διαθέτει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία και που ενώ δεν διασφαλίζει κανένα αντάλλαγμα για τις μεγάλες επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα, ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα των δημοτών για εκδηλώσεις φιλαυτίας και κομπασμού για το ανύπαρκτο έργο της.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέλαβε την θέση του Δημάρχου το 2014, με μεγάλες προσδοκίες. Βεβαίως ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε επί μία δεκατία δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του δήμου Βούλας επί δημαρχίας Μάντεση. Υποσχέθηκε να καταστήσει τον τόπο μας μια “πόλη για να ζεις”, έναν τόπο ήπιας ανάπτυξης και σεβασμού των δημοτών. Αντ’ αυτού ολιγώρησε ή και κατασπατάλησε τους δημόσιους πόρους που είχε στην διάθεσή του, αφήνοντας πίσω έναν δήμο δύο όψεων: Η μία όψη είναι αυτή της βιομηχανοποιημένης χλιδής και από την άλλη η όψη των υποβαθμισμένων περιοχών της, οι οποίες προορίζονται για σκουπιδότοποι της περίφημης Ριβιέρας των ολίγων. Σε κάθε στραβοτιμονιά, ο Δήμαρχος επικαλείται προσκόμματα κάθε είδους: φταίει η περιφέρεια, το υπουργείο, η αντιπολίτευση, η Εκκλησία – όλοι εκτός από αυτόν. Στο ερώτημα ποιες αρμοδιότητες έχει ο Δήμαρχος, εμείς – και εγώ προσωπικά – απαντώ: ο Δήμαρχος έχει κάθε αρμοδιότητα που χρειάζεται για να κάνει την πόλη του «πόλη για να ζεις» και να εξυπηρετήσει τους δημότες. Αυτήν την αρμοδιότητα την έχει είτε από τον νόμο είτε από φιλότιμο.

Από την πρώτη του προεκλογική καμπάνια, πράγματι ο κ. Κωνσταντέλλος υποσχέθηκε την ανέγερση κλειστού κολυμβητηρίου, πολιτιστικού κέντρου, διευθέτηση ρέματος στο Κόρμπι, ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων και άλλα πολλά. Σήμερα εκείνος και οι πέριξ αυτού διατείνονται ότι αν τους δοθεί άλλη μια ευκαιρία, μια τρίτη δηλαδή τετραετία, θα κάνουν όσα δεν έκαναν σε εννέα χρόνια εξουσίας. Μην τους πιστεύετε. Δεν είναι ότι δεν πρόλαβαν, είναι ότι δεν θέλουν. Για το ρέμα στο Κόρμπι ο Δήμος μας διέθεσε το 2016 και το 2019 συνολικά 18.900€ για “μελέτη καθορισμού του ρέματος” και για “υποστηρικτικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό και διαχωρισμό περιοχών για την δόμηση πέριξ του ρέματος”. Μέχρι σήμερα, το 2023, τίποτα δεν έχει παραδοθεί, καμία ουσιαστική αλλαγή στην περιοχή δεν έχει γίνει, με το έργο στην ουσία να έχει βαλτώσει από καιρό. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο “ασχολήθηκε” ο Δήμαρχος με την χωροθέτηση του ρέματος, αρκεί να αντιπαραβάλλουμε αυτό το ποσό με τις 11.500€ που διέθεσε για μια εκδήλωση βράβευσης αθλητών. ΄Η με τις 30.000 ευρώ που δόθηκαν για την δαπάνη ηχητικών εγκαταστάσεων προς κάλυψη εορταστικών εκδηλώσεων 2023. Όσο δύο φιέστες: τόσο κοστολόγησε ο Δήμαρχος την επιβίωση μιας ολόκληρης περιοχής και ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. Τόσο ασχολήθηκε.

Μεταξύ του 2017 και του 2020, ο Δήμαρχος δαπάνησε 9.000€ για την εκπόνηση “μελέτης δημιουργίας κολυμβητηρίου” στον δήμο μας. Τώρα διατείνεται ότι το έργο έχει ήδη χωροθετηθεί και δρομολογηθεί, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των δημοτών, που χρόνια αναμένουν να γίνει το έργο. Και πάλι για αντιπαραβολή: 48.250 ευρώ θα δοθούν για το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ 7,8 και 9 Ιουλίου 2023.
Τέλος, ως προς το θρυλούμενο πολιτιστικό κέντρο που πρόκειται δήθεν να γίνει στην Βούλα: από το 2014 μόνον εξαγγελίες. Το 2020, μετά κόπων και βασάνων ξεκίνησαν ορισμένες εργασίες σε έναν χώρο προδήλως ακατάλληλο να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου το οποίο έχουμε ανάγκη. Έκτοτε, αδράνεια και παράλυση: το έργο χάσκει, όπως ακριβώς και το γηροκομείο, που υποτίθεται ότι θα ολοκλήρωνε ο δήμαρχος και το οποίο “κτίζεται” σχεδόν τριάντα χρόνια.

Την ίδια ώρα που οι προτεραιότητες των δημοτών παραγκωνίζονται και τοποθετούνται στις καλένδες, ο δήμος θέτει σε προτεραιότητα την – σε δραματική πλέον έκταση και βαθμό – κοπή δένδρων, για την οποία έχει διαθέσει ποσό άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ τα τελευταία χρόνια.
Έχει εκχωρήσει κάθε πιθαμή παραλίας σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος και διατείνεται ότι δίνει δωρεάν είσοδο στις παραλίες για τους δημότες, οι οποίοι, μόλις εισέλθουν στον χώρο θα κληθούν να πληρώσουν για την ομπρέλα, εκτός αν θέλουν να… αποχωρήσουν ησύχως. Αυτό διαφέρει βέβαια από πλαζ σε πλαζ. ΄Αλλα ισχύουν στην Βούλα, άλλα ίσχυαν στην Βάρκιζα, όταν και αν ανοίξει θα δούμε τι θα γίνει.
Ο δήμος φωταγώγησε και την πλατεία της Βούλας: έδωσε 1.800.000€ , λαμβάνοντας δάνειο, για φωτισμό με λαμπτήρες LED τόσο ανεπαρκή που αν η πλατεία δεν έσφυζε από οικονομική ζωή και από καταστήματα με φωτεινές βιτρίνες και περίπτερα, η εγκληματικότητα θα είχε εκτοξευθεί. Έργα βιτρίνας, όχι έργα ουσίας. Το ερώτημα είναι γιατί δεν εξέτασε την περίπτωση τοποθέτησης LED με την μορφή Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), όπου ο δήμος δεν παίρνει δάνειο αλλά τα χρήματα τα βάζει κάποιος επενδυτής, ο οποίος από την αξία του κέρδους στην ενέργεια θα τα βάζει στην αξία που έχει επενδύσει και θα παίρνει τα χρήματα πίσω επί 10 χρόνια και το 30% θα το αποδίδει στον Δήμο.

Σε αυτά η θέση μου και η θέση της παράταξής μου είναι και παραμένει ακλόνητη: προτεραιοποίηση των συμφερόντων του δημότη, δημιουργία με όλους τους πολίτες μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης, που θα βασίζεται στην διαφάνεια και τον συνεχή έλεγχο, μέριμνα για τις ανάγκες της πόλης και όχι της καριέρας. Για έναν δήμο ισχυρό, σύγχρονο, με αποτελεσματικές υπηρεσίες και ναι: με ΚΔΑΠ, δημοτικό κολυμβητήριο, δημοτική βιβλιοθήκη, πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο και ουσιαστική αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υποδομών του δήμου μας. Γιατί το μπορούμε και το αξίζουμε. Με διεκδίκηση, με διαπραγμάτευση, με πυξίδα τις αρχές μας και το ήθος μας, με εντιμότητα και ευθύτητα, όπως πορευόμαστε δεκαετίες.

Ας μου επιτραπεί μια τελευταία αναφορά: γεννήθηκα στην Βούλα και κατοικώ στην Βάρκιζα. Ξέρω αυτήν την πόλη σαν την παλάμη μου και έχω παρακολουθήσει όλα τα χρόνια της ανάπτυξής της. Υπήρξα τυχερή γιατί έζησα τον δήμο μου πράσινο, βιώσιμο, φιλικό προς τον δημότη, έζησα σε έναν δήμο πρότυπο, μια αληθινή όαση σε σχέση με την πυκνοκατοικημένη τερατούπολη Αθήνας-Πειραιά. Ως πρώτη γυναίκα Δήμαρχος αυτής της πόλης, δεσμεύομαι ότι δεν θα επιτρέψω η τωρινή γενιά να είναι η τελευταία που θα γνωρίσει την Βάρη, την Βούλα και την Βουλιαγμένη όπως εγώ τις γνώρισα. Αυτός ο δήμος δεν εκχωρείται ούτε Μυκονοποιείται. Σας το υπογράφω.

Κλαίρη Σαραντακου.http://ananeosivvv.gr

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Όποιος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί μου πολιτικά, είναι ελεύθερος το κάνει. Ας αφήσουν όμως εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου

lazaros lazaros

Παρανάλωμα του πυρός έγινε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βελεστίνο

lazaros lazaros

Αντιμέτωποι με ισόβια: Δίωξη για κακούργημα και στους 4 κατηγορούμενους για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη

lazaros lazaros