Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Bloomberg: Έκδοση ομολόγων έως και 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα το 2024

Την έκδοση ομολόγων ύψους έως και 10 δισ. ευρώ εντός του 2024 σχεδιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως σημειώνει πηγή που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 8 έως 10 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες 3 δισ. ευρώ για το 2024. Οι πωλήσεις αυτές θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.

«Η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τους οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και S&P Global Ratings στα τέλη του έτους άνοιξε την πόρτα σε μια επενδυτική δεξαμενή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ομόλογα της χώρας, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους. Με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Σύμφωνα με τοι ίδιο δημοσίευμα, στα σχέδια της Ελλάδας είναι και η μείωση του χρηματοδοτικού «μαξιλαριού» που εξασφάλισε με τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, το 2018. Το ύψος του θα ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024, ωστόσο θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα 10ετή ομόλογα της χώρας υπεραποδίδουν έναντι του ιταλικού χρέους από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού βρίσκεται κάτω από τις 20 μονάδες βάσης», σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα ως χώρα που δεν αντιμετωπίζει κρίση.

Παράλληλα, το Bloomberg τονίζει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους και το 2024. Υπενθυμίζει δε παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, βάσει των οποίων η Αθήνα σκοπεύει να μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος.

Σημειώνεται ότι η Bloomberg Index Services έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα επανεισαγάγει την Ελλάδα στους κορυφαίους δείκτες αναφοράς παγκόσμιου χρέους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι στο εξής τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Euro Treasury του Bloomberg.

πηγη:thepresident

Σχετικές αναρτήσεις

Εξάρες η Μαρίνα Σάττι με το «ZARI»Πρόκριση στον μεγάλο Τελικό

lazaros lazaros

Πασχαλινές ευχές από την Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Βασιλική Καβαλλάρη

lazaros lazaros

Ερντογάν: Σκληρή επίθεση κατά του Ισραήλ – Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα

lazaros lazaros