Ανατολική Αττική
ΔιάφοραΚΟΣΜΟΣ

CIA: «Αυτογκόλ» ιστορικών διαστάσεων η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο

Το 2024 ενδέχεται να είναι δύσκολο για την Ουκρανία στη μάχη της κατά της Ρωσίας, εκτίμησε ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς,τονίζοντας ότι θα ήταν «ιστορικών διαστάσεων» λάθος η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Σε άρθρο του στον ιστότοπο του περιοδικού Foreign Affairs ο Μπερνς σημείωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να αυξήσει το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία πλήττοντας στόχους πιο βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, ο Μπερνς επεσήμανε ότι ο πόλεμος έχει αρχίσει να διαβρώνει την ισχύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και εκτίμησε ότι η Κίνα ενδέχεται να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι της Ταϊβάν, αν δει ότι μειώνεται η αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία.

«Η φετινή χρονιά είναι πιθανό να είναι σκληρή στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», έγραψε. «Αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη σύγκρουση αυτή την κρίσιμη στιγμή και διακόψουν τη στήριξη προς την Ουκρανία, θα βάλουν ένα αυτογκόλ ιστορικών διαστάσεων», υπογράμμισε.

«Η πρόκληση της Ουκρανίας είναι να πλήξει την αλαζονεία του Πούτιν και να δείξει στη Ρωσία το μεγάλο κόστος μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης, όχι μόνο σημειώνοντας πρόοδο στη γραμμή του μετώπου, αλλά εξαπολύοντας πλήγματα πιο βαθιά πίσω από αυτή και σημειώνοντας σταθερά κέρδη στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε ο Μπερνς.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει απαγορεύσει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων μέσα στη Ρωσία, ενώ έχει αρνηθεί να προσφέρει στο Κίεβο πυραύλους HIMARS μεγάλου βεληνεκούς.

«Οι ΗΠΑ δεν διευκολύνουν ούτε ενθαρρύνουν πλήγματα μέσα στη Ρωσία», δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Επισημαίνοντας ότι ο Πούτιν ενδέχεται να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο Μπερνς έγραψε «θα ήταν ανόητο να απορρίψουμε εντελώς τους κινδύνους κλιμάκωσης. Αλλά θα ήταν εξίσου ανόητο να τους επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν χωρίς να χρειάζεται».

Παράλληλα σημείωσε ότι η στήριξη προς την Ουκρανία ενδέχεται να αντικρούσει την κινεζική άποψη ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε οριστική παρακμή» και θα στείλει «ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με την αμερικανική αποφασιστικότητα, το οποίο βοηθά την Ταϊβάν».

«Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να αναζωπυρωθεί η κινεζική αντίληψη περί της αμερικανικής ανευθυνότητας και να υποκινηθεί η κινεζική επιθετικότητα θα ήταν να πάψουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία», κατέληξε.

πηγη:euro2day

Σχετικές αναρτήσεις

Σεούλ: Αλλάζουν όλα στο μετρό – Τέλος εποχής για τα καθίσματα

lazaros lazaros

Προχωρούν τα έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

lazaros lazaros

Ξεκινά η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Νταού Πεντέλης με χρηματοδότηση 2,4 εκατ. από το ΕΣΠΑ

lazaros lazaros