Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

CNBC: Εκτόξευση του χαλκού στα 15.000 δολάρια την επόμενη 2ετία, βλέπουν οι αναλυτές.

Ραγδαία άνοδο των τιμών του χαλκού κατά περισσότερο από 75% την επόμενη διετία, εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό και της υψηλότερης ζήτησης που πυροδοτεί η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βλέπουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC.

Η αύξηση της ζήτησης λόγω της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και η πιθανή υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα ωθήσει τις τιμές του χαλκού υψηλότερα, αναφέρει σε έκθεσή της η BMI, μονάδα ερευνών της Fitch Solutions.

Oι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος, γεγονός που θα αποδυναμώσει το δολάριο καθιστώντας πιο ελκυστικό τον χαλκό τους ξένους επενδυτές.

«Η θετική πρόβλεψη για τον χαλκό βασίζεται κυρίως σε μακροοικονομικούς παράγοντες», δήλωσε από την πλευρά του στο CNBC ο Matty Zhao, αναλυτής της Bank of America Securities, επικαλούμενος πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από την Fed και ένα ασθενέστερο δολάριο.

Επίσης, στην πρόσφατη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28, περισσότερες από 60 χώρες υποστήριξαν το σχέδιο για τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, μια κίνηση που σύμφωνα με την Citibank «θα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτική για τον χαλκό».

Μάλιστα σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο, η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι οι υψηλότεροι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ενισχύσουν τη ζήτηση χαλκού κατά επιπλέον 4,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Αυτό μπορεί να ωθήσει τις τιμές του μετάλλου στα 15.000 δολάρια ανά τόνο το 2025, ήτοι πολύ υψηλότερα από το ρεκόρ των 10.730 δολαρίων ανά τόνο που καταγράφηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Οι τιμές του χαλκού διαπραγματεύονται σήμερα στο επίπεδο των 8.559 δολαρίων ανά τόνο

Σημειώνεται ότι ο χαλκός αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης και είναι αναπόσπαστο μέρος της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ισχύος και ανεμογεννητριών.

πηγη:insider

Σχετικές αναρτήσεις

Γερμανία: Παγώνουν τις επενδύσεις οι επιχειρήσεις

lazaros lazaros

“36 συγγραφείς γράφουν για τη ΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης”

lazaros lazaros

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μη μισθωτές μητέρες.

lazaros lazaros