Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡοή ειδήσεων

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Τα μουσεία είναι σκουληκότρυπες σε άλλους κόσμους. Είναι μηχανές έκστασης. Ακολουθήστε τα μάτια σας όπου κι αν σας οδηγήσουν… και ο κόσμος θα αρχίσει να αλλάζει για εσάς”, είχε δηλώσει ο Αμερικανός κριτικός τέχνης, Jerry Saltz. Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί του, ειδικά να ανατρέξουμε στα εξαιρετικά μουσεία που φιλοξενούν σπουδαία και μοναδικά έργα τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά τα ιδρύματα, το καθένα μοναδικά σχεδιασμένο και επιμελημένο, υπόσχονται να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία των επισκεπτών, προσφέροντας ένα πλούσιο μωσαϊκό εμπειριών που καλύπτουν τα πεδία των αρχαίων πολιτισμών, της σύγχρονης τέχνης και της πρωτοποριακής τεχνολογίας.
Eνα νέο μουσείο θα περάσει από δεκαετίες σχεδιασμού και κατασκευής προτού οι συλλογές του εισαχθούν σε μια νέα τοποθεσία. Αυτό καθιστά κάθε νέο πολιτιστικό κέντρο κάτι το εξαιρετικό. Καθώς λοιπόν η παγκόσμια κοινότητα αναμένει με ανυπομονησία αυτά τα πολιτιστικά ορόσημα, ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι για να εξερευνήσουμε τις ποικίλες αφηγήσεις, τα καινοτόμα σχέδια και τις συλλογές που προκαλούν δέος και τα οποία πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία των μουσείων την επόμενη χρονιά.

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Render courtesy Perkins Will

Μουσείο Σαίξπηρ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Φωλιασμένο στην καρδιά του Λονδίνου, ένα πολιτιστικό στολίδι πρόκειται να μαγέψει τόσο τους λάτρεις της λογοτεχνίας όσο και τους λάτρεις της ιστορίας. Προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες του το 2024, το ίδρυμα αυτό υπόσχεται να αποτελέσει ένα καταφύγιο για όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στη ζωή και την κληρονομιά του μεγαλύτερου θεατρικού συγγραφέα του κόσμου, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Καθώς οι επισκέπτες πλησιάζουν λοιπόν το Μουσείο του Σαίξπηρ, χαιρετίζονται από ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο συνδυάζει άψογα την Ελισαβετιανή γοητεία, με τον σύγχρονο σχεδιασμό. Το εξωτερικό, που θυμίζει το εμβληματικό θέατρο Globe, αποτίει φόρο τιμής στην εποχή στην οποία έζησε και εργάστηκε ο Σαίξπηρ. Το εσωτερικό, ωστόσο, είναι μια απόδειξη της σύγχρονης καινοτομίας, με διαδραστικά εκθέματα και μεγάλες οθόνες που ζωντανεύουν τα διαχρονικά έργα του κλασικού βάρδου. Ο σχεδιασμός του μουσείου χρησιμεύει όχι μόνο ως φυσική αναπαράσταση της σαιξπηρικής αισθητικής, αλλά και ως μια “γέφυρα” μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος.(www.thestageshoreditch.com)

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Render courtesy DLR Group

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ, Οχάιο, ΗΠΑ
Αυτό το πολυαναμενόμενο ίδρυμα πρόκειται να γίνει κόμβος επιστημονικών ανακαλύψεων, εκπαίδευσης και εκθεμάτων, που προκαλούν δέος και αναδεικνύουν τα θαύματα του φυσικού κόσμου. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ είναι μια απόδειξη της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, που ενσωματώνεται άψογα στο αστικό τοπίο, ενώ παράλληλα ενσαρκώνει το πνεύμα της επιστημονικής περιέργειας. Με τον βιώσιμο σχεδιασμό του, το μουσείο δεν χρησιμεύει μόνο ως χώρος για πνευματική εξερεύνηση, αλλά αντανακλά επίσης τη δέσμευση για περιβαλλοντική διαχείριση. Τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως οι πράσινες στέγες και τα ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, ευθυγραμμίζονται με την αποστολή του μουσείου να εμπνεύσει ένα αίσθημα ευθύνης για τον πλανήτη.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ έχει δεσμευτεί επιπλέον να κάνει την επιστήμη προσιτή και ελκυστική για όλες τις ηλικίες. Οι διαδραστικοί χώροι μάθησης, εξοπλισμένοι με εκθέματα που αγγίζονται και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της ανακάλυψης. Από προσομοιώσεις ανασκαφής απολιθωμάτων, μέχρι εργαστήρια χημείας, το μουσείο έχει ως στόχο να αναζωπυρώσει το πάθος για μάθηση και να καλλιεργήσει μια βαθύτερη εκτίμηση για την επιστημονική μέθοδο. To νέο μουσείο αναμένεται να ανοίξει στις 8 Απριλίου 2024. (www.cmnh.org)

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Photo: Grand Egyptian Museum

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα, Αίγυπτος
Ο πυραμιδοειδής σχεδιασμός του αρχιτεκτονικού γραφείου, Heneghan Peng, γι’ αυτό το μνημειώδες πολιτιστικό συγκρότημα περιλαμβάνεται εδώ και χρόνια στις λίστες με τα 10 κορυφαία μνημεία. Η ελπίδα του είναι ότι, στα τέλη του 2024, οι επισκέπτες θα μπορούν επιτέλους να βιώσουν την περίφημη θέα των πυραμίδων. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της τοποθεσίας του μουσείου που θα βρίσκεται στο εμβληματικό σκηνικό του οροπεδίου της Γκίζας, και θα είναι έτοιμο να αποτελέσει μια μαρτυρία για το μεγαλείο της αρχαίας Αιγύπτου.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα, που συνδυάζει άψογα τη νεωτερικότητα με τον σεβασμό για το αρχαίο παρελθόν της περιοχής. Ο σχεδιασμός, μια αρμονική ενσωμάτωση γυαλιού και ασβεστόλιθου, αποτίει φόρο τιμής στη διαχρονική αισθητική της φαραωνικής αρχιτεκτονικής. Αυτή η μνημειώδης δομή είναι στρατηγικά τοποθετημένη, παρέχοντας πανοραμική θέα στις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου. Ανεκτίμητα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των θησαυρών του Τουταγχαμών, εκτίθενται με την τελευταία λέξη της μουσειακής τεχνολογίας στον εσωτερικό χώρο 24.000 τετραγωνικών μέτρων, δημιουργώντας μια καθηλωτική εμπειρία που αποκαλύπτει το μεγαλείο των φαραώ και την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων. (grandegyptianmuseum.org) 

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Photo: Architecture Studio

Παγκόσμιο Μουσείο Οίνου, Πεκίνο, Κίνα
Στην καρδιά του Πεκίνου, ένα συναρπαστικό εγχείρημα πρόκειται να διεγείρει τις αισθήσεις και να αναβαθμίσει την εκτίμηση της οινολογίας, αυτό είναι το Παγκόσμιο Μουσείο Οίνου. Προγραμματισμένο να κάνει το ντεμπούτο του το 2024, αυτό το καινοτόμο ίδρυμα υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των κρασιών, γιορτάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και τον πολιτισμό της οινοποίησης. Ο χώρος αποτελεί ένα σύγχρονο αριστούργημα, συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική αισθητική με τη διαχρονική γοητεία της αμπελουργίας. Το εξωτερικό, μια κομψή συγχώνευση γυαλιού και χάλυβα, προσκαλεί τους επισκέπτες σε έναν κόσμο όπου η παράδοση και η καινοτομία συνυπάρχουν αρμονικά. Καθώς οι επισκέπτες περνούν τις πόρτες του, μεταφέρονται σε ένα βασίλειο όπου η τέχνη της οινοποίησης αναδεικνύεται σε μια καθηλωτική και εκπαιδευτική εμπειρία. Θα περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένα, σχολή κρασιού, αίθουσες γευσιγνωσίας και γκουρμέ εστιατόρια, με εκθέσεις πολυμέσων που εξιστορούν τις διαδικασίες του terroir, της παλαίωσης, της γαστρονομίας και της ιστορίας του κρασιού. Οταν ανοίξει, το Παγκόσμιο Μουσείο Οίνου θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο κρασιού στον πλανήτη και ένα καταφύγιο για τους λάτρεις του οίνου.

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Photo: Adjaye Associates

Studio Museum Harlem, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Στο ζωντανό καλλιτεχνικό τοπίο της Νέας Υόρκης, το Studio Museum in Harlem αποτελεί έναν πολιτιστικό ακρογωνιαίο λίθο από την ίδρυσή του. Το εμβληματικό αυτό μουσείο, που πρόκειται να αποκαλύψει τη δυναμική του εξέλιξη το 2024, συνεχίζει να επαναπροσδιορίζεται, αντανακλώντας την πλούσια ποικιλομορφία και δημιουργικότητα του Χάρλεμ, ενώ παράλληλα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον ευρύτερο διάλογο της σύγχρονης τέχνης.
Το Studio Museum in Harlem ιδρύθηκε το 1968 σε μια περίοδο βαθιάς πολιτιστικής και κοινωνικής αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Χάρλεμ, συνώνυμο της Αναγέννησης του Χάρλεμ στις αρχές του 20ού αιώνα, γνώρισε ένα νέο κύμα καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικής αναγέννησης. Το μουσείο, που βρίσκεται στην καρδιά αυτής της ιστορικής γειτονιάς, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του έργου των Αφροαμερικανών καλλιτεχνών και στην προώθηση ενός χώρου διαλόγου και καινοτομίας. Ο νέος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Studio Museum αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής του τόσο στην καινοτομία όσο και στη διατήρηση. Το εξωτερικό του κτιρίου, με τις κομψές γραμμές και τη σύγχρονη αισθητική του, ενσωματώνεται άψογα στον ιστό του Χάρλεμ, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί ένα τολμηρό βήμα προς το μέλλον. Στο εσωτερικό, οι υπερσύγχρονες αίθουσες και οι εκθεσιακοί χώροι υπογραμμίζουν αυτή την αφοσίωση του μουσείου να παρέχει μια δυναμική πλατφόρμα για την καλλιτεχνική έκφραση. (www.studiomuseum.org)

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Photo: Nintendo

Μουσείο Nintendo, Κιότο, Ιαπωνία
Ενας χώρος ωδή σε όλα τα πράγματα της Nintendo, που θα καταλαμβάνει το πρώην εργοστάσιο παιχνιδιών της εταιρείας στην πόλη Uji City, που χτίστηκε το 1969. Το ίδρυμα, που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2024, υπόσχεται να γιορτάσει την πλούσια ιστορία, τη δημιουργικότητα και τον αντίκτυπο μιας από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες εταιρείες παιχνιδιών στον κόσμο.
Το Μουσείο Nintendo στο Κιότο δεν είναι όμως απλώς ένας εορτασμός του gaming. Είναι ένα οπτικό θέαμα που αποτίει φόρο τιμής στο καινοτόμο πνεύμα της Nintendo. Σχεδιασμένο με γνώμονα τόσο την παραδοσιακή ιαπωνική αισθητική όσο και τα σύγχρονα μοτίβα παιχνιδιών, η αρχιτεκτονική του μουσείου ενσωματώνεται άψογα στο ιστορικό τοπίο του Κιότο. Καθώς οι επισκέπτες πλησιάζουν σε αυτό, τους υποδέχεται ένας εξωτερικός χώρος που απηχεί τα εικονικά στοιχεία της κληρονομιάς των παιχνιδιών της Nintendo, προετοιμάζοντας το σκηνικό για ένα ταξίδι στον κόσμο των pixels και του παιχνιδιού. Στο εσωτερικό, τα εκθέματα παρουσιάζουν τις εμβληματικές κονσόλες παιχνιδιών, τους χαρακτήρες και τα franchises που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους σε γενιές παικτών. Από το αρχικό Nintendo Entertainment System (NES) έως το πρωτοποριακό Nintendo Switch, το μουσείο προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στη μεταμορφωτική συμβολή της εταιρείας στον χώρο του gaming.

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Photo: Selldorf Architects

The Frick Collection, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Στεγασμένη στην πρώην κατοικία του Henry Clay Frick, η Συλλογή Frick είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής μεγαλοπρέπειας, που προσφέρει ανάπαυλα από το πολύβουο αστικό τοπίο και προσκαλεί τους επισκέπτες σε έναν κόσμο διαχρονικής τέχνης και εκλεπτυσμένης κομψότητας. Αυτό το εμβληματικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε από τον βιομήχανο και συλλέκτη έργων τέχνης Henry Clay Frick, είναι ένα πολιτιστικό στολίδι που συνεχίζει να μαγεύει τους λάτρεις της τέχνης και τους λάτρεις της.
Στο επίκεντρο της Συλλογής Frick βρίσκεται η εξαίσια σειρά ευρωπαϊκών αριστουργημάτων, που εκτείνονται από την Αναγέννηση έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι επισκέπτες συναντούν εμβληματικά έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως οι Vermeer, Rembrandt, Titian και Goya. Η προσεκτικά επιμελημένη συλλογή του μουσείου, που χαρακτηρίζεται περισσότερο από την ποιότητά της παρά από την ποσότητά της, επιτρέπει την οικεία ενασχόληση με κάθε έργο τέχνης, καλλιεργώντας μια βαθιά εκτίμηση για τις αποχρώσεις της σύνθεσης, της τεχνικής και της καλλιτεχνικής έκφρασης. (www.frick.org) 

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Photo: Foster + Partners

Εθνικό Μουσείο Zayed, Aμπου Ντάμπι
Στην καρδιά του Αμπου Ντάμπι, ένα πολιτιστικό είδωλο πρόκειται να δημιουργηθεί, γιορτάζοντας την πλούσια ιστορία, την κληρονομιά και το όραμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο εγγύς μέλλον. Αυτό το αρχιτεκτονικό δημιούργημα αποτίει φόρο τιμής στον ιδρυτή του έθνους, τον σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan, και υπόσχεται να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Σχεδιασμένο από τον αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Λόρδο Νόρμαν Φόστερ, το Εθνικό Μουσείο Zayed αποτελεί απόδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ευφυΐας.
Η δομή, που μοιάζει με φτερά γερακιού, είναι ταυτόχρονα ένα νεύμα στον πολιτισμό των Εμιράτων και ένα σύμβολο ελευθερίας και διαφωτισμού. Τοποθετημένο στο νησί Saadiyat, ο σχεδιασμός του μουσείου ενσωματώνεται αρμονικά στο περιβάλλον τοπίο, δημιουργώντας ένα άψογο μείγμα παράδοσης και καινοτομίας. Στο επίκεντρο του Εθνικού Μουσείου βρίσκεται η ζωή και η κληρονομιά του σεΐχη, ιδρυτή και οραματιστή ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι εκθεσιακές αίθουσες του μουσείου έχουν επιμεληθεί για να παρουσιάσουν το πλούσιο μωσαϊκό της ιστορίας και του πολιτισμού των Εμιράτων. Από τους αρχαίους πολιτισμούς έως τη σύγχρονη εποχή, οι επισκέπτες ξεκινούν ένα ταξίδι στον χρόνο, εξερευνώντας τις ζωντανές παραδόσεις, τις καινοτομίες και τη συμβολή των ΗΑΕ στην παγκόσμια κοινότητα. Τα εκθέματα με αντικείμενα, προβολές πολυμέσων και καθηλωτικές εμπειρίες προσφέρουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση της ποικιλόμορφης κληρονομιάς του έθνους. (www.zayednationalmuseum.ae)

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Photo: Saka Museum Bali

Μουσείο Saka, Μπαλί, Ινδονησία
Μέσα στα καταπράσινα τοπία και τις ζωντανές παραδόσεις του Μπαλί, το Μουσείο Saka αναδύεται ως μια πολιτιστική όαση, συνυφαίνοντας την πλούσια ιστορία, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις και την πνευματική ουσία του νησιού. Η αρχιτεκτονική του Μουσείου Saka χρησιμεύει ως αρμονική συγχώνευση του παραδοσιακού μπαλινέζικου σχεδιασμού και της σύγχρονης αισθητικής. Εμπνευσμένο από τοπικούς ναούς και αρχιτεκτονικά μοτίβα, το μουσείο ενσωματώνεται άψογα στη φυσική ομορφιά του Μπαλί. Η χρήση βιώσιμων υλικών και αρχών φιλικού προς το περιβάλλον σχεδιασμού, αντανακλά τη δέσμευση τόσο για την πολιτιστική διατήρηση όσο και για την περιβαλλοντική διαχείριση.
Στην καρδιά του Μουσείου Saka βρίσκεται ο εορτασμός της ζωντανής κληρονομιάς του Μπαλί. Τα εκθέματα μέσα στο μουσείο ξεδιπλώνουν μια αφήγηση που καλύπτει τους αρχαίους πολιτισμούς, τις δυναστείες και το ζωντανό μωσαϊκό των τεχνών του νησιού. Από τα περίτεχνα σκαλιστά γλυπτά, μέχρι τα ζωντανά παραδοσιακά υφάσματα, οι επισκέπτες βυθίζονται στην ουσία της πολιτιστικής εξέλιξης του Μπαλί. (www.sakamuseum.org)

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

Photo: Storm King Art Center

Κέντρο Τέχνης Storm King, New Windsor, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Από την ίδρυσή του το 1960, αυτό το υπαίθριο πάρκο γλυπτικής έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό καταφύγιο για μνημειακές εγκαταστάσεις τέχνης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική και καθηλωτική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια των παραδοσιακών μουσείων. Το υπαίθριο περιβάλλον μεταμορφώνει την εμπειρία θέασης της τέχνης, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ασχοληθούν με τα έργα υπό το διαρκώς μεταβαλλόμενο φυσικό φως που διαχέεται στα 500 στρέμματά του.
Εργα διάσημων καλλιτεχνών όπως οι Alexander Calder, Louise Nevelson, Mark di Suvero και Maya Lin διανθίζουν το τοπίο, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ της τέχνης και του περιβάλλοντος. Η απόλυτη κλίμακα αυτών των γλυπτών προκαλεί δέος και περισυλλογή, προωθώντας μια μοναδική σύνδεση μεταξύ του θεατή και του έργου τέχνης. Το φθινόπωρο θα αποκαλύψει ένα ξύλινο νέο εργαστήριο κατασκευής, στούντιο και κτίριο συντήρησης από τον Heneghan Peng με την υποστήριξη του WXY, καθώς και βελτιωμένη διαμόρφωση του τοπίου από τον Reed Hilderbrand. Ο επανασχεδιασμένος χώρος υποδοχής και το “υπαίθριο λόμπι” θα απαλλαγούν από την ανάγκη για πέντε στρέμματα πρώην χώρου στάθμευσης, τα οποία, με τη σειρά τους, θα διαμορφωθούν με νέα έργα υπαίθριας τέχνης. (www.stormking.org) /newmoneygr

Σχετικές αναρτήσεις

Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» το Άγιο Φως

lazaros lazaros

100 Χρόνια Τριγλια – Ραφήνα μνήμες και εικόνες!

lazaros lazaros

Στην τελετή έναρξης του World Boccia 2023 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

lazaros lazaros