Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Deutsche Bank: Επιφυλακτική με την Ελλάδα, βλέπει ανάπτυξη 1,2% το 2024

Πολύ κάτω από το μέσο όρο που τοποθετούν την ανάπτυξη της Ελλάδας οι περισσότεροι αναλυτές κινείται η Deutsche Bank, καθώς εκτιμά ότι αυτή θα κινηθεί μόλις στο 1,2% το 2024, αλλά θα βελτιωθεί σημαντικά, κοντά στο 2% το 2025. Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,2% την ερχόμενη χρονιά, με την κυβέρνηση να μειώνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1%.


Σε γενικές γραμμές όμως η Deutsche Bank είναι επιφυλακτική με την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς θεωρεί ότι θα βρεθεί σε ήπια ύφεση. Μάλιστα θεωρεί ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τον ρυθμό ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2024 παραμένουν. Παρά τις αρνητικές εκπλήξεις στις πρόσφατες ενδείξεις πληθωρισμού, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι ισορροπημένοι.

Ρηχή ύφεση

Η Deutsche Bank αναμένουμε ότι η ύφεση στο β’ 6μηνο του 2023 θα είναι ρηχή. Βλέπει περιορισμένο κίνδυνο βαθύτερης ύφεσης. Παρά τον περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο για την τρέχουσα ύφεση, υπάρχει ο κίνδυνος η ανάκαμψη της ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 να είναι πιο αργή από την αναμενόμενη.

Τρεις παράγοντες θα είναι βασικοί για το μακροοικονομικό αποτέλεσμα το 2024: η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. η αγορά εργασίας και η ανταγωνιστικότητας, εξηγεί η Deutsche Bank. Τα στοιχεία των οικονομικών συνθηκών δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή μετάδοση της σύσφιξης της πολιτικής στην πραγματική οικονομία. Υποθέτει, όμως η γερμανική τράπεζα, ότι βρισκόμαστε ή κοντά στην κορυφή της μετάδοσης. “Αν κάνουμε λάθος, η ανάπτυξη μπορεί να είναι ακόμη πιο αδύναμη”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χαμηλή η ανταγωνιστικότητα

Η ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ παραμένει χαμηλή παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας. Η αβεβαιότητα είναι υψηλή, με κίνδυνο βραδύτερης ανάπτυξης, ενώ η άνοδος του λαϊκισμού, η γερμανική δημοσιονομική κρίση και η εκ νέου εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα μπορούσαν να περιορίσουν την ταχύτητα της μετάβασης.

πηγη:radar

Σχετικές αναρτήσεις

Βόμβα στην Σταδίου: «Ήταν πολύ δυνατή η έκρηξη, φοβηθήκαμε» – Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για το περιστατικό.

lazaros lazaros

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2022 για την πορεία των τιμών της αγροτικής γης στην ελληνική επικράτεια

lazaros lazaros

Καμπανάκι Μυτιληναίου στην Κομισιόν: Επείγουσα η ανάγκη για επαναφορά της παραγωγικής δραστηριότητας της Ευρώπης

lazaros lazaros