Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Δίκη για το Μάτι:Αποδοκιμασίες από συγγενείς. Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι.

Έξι χρόνια μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για την ενοχή ή μη των 21 κατηγορουμένων για πράξεις και παραλείψεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποφάσισε την ενοχή έξι κατηγορουμένων, μία απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες από τους συγγενείς των θυμάτων και τους εγκαυματίες που βρίσκονταν από το πρωί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αυτό που καταλόγισε στους καταδικασθέντες το δικαστήριο ήταν το μη συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, το αλαλούμ που επικρατούσε, το ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλεούμενα, τα πλοιάρια προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα. Επίσης, όσον αφορά τους επίγειους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ότι δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Αθώοι κρίθηκαν επίσης η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Στο δικαστήριο το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο. Πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ άλλοι έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. “Κοιτάξτε με στα μάτια“, φώναξε μία μία γυναίκα, η οποία, όπως είπε, έχασε τα παιδιά της. “Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή“, φώναζαν κάποιοι άλλοι συγγενείς.

ertnews

Σχετικές αναρτήσεις

Συλλήψεις για διαφθορά στη ΔΟΥ Χαλκίδας

lazaros lazaros

Προς θανάτωση πολλοί από τους «φονικούς» ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ

lazaros lazaros

Κρήτη: Στις χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά – Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί

lazaros lazaros