Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Δίκη για το Μάτι-Πρ. Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Ξέραμε για νεκρούς»

Ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 η απολογία  του  πρώην αρχηγού  του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη. Η δίκη επανεκκίνησε  σήμερα μετά από 1,5 μήνα διακοπής λόγω της αποχής των δικηγόρων.

κ. Τερζούδης, ο πρώτος από τους κατηγορούμενος που απολογείται, έκανε λόγο για  ένα συμβάν «σαρωτικό» που « Η  Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο με τόσο τραγικές συνέπειες». Παραδέχτηκε μάλιστα πως γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών την  ώρα που δίνονταν η συνέντευξη τύπου με παρόντα τον  τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Καμία ευθύνη…

Ο κατηγορούμενος μίλησε για μία εθνική τραγωδία αρνούμενος ωστόσο  ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην έλλειψη  εναέριων  μέσων εκείνη την ημέρα  είπε πως : «Δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα cl215 γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένος. Τα πράγματα δεν είναι απλά στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Όλα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα».

Αρνήθηκε δε ότι υπήρχαν επίγεια μέσα και δεν διατέθηκαν. «Εγώ γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ΄ επανάληψη για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν».

Όσον αφορά στα  πυροσβεστικά πλοιάρια, υποστήριξε ότι: «Αυτά έχουν υδάτινη χωρική αρμοδιότητα. Καταρχάς δεν είναι στελεχωμένα και τα τρία .Να πάει που; Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αυτό…Στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Έψαχναν για βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν…».

Για την εκκένωση της περιοχής, υποστήριξε πως δεν ήταν εφικτή. «Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος…δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Δεν υπήρχε χρόνος. Γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεθνώς για αυτό. Αν δεν υπάρχει χρόνος τι γίνεται… Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή .Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε  τη δράση της οργανωμένης  απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε .Έπρεπε να γίνει η Ηλεία … Το 2018 γίνεται το Μάτι. Αλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007.Υιοθετησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά  τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης….

Εισαγγελέας; Μετά  το χρόνο που πέρασε, επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσεις να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει…

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

 

πηγη:real.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΦΠΑ 24% στα αναψυκτικά – Ποια προϊόντα ακριβαίνουν – Αντιδρούν βιομηχανίες του κλάδου και εστίαση

lazaros lazaros

ΥΠΕΣ.Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες του καύσωνα.

lazaros lazaros

Κακουργηματική απάτη-μαμούθ άνω των 8 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Δικογραφία σε βάρος 227 εταιρειών

lazaros lazaros