Ανατολική Αττική
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡοή ειδήσεων

Δήμαρχος βοήθησε να βρεθεί πίνακας του Μποτιτσέλι αξίας 100 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, πρόκειται για την απεικόνιση της Παναγίας και του βρέφους Χριστού ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Γκρανιάνο, κοντά στη Νάπολη , σύμφωνα με τη Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Καραμπινιέρων της Νάπολης.

Ο πίνακας του διάσημου καλλιτέχνη που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ακόμη και από μη γνώστες για τα έργα του «Η Γέννηση της Αφροδίτης» και η «Ανοιξη» εκτιμάται από τις ιταλικές αρχές ότι αξίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Την δημιουργία του είχε αναθέσει στον Μποτιτσέλι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1470.

Είναι ένα έργο διαστάσεων 58 x 80 εκατοστών, ζωγραφισμένο με τέμπερα σε ξύλο, κρεμόταν σε μια εκκλησία στο ναπολιτάνικο προάστιο Σάντα Μαρία λα Καριτά, από τις αρχές του 1900, αφότου η εκκλησία στην οποία αρχικά είχε παραχωρηθεί, κάηκε.

Όμως, όταν ένας σεισμός κατέστρεψε την εκκλησία το 1982, ο πίνακας δόθηκε από την ενορία σε μια τοπική οικογένεια με το επίθετο Σόμα, για φύλαξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος είπε στο CNN ότι υπάρχει επίσημο διάταγμα στα αρχεία που αποδεικνύει ότι πράγματι τους εμπιστεύθηκαν τον πίνακα, οπότε δεν αντιμετωπίζουν καμία ποινική έρευνα.

Τα πρώτα χρόνια μετά την ανάθεση του πίνακα στην οικογένεια, οι τοπικές αρχές έλεγξαν την κατάστασή του, συμβουλεύοντάς τους πού να τον φυλάξουν και βοηθώντας τα μέλη της οικογένειας να τον μετακινούν και να τον καθαρίζουν.

Αλλά για κάποιο λόγο οι έλεγχοι σταμάτησαν τη δεκαετία του 1990 και ο πίνακας καταχωρήθηκε στον κατάλογο των αγνοουμένων έργων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κατάλογος ενημερώνεται συχνά και αυτό το καλοκαίρι ο πίνακας εντοπίστηκε στην οικογένεια Σόμα, που τον διατηρούσε όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο διοικητής Μασιμιλιάνο Κρότσε, κατά την παρουσίαση του ευρήματος.

Αφού εντοπίστηκε ο απόγονος της οικογένειας στην κατοχή του οποίου βρισκόταν ο πίνακας, η αστυνομία συνεργάστηκε με τον τοπικό δήμαρχο, ο οποίος γνώριζε ήδη την παρουσία του Μποτιτσέλι στο σπίτι του Σόμα και βοήθησε στην ανάκτησή του, είπε ο Κρότσε.

πηγη:aftodioikisi

Σχετικές αναρτήσεις

Μπράβοι ξυλοκοπούν πελάτες και αστυνομικό σε μπαρ στο Γκάζι! Βίντεο-ντοκουμέντο!

lazaros lazaros

Πρωτοσέλιδα.Πολιτικές & αθλητικές εφημερίδες 19/1/2024

lazaros lazaros

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ «Πετυχαίνουμε τους στόχους μας, αναβαθμίζουμε το περιβάλλον»

lazaros lazaros