Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣ

Ε. Γκουντούφας: Προχωρούμε στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών – Δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν ελλείψεις δεκαετιών

Σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Δαδιά και Πάρνηθα επισημαίνοντας ότι «οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα».

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι ξεκίνησε σε ένα μέρος που δεν υπήρχε τίποτα. «Δεν υπήρχε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιληφθεί το ανακριτικό τμήμα», επισήμανε και προσέθεσε: «Οι συνθήκες ήταν τέτοιες, ο άνεμος βορειοανατολικός, κατεύθυνσή της νοτιοδυτική εντός του μεγάλου πυρήνα της Δαδιάς. Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν να μην φύγει προς τον μικρό πυρήνα που είναι πολύ κρίσιμη η έκταση και να προστατευτούν οι οικισμοί της Δαδιάς και της Λευκίμμης. Και για αυτό από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ της Δαδιάς, ΜΚΟ και τους δασικούς συνεταιρισμούς τους ντόπιους προχωρήσαμε και προχωρούμε και σήμερα που μιλάμε στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, στην υλοτομία, στην διαπλάτυνση προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά την Πάρνηθα, ο κ. Γκουντούφας είπε ο στόχος και η προσπάθειά όλων, από άποψη δασικού οικοσυστήματος, επικεντρώνεται στην ανατολική, βορειοανατολική πλευρά της ώστε να μην φτάσει στο κρίσιμο δασικό οικοσύστημα με τα έλατα.

«Ήδη οι δασικοί υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών της Αττικής κινούνται και συνεργάζονται με τους εργολάβους μας που υλοποιούν τα έργα πρόληψης του λεγόμενου αντινέρο, χρησιμοποιούν προωθητήρες του Στρατού και προσπαθούν να κάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαπλατύνουν υπάρχουσες αντιπυρικές ζώνες και δρόμους προκειμένου να φτιάξουν ζώνες άμυνας και να μην μας φύγει η φωτιά προς τα ανατολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν χαρακτηρίζοντας τις ακραίες και τόνισε: «Όταν έχεις τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η φωτιά θα εξελισσόταν ως έρπουσα σε καθαρισμένα δασικά οικοσυστήματα και θα περνούσε χωρίς να βλάψει τον ανώροφο εδώ οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα».

Παράλληλα επισήμανε ότι χθες σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα κατάφεραν να σώσουν το περιαστικό δάσος της Θήβας κάνοντας έργα. Το ίδιο συνέβη και στα Ψαχνά Ευβοίας όπου όπως είπε αντιμετώπισαν «μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά». «Και εκεί με αντιπυρικές ζώνες που διαπλατύναμε και με τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος καταφέραμε να ελέγξουμε», σημείωσε.

Αναφορικά με τα έργα πρόληψης που γίνονται ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι τα 2,5-3 τελευταία χρόνια γίνονται έργα πρόληψης περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε μέσα σε τρία χρόνια να θεραπεύσουμε ελλείψεις δεκαετιών», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι περίπου κάθε μέρα 150 περίπολα των δασικών υπηρεσιών κινούνται στα δασικά οικοσυστήματα, περίπου 500 δασικοί υπάλληλοι οι οποίοι όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 5 πολλαπλασιάζονται κατακόρυφα και έχει συνεχή παρουσία στην ύπαιθρο.

Όπως είπε η δασική υπηρεσία συμμετέχει και στις τρεις φάσεις αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή σε πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση.

Τέλος, επισήμανε ότι ήδη έχουν περάσει στη φάση της αποκατάστασης για τις μεγάλες προηγούμενες πυρκαγιές και για την Ρόδο και για Δερβενοχώρια-Μάνδρα και για τον Κουβαρά-Σαρωνίδα όπως επίσης και για το Λουτράκι και για το Αίγιο.

«Ήδη έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές ενέργειες, έχουμε το θεσμό του ανάδοχου αποκατάστασης. Ευτυχώς υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συνδρομή και από τους ιδιωτικούς φορείς ώστε πολύ γρήγορα να περάσουμε στην επόμενη φάση που αφορά την αποκατάσταση και με το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης που επικεντρώνεται πολύ περισσότερο και στην Αττική και φυσικά να προχωρήσουμε στη σύνταξη των διαχειριστικών μελετών για όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Δεν είναι τίποτα εύκολο. Το θέμα είναι όμως ότι με σχεδιασμό και συνεργασία όλα μπορεί να επιτευχθούν», υπογράμμισε ο κ. Γκουντούφας.

 

πηγη:dasarxeio.com

Σχετικές αναρτήσεις

Μάχη μεταξύ Γιαννούλης, Σουφλίου, Σιδηρώ, με συνεχείς ρίψεις εναέριων απ’ το ξημέρωμα (ΒΙΝΤΕΟ)

lazaros lazaros

Σύζυγος υποψηφίας έστειλε στο νοσοκομείο τη σύζυγο του δημάρχου!

lazaros lazaros

Αχινός Εισβολέας από το Σουέζ Εντοπίστηκε σε Παραλία του Ναυπλίου

lazaros lazaros