Ανατολική Αττική
ΔιάφοραΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκσυγχρονίζεται η μετεωρολογική τεχνολογία της χώρας για την ακριβέστερη πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εντάχθηκαν δύο κομβικής σημασίας έργα έγκαιρης πρόβλεψης και πρόληψης φυσικών καταστροφών του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας “ΑΙΓΙΣ”, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. Ευρώ, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Παπαθανάσης εντάσσονται στο ΤΑΑ έργα για την προμήθεια τα δύο ακόλουθα έργα του ΑΙΓΙΣ: 1) Νέων σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar), προϋπολογισμού 23.560.000 Ευρώ και 2) Μετεωρολογικών Σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, προϋπολογισμού 6.200.000 Ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, το πρώτο έργο του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ” αφορά στην προμήθεια νέων συγχρόνων συστημάτων Radar, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προορίζονται τόσο για την αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου εξοπλισμού, όσο και για την επέκταση του εθνικού δικτύου σταθμών μετεωρολογικών Radar, στοχεύοντας στην βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου.

Πιο αναλυτικά η δράση περιλαμβάνει δίκτυο τεσσάρων μετεωρολογικών Radar με την απαραίτητη υποδομή. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί υποδομή συστήματος Nowcasting, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωρο-χρονικής ακρίβειας με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τέλος, θα αναπτυχθεί μηχανισμός αυτοματοποιημένης παραγωγής ενημερώσεων και προειδοποιήσεων οι οποίες θα αποστέλλονται από την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία για επιχειρησιακή αξιολόγηση και αξιοποίηση.

Στην δεύτερη περίπτωση, αντικείμενο της προμήθειας Μετεωρολογικών Σταθμών είναι:

1. Η επέκταση του υπάρχοντος Εθνικού Δικτύου Μετρητικών Σταθμών (ΕΔΜΣ) με νέους Υδρολογικούς Αυτόματους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (ΥΑΜΣ), οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση, μετεωρολογικών υδρολογικών δεδομένων.
2. Η δημιουργία δικτύου ανίχνευσης Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων (ΑΗΕ) με σύγχρονους αισθητήρες ανίχνευσης φαινομένων Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων, με σκοπό την παρακολούθηση, καταγραφή και στατιστική επεξεργασία εμφάνισης ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών εκκενώσεων.
3. Η αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων EUMETSAT, οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους δορυφόρους νέας γενιάς MTG και METOP-II του Οργανισμού.

Και στις δύο δράσεις, υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε δήλωσή του ο κ.Κικίλιας τόνισε πως “Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών και ραντάρ, μέρος του εμβληματικού Προγράμματος ΑΙΓΙΣ, θα διασφαλίσει πολύτιμα εργαλεία στη διάθεση των μετεωρολόγων μας για την έγκαιρη και έγκυρη πρόγνωση των καιρικών φαινομένων… Έχουμε επιταχύνει την υλοποίηση του ΑΙΓΙΣ, και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα έχουμε προκηρύξει το σύνολο των έργων, με πρωταρχικό μας μέλημα την προστασία των πολιτών της χώρας”.

Ο κ.Παπαθανάσης δήλωσε, ότι “Με τη σημερινή απόφαση, ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται περαιτέρω τα τεχνολογικά μέσα και ο εξοπλισμός που πλέον θα έχει στη διάθεσή της η χώρα απέναντι στις κλιματολογικές προκλήσεις. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει.”.

 

πηγη: economico.

Σχετικές αναρτήσεις

ΟΗΕ: 18 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

lazaros lazaros

Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας Παλαίμαχοι – Παλαίμαχοι Απόλλωνα Σμύρνης!

lazaros lazaros

Βανίτα Σωφρόνη.Επιτυχημένη με πολύ κόσμο η εκδήλωση κοπής βασιλόπιτα της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Μαραθώνος.

lazaros lazaros