Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Ανακοίνωσε νέα Αύξηση 0,25% στα Επιτόκια.Η Ένατη από τον Ιούλιο του 2022

Άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης πραγματοποιήσε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς ο πληθωρισμός, αν και έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, στο 5,5% τον Ιούνιο σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Eurostat.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.


Για το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και ένατη συνολικά από τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Τα ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν σκαρφαλώσει πλέον συνολικά 425 μονάδες βάσης στην επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ.

Οι επενδυτές περιμένουν πλέον τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου για στοιχεία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν και νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα μακριά από τον επίσημο στόχο του 2% της τράπεζας και δεν αναμένεται να επιστρέψει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, για να υποχωρήσει στο 3,0% το 2024 και στη συνέχεια σε 2,2% το 2025.

TheTOC.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Εκρηξη της Ανεργίας των Νέων στην Κίνα και επιστροφή στο πατρικό τους.

lazaros lazaros

Σάλος στην Τουρκία για την παραγελία RAM στην ελληνική αμυντική εταιρεία Ιντρακόμ, από την αμερικανική Raytheon. Όλες οι εξελίξεις

lazaros lazaros

Απάντηση από την «Κίνηση Πολιτών για τις παραλίες» στον Δήμαρχο Πάρου

lazaros lazaros