Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Ένας χρόνος από την εξαγορά του Twitter: Ο Μάσκ έβαλε Χ στην πλατφόρμα που ξέραμε

Πριν από ένα χρόνο ο  Ίλον Μάσκ αγόρασε το X, το πάλαι ποτέ Twitter, οδηγώντας την πλατφόρμα σε μια περιπέτεια που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν χρήματα, διαφημιστές και εμπιστοσύνη.

Ο πολυδισεκατομμυριούχος έκλεισε τη συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Οκτωβρίου 2022, ενώ βρισκόταν αντιμέτωπος με  μια αγωγή που τον κρατούσε στους όρους της αγοράς από τους οποίους ήθελε να ξεφύγει.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει μια αναδρομή όσων ακολούθησαν ξεκινώντας από την “οικογενειακή ατμόσφαιρα” που επικρατούσε μέχρι τότε στην περιβόητη και άκρως επιδραστική πλατφόρμα.  Τις ημέρες μετά την αγορά του, ο Μασκ απέλυσε γρήγορα τα στελέχη που διοικούσαν το Twitter και έκανε ιδιωτική την εισηγμένη εταιρεία. Επίσης, απέλυσε τους περισσότερους εργαζόμενους της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μειώνοντας τους από 8.000 σε λιγότερους από 1.500.

Η πρώην διευθύντρια έργων Esther Crawford, η οποία έγραψε στο διαδίκτυο για την εμπειρία της, δήλωσε ότι ο Musk αντικατέστησε την οικογενειακή ατμόσφαιρα της εταιρείας με ένα κλίμα φόβου.

Περιέγραψε τον Μασκ ως τολμηρό αλλά «κυκλοθυμικό», που περιβάλλεται από «yes men» και παίρνει αποφάσεις με βάση το ένστικτο.

Τον Ιούλιο, ο Μασκ κατάργησε το παγκοσμίως αναγνωρισμένο λογότυπο του Twitter με τα πουλιά και άλλαξε το όνομα της πλατφόρμας σε X, ενώ «αποψίλωσε» τον έλεγχο του περιεχομένου, αποκατέστησε λογαριασμούς εξτρεμιστών που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί και επέτρεψε στους χρήστες να αγοράσουν επαλήθευση λογαριασμού, βοηθώντας τους να επωφεληθούν από ιογενείς – αλλά συχνά ανακριβείς – αναρτήσεις.

Ο Μασκ υπερασπίστηκε αυτές τις αλλαγές στο όνομα της ελευθερίας του λόγου.

Οι επιλογές του «προκάλεσαν αυξημένη ανταλλαγή παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους», ανέφερε η PolitiFact τη Δευτέρα σε έκθεσή της, απηχώντας μια σειρά από ομάδες που παρακολουθούν τοξικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτόν τον μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα κατά του X για φερόμενη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τρομοκρατικού περιεχομένου σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πέφτουν τα έσοδα, αυξάνονται οι χρεώσεις

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η διαφημιστική δραστηριότητα της πλατφόρμας κατέρρευσε εν μέρει, καθώς οι έμποροι απογοητεύτηκαν από το X.

Η Insider Intelligence προβλέπει ότι το X θα τελειώσει το 2023 με έσοδα από διαφημίσεις ύψους 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 4,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Ο Μασκ στις αρχές του έτους δήλωσε ότι η αξία της εταιρείας είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, και ορισμένες εκτιμήσεις την τοποθετούν ακόμη χαμηλότερα.

Παρ’ όλα αυτά άρχισε να χρεώνει για λειτουργίες που κάποτε ήταν δωρεάν στο Twitter, όπως τα μπλε σημάδια με τικ που αρχικά προορίζονταν ως σήματα αυθεντικότητας, σε μια προσπάθεια να βγάλει χρήματα από τις συνδρομές.

Και το X άρχισε πρόσφατα να χρεώνει τους νέους χρήστες στη Νέα Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες για βασικές λειτουργίες, όπως η αποστολή μηνυμάτων, σε μια δοκιμή που αποσκοπεί στη μείωση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Ο Μασκ πρότεινε τη χρέωση όλων των χρηστών του X, αλλά η ιδέα αυτή απορρίφθηκε ευρέως. Αναλυτές της βιομηχανίας είπαν ότι θα έκανε το X ακόμη λιγότερο ελκυστικό για τους διαφημιστές.

Παράλληλα, άρχισε να «ανθεί» το ακροδεξιό περιεχόμενο. Ο Μάσκ επανέφερε τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και κατάργησε μια ομάδα αφιερωμένη στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τις εκλογές.

Ο πρώην παρουσιαστής των ειδήσεων του Fox, Τάκερ Κάρλσον, γνωστός για τις ριζοσπαστικές συντηρητικές απόψεις του, ξεκίνησε μια εκπομπή στο X αφού απολύθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό.

Απευθυνόμενος στην πιο mainstream δεξιά, ο Μασκ φιλοξένησε και μετέδωσε συνεντεύξεις με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ρον ΝτεΣάντις και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

πηγη:liberal.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αμοργός – Πρώτη Πανελλαδική ημερίδα τουρισμού του Αιγαίου

lazaros lazaros

Νόαμ Κατς: Η Ελλάδα είναι πύλη στην Ευρώπη

lazaros lazaros

Δήμος Σπατων Αρτέμιδας. Δηλώνουμε λοιπόν ότι ΔΕΝ πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοιου είδους ενέργειες και θα κινηθούμε τόσο ΝΟΜΙΚΑ όσο και ΔΥΝΑΜΙΚΑ για να τις αποτρέψουμε.

lazaros lazaros