Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΡοή ειδήσεων

Έργο πνοής το 2ο Δημοτικό σχολείο στην Νέα Μάκρη. «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» έλεγε ο Β. Ουγκώ.

Έργο πνοής το 2ο Δημοτικό σχολείο στην Νέα Μάκρη

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» έλεγε ο Β. Ουγκώ.

Κατά το χρονικό διάστημα 2005-2010, με πρωτοβουλία του Σπύρου Παππά, Εκπαιδευτικού και Άμισθου (τότε) Συμβούλου στα θέματα Παιδείας του Δήμου, ιδρύθηκαν, αναβαθμίστηκαν και λειτούργησαν συγκεκριμένες σχολικές μονάδες στην Νέα Μάκρη, όπως: τα δύο (2) Νηπιαγωγεία στο κέντρο της Νέας Μάκρης (2007), το 2ο Γυμνάσιο στον Νέο Βουτζά (2008), το 2ο Λύκειο και το 3ο Γυμνάσιο (ΦΕΚ 788/6-5-2008), αλλά και το 4ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης στον Ερυθρό(ΦΕΚ 704/22-4-2008).

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1983, ως 3/θέσιο, αλλά από την ίδρυσή του έως και το 2009 ήταν ανενεργό και συστεγάζονταν με το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο της Νέας Μάκρης. Παρόλες τις ανάγκες που είχε ο Δήμος το σχολείο αυτό δεν λειτούργησε ποτέ.
Τον Απρίλιο του 2008 με πρωτοβουλία και πρόταση του Σπύρου Παππά, το σχολείο αυτό αναβαθμίστηκε από 3/θέσιο σε 12/θέσιο(ΦΕΚ 704/22-4-2008) και τον Σεπτέμβριο του 2010 ξεκίνησε την λειτουργία του (ως 6/θέσιο) σε προκατασκευασμένες αίθουσες μέσα στο Πολιτιστικό Πάρκο (πρώην Αμερικάνικη Βάση). Δέσμευση της τότε Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου ήταν ότι μέσα σε μια διετία (το πολύ τριετία) θα υπάρξει, για το συγκεκριμένο σχολείο, ανέγερση νέου κτηρίου. Για το σκοπό αυτό, δόθηκε ένα οικόπεδο στην οδό Πυθαγόρα.

Τον Μάρτιο του 2010, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι διαδικασίες για την ανέγερση του σχολείου. Απέμεινε μόνο να αποσταλούν στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), σήμερα ΚτΥπ, δύο (2) μελέτες (αρχιτεκτονική, εδαφοτεχνική) τις οποίες, η τότε Δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί και υποσχεθεί στον τότε ΟΣΚ, ότι μόλις ολοκληρωθούν θα αποσταλούν άμεσα σαυτόν, για τις περαιτέρω ενέργειές του. Και ενώ όλοι περίμεναν (ιδίως ο ΟΣΚ) τις μελέτες, για να προχωρήσει το έργο, η τότε Δημοτική Αρχή, άγνωστο για ποιο λόγο, σταμάτησε κάθε ενέργεια για την ανέγερση του σχολείου αυτού.

Από τότε και μέχρι σήμερα το 2ο Δημοτικό Σχολείο παραμένει σε λειτουργία στις προκατασκευασμένες αίθουσες στο Πολιτιστικό Πάρκο.

«Η ανέγερση και η λειτουργία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, σε δικό του ιδιόκτητο κτήριο, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων, χάρις στον αγώνα κάποιων γίνεται, σήμερα, πραγματικότητα» Σπύρος Παππας.

Υ.Γ. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης στον Ερυθρό, έχει συνολική επιφάνεια 2.239,20 τ.μ.(κτήριο), μέσα σε ένα οικόπεδο 2.844,76 τ.μ., στο Ο.Τ. 160 Α της 1ης Π.Ε. Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα. Θα έχει δυναμικότητα 300 μαθητών και θα αποτελείται από 12 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια φυσικοχημείας, πληροφορικής και αισθητικής αγωγής, καθώς και τραπεζαρία για τις ανάγκες του ολοήμερου.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Γύρω στο 7ο και 6ο αιώνα π.Χ., στην Αρχαία Ελλάδα μια ομάδα επτά διακεκριμένων ανδρών, γνωστοί ως “Επτά Σοφοί”, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία.

lazaros lazaros

Nταβός 2024: Πώς πέρασαν τις μέρες και τις νύχτες τους οι «ισχυροί» του πλανήτη

lazaros lazaros

Βρετανία: «Εθνική ανανέωση» υποσχέθηκε ο Κιρ Στάρμερ – Θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’

lazaros lazaros