Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Η Τεχεράνη συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου βάσει του ιρανικού νόμου

Το Ιράν επιβράδυνε σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύει ουράνιο που είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου

Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν συνεχίζεται βάσει νόμου πλαισίου του κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί, απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με επιβράδυνση από την Τεχεράνη του εμπλουτισμού της ουρανίου σε ποσοστό 60%.

“Ο εμπλουτισμός μας ουρανίου συνεχίζεται βάσει του στρατηγικού νόμου πλαισίου”, σημείωσε ο Εσλαμί, αναφερόμενος σε σχετική νομοθεσία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι το Ιράν επιβράδυνε σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύει ουράνιο εμπλουτισμένο κοντά στα επίπεδα που είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου και ότι αραίωσε μέρος των αποθεμάτων του, κινήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην άμβλυνση των εντάσεων με τις ΗΠΑ και στην αναζωογόνηση ευρύτερων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το 2020 το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, όπως η επιτάχυνση του εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το όριο που έθετε η συμφωνία του 2015 με διεθνείς δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αν οι άλλες πλευρές δεν τηρούν πλήρως τη συμφωνία.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία αυτή, το 2018, και την εκ νέου επιβολή από την Ουάσινγκτον κυρώσεων στο Ιράν, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς που ορίζονταν για το πυρηνικό της πρόγραμμα από την συμφωνία.

 

πηγη:iapopsi.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν το Ιράν: Δεν ειδοποίησαν πριν την επίθεση, ήθελαν να προκαλέσουν θύματα

lazaros lazaros

Φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με αλιευτικό και το παράτησε – Συνελήφθη ο Πλοίαρχος και ο ανθυποπλοίαρχος

lazaros lazaros

10.000 ντομάτες από ένα φυτό. Το εντυπωσιακό υβρίδιο χταπόδι που αναπτύσσεται ως μεγάλη πέργκολα

lazaros lazaros