Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Εθνική Τράπεζα: Δίνει πάνω από 300 εκατ. για επαναγορά ακινήτων

Πέρασαν ήδη στην ιδιοκτησία της τρία μεγάλα ακίνητα σε Γέρακα και Αθήνα. Ακολουθούν άλλα 50 εντός Οκτωβρίου. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Το όφελος για τον όμιλο.

Τρία μεγάλα σε επιφάνεια ακίνητα επέστρεψαν στην ιδιοκτησία της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +2,38% καθώς προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς 53 μισθωμένων ακινήτων, που αποκάλυψε το Euro2day.gr στις αρχές Αυγούστου.

Η Εθνική απέκτησε το κτήριο που στεγάζει τις μηχανογραφικές της υπηρεσίες στον Γέρακα Αττικής από την Prodea, το ιστορικό κτήριο της οδού Σοφοκλέους (Σοφοκλέους 10) από εταιρεία συμφερόντων Παπαλέκα καθώς και κτήριο γραφείων επί της οδού Πειραιώς από την Dromeus Capital. Για τις παραπάνω αγορές διέθεσε περί τα 180 εκατ. ευρώ.

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αγορά χαρτοφυλακίου 50 ακινήτων (49 ακίνητα συν μια εταιρεία, που ελέγχει ακίνητο) από την Prodea. Πρόκειται κυρίως για καταστήματα δικτύου, που θα παραμείνουν σε λειτουργία, βάσει του business plan καθώς και μικρότερα κτήρια γραφείων. Όλα είναι μισθωμένα από τον όμιλο Εθνικής και εξυπηρετούν λειτουργικές του ανάγκες.

Η Prodea εισέπραξε 83,25 εκατ. ευρώ για το κτήριο στον Γέρακα και θα μπουν στα ταμεία της άλλα 154 εκατ. ευρώ, με τη μεταβίβαση των 50 προαναφερθέντων ακινήτων. Συνολικά, δηλαδή, θα εισπράξει από την Εθνική 237,25 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε η ίδια.

Αθροιστικά, η Εθνική προβλέπεται να ξοδέψει, βάσει όσων αναφέρονταν στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την επαναγορά κτηρίων που μισθώνει. Κτήρια που είχαν εισφερθεί στην Prodea (τότε Πανγαία ΑΕΕΑΠ) και εν συνεχεία ή πωλήθηκαν σε τρίτους (κτήρια σε Πειραιώς 74 και Σοφοκλέους 10) ή παρέμειναν στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε με την Εθνική η τροποποίηση όρων της μίσθωσης για τα εναπομείναντα ακίνητα, ιδιοκτησίας Prodea, που θα συνεχίζει να νοικιάζει η ΕΤΕ.

Με τις παραπάνω συναλλαγές η τράπεζα τοποθετεί στο real estate μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας και των ιδιαίτερα υψηλών κερδών τρέχουσας χρήσης, ενώ η επίπτωση στα κεφάλαια είναι χαμηλή, αν συνυπολογισθεί η εντυπωσιακή παραγωγή κεφαλαίου από την οργανική κερδοφορία.

Η Εθνική μειώνει, σύμφωνα με αναλυτές, τα λειτουργικά της έξοδα καθώς θα μειωθούν σημαντικά τα μισθώματα. Στον αντίποδα θα διενεργεί απόσβεση της επένδυσης σε βάθος χρόνου. euro2day

Σχετικές αναρτήσεις

Σιδηρόδρομος: σε 18 μήνες από σήμερα εκτιμάται η πλήρης επαναλειτουργία του

lazaros lazaros

Εργα στερέωσης και αποκατάστασης του Κάστρου της Χίου

lazaros lazaros

Γερμανία: Η Φρανκφούρτη εισάγει όριο ταχύτητας 20 km/h

lazaros lazaros