Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡοή ειδήσεων

Φεύγει από τη Θεσσαλονίκη το Ιστορικό Αντιτορπιλικό Βέλος

Το αντιτορπιλικό Βέλος, ένα πλοίο με ιστορική και συμβολική αξία για την Ελλάδα, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού 102FM της ΕΡΤ3, το πλοίο θα μετακινηθεί στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να δεξαμενιστεί και να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συντήρηση, ενώ η επιστροφή του πλοίου στη Θεσσαλονίκη είναι αβέβαιη.

Βέλος - Παραλία Θεσσαλονίκης

Η Ιστορία του Βέλους

Το Βέλος, που κατασκευάστηκε το 1942 στη Βοστώνη και εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνια, πέρασε στα χέρια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 1958, έχει μια πλούσια ιστορία.

Συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης το 1964 και έγινε γνωστό για την αποχώρησή του από διασυμμαχικές ασκήσεις το 1973, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς.

Το πλήρωμα και ο κυβερνήτης του ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο λιμάνι Fiumicino στην Ιταλία, όπου και παρέμειναν ως πολιτικοί εξόριστοι. Από το 2002, το Βέλος βρισκόταν στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου, δίπλα στο θωρηκτό Αβέρωφ, και ήταν επισκέψιμο από τους πολίτες.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, μετακινήθηκε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου λειτούργησε ως πλωτό μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα και προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες.

Το ιστορικό αυτό πλοίο, ζωντανό μνημείο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της αντιδικτατορικής δράσης, είναι από τα ελάχιστα ομοίου τύπου που σώζονται σε όλο τον κόσμο.

Αντιτορπιλικό Βέλος

Ζημιές και Ανάγκη Συντήρησης

Τον περασμένο Νοέμβριο, το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας. Οι θυελλώδεις άνεμοι και τα κύματα προκάλεσαν ρήγμα στο σκαρί του πλοίου, το οποίο χτυπήθηκε με δύναμη στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σοβαρή ζημιά. Ακολούθησε η μετακίνηση του πλοίου στο λιμάνι, όπου έγινε καταγραφή των ζημιών, πλήρης απάντληση των υδάτων που εισέρρευσαν και εργασίες αποκατάστασης σε ένα προστατευόμενο από τους ανέμους σημείο. Η ανάγκη για συντήρηση και η πρόσφατη ζημιά οδήγησαν στην απόφαση για μετακίνηση του πλοίου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Αντιτορπιλικό Βέλος

Αβέβαιη Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Η μετακίνηση του Βέλους από τη Θεσσαλονίκη προκαλεί αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν την επιστροφή του πλοίου μετά τη συντήρηση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής φαντάζει δύσκολο, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Η σημασία του Βέλους ως ιστορικού μνημείου και η συμβολική του αξία για τον αντιδικτατορικό αγώνα καθιστούν την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα σημαντική. Η αποχώρησή του αφήνει ένα κενό στην πολιτιστική ζωή της πόλης και στην εκπαιδευτική εμπειρία των νέων, καθώς το πλοίο έχει δεχτεί εκατοντάδες οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία.

Το Αντιτορπιλικό «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη
Η μετακίνηση του αντιτορπιλικού Βέλος από τη Θεσσαλονίκη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας είναι μια αναγκαία εξέλιξη για τη συντήρηση και τη διατήρηση του πλοίου. Ωστόσο, η απουσία του θα αφήσει ένα κενό στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Η επιστροφή του Βέλους στη Θεσσαλονίκη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά η σημασία του ως ζωντανού μνημείου της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας παραμένει αδιαμφισβήτητη.

πηγη: ThessalonikiGuide

Σχετικές αναρτήσεις

Κυψέλη:Μετανάστης Επιτίθεται σε Αστυνομικό.Σοκαριστικό βίντεο

lazaros lazaros

Έρχεται ο διαγωνισμός για τα έργα υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

lazaros lazaros

“Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών” με ελληνική σφραγίδα

lazaros lazaros