Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παπαδόπουλος για σεισμούς στο Ιόνιο: Δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου για να χτυπήσουμε το καμπανάκι

«Ο συστημικός κίνδυνος (για ενδεχόμενο σεισμό) είναι σημαντικός στην Ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας και στην Τουρκία» τόνισε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Upadate» με τον Ηλία Σιακαντάρη. Αναφέρθηκε στη προειδοποιητική σήμανση που τοποθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τσουνάμι αλλά και τη σεισμική δραστηριότητα στα Ιόνια νησιά.

«Στην Τουρκία γίνεται μεγάλη συζήτηση για πιθανό μελλοντικό σεισμό στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είναι ένα γνωστό επιστημονικό αποτέλεσμα εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σεισμικό κενό στη θάλασσα του Μαρμαρά και ότι αυτό το σεισμικό κενό αποτελεί έναν μελλοντικό κίνδυνο για τη μεγαλούπολη, την Κωνσταντινούπολη. Διότι το κενό αυτό εντοπίζεται κοντά στην πόλη, κοντά σε όλες τις δορυφορικές πόλεις της Κωνσταντινούπολης και απειλεί περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους».

«Είναι ένα παλιό επιστημονικό αποτέλεσμα, το οποίο λέει ότι το 2000 που δημοσιεύτηκαν οι μελέτες, αναφέρει ότι στην επόμενη τριακονταετία, – τώρα είμαστε περίπου 25 χρόνια μετά, με πολύ υψηλή πιθανότητα – θα γίνει και πάλι ο επόμενος σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σήμερα με πήραν από τη Βόρεια Ελλάδα, από κάποια σχολεία και μου είπαν ότι θέλουμε να κάνουμε εκδρομές, «να πάμε στην Κωνσταντινούπολη;». Τους είπα αβίαστα ναι, βεβαίως να πάτε. Έχει δημιουργηθεί μία φοβία ότι επίκειται (σ.σ. μεγάλος σεισμός) δηλαδή όπου να ναι, τις επόμενες βδομάδες. Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις», τόνισε ο σεισμολόγος.

Σχετικά με τη σεισμική ακολουθία στα Ιόνια Νησιά, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα, τοπική, με σχετικώς μικρά μεγέθη. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. (…) Πρακτικά δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου. Την παρακολουθούμε, την αξιολογούμε κάθε μέρα. Δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου για να χτυπήσουμε το καμπανάκι».

πηγη:ertnews

Σχετικές αναρτήσεις

«Βραχιολάκι» σε όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία – Αυτά είναι τα 14 μέτρα που ανακοίνωσε ο Φλωρίδης

lazaros lazaros

Ξενάγηση στο ανοιξιάτικο πάρκο του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου

lazaros lazaros

Παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου με την Συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Βίκυς Καβαλλάρη.

lazaros lazaros