Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Γερμανία: Παγώνουν τις επενδύσεις οι επιχειρήσεις

Πληθαίνουν τα προβλήματα για την οικονομία της Γερμανίας, η οποία από ατμομηχανή της Ευρώπης έχει εξελιχθεί σε «βαρίδι» για την ευρωζώνη. Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα έρχονται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρείες μειώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια για φέτος και το επόμενο έτος.

Σε μια έρευνα αναφοράς που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με βάση τις απαντήσεις από 5.000 επιχειρήσεις, το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου διαπιστώνει «σημαντική μείωση στα επενδυτικά τους σχέδια».

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο δείκτης καθαρών επενδυτικών σχεδίων του ινστιτούτου μειώθηκε από 14,7 τον Μάρτιο, όταν πραγματοποίησε την τελευταία του έρευνα, στο 2,2 στη δημοσκόπηση που διεξήχθη τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Νοεμβρίου. Για το επόμενο έτος, ο δείκτης, ο οποίος μετρά τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού των εταιρειών που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις και εκείνων που σχεδιάζουν να τις περικόψουν, έπεσε ακόμη χαμηλότερα στο 1,2.

«Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά», δήλωσε η Λάρα Ζάργκες στο Ifo. «Αυτό είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης, της χαμηλής ζήτησης και της αβεβαιότητας της οικονομικής πολιτικής».

Δημοσιονομική τρύπα

Τα ευρήματα ήρθαν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που άφησε την κυβέρνηση με μια τρύπα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της, περιπλέκοντας την ικανότητα του Βερολίνου να παρέχει κρατική υποστήριξη σε εταιρείες το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλήξει σε έναν νέο προϋπολογισμό για το 2024. Και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η δικαστική απόφαση θα την αναγκάσει να διακόψει το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο επιδοτεί τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις , αντί να μεταφέρουν τα κεφάλαια στο επόμενο έτος.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 15 Νοεμβρίου, εν μέσω της έρευνας του Ifo. Η Ζάργκες είπε ότι εξεπλάγη που οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν μετά την απόφαση ήταν «λίγο πιο αισιόδοξες» για τις επενδύσεις από αυτές που ανταποκρίθηκαν πριν από αυτήν. Ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτό δείχνει ότι οι φετινές επενδύσεις είναι απίθανο να επηρεαστούν από την αναταραχή του προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι η πρόσθετη πίεση στις κρατικές δαπάνες είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών για το 2024 και προέβλεψε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί στην έρευνα του επόμενου Μαρτίου «ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η δημοσιονομική αναταραχή».

Βουτιά στη μεταποίηση

Η μεγαλύτερη περικοπή στα επενδυτικά σχέδια σημειώθηκε στον τομέα της μεταποίησης, όπου ο δείκτης επενδύσεων έχει υποχωρήσει από 21,4 τον Μάρτιο στο 6,8 στην τελευταία μελέτη.

Σε αυτόν τον τομέα, σημειώθηκαν ακόμη μεγαλύτερες πτώσεις μεταξύ των πιο ενεργοβόρων βιομηχανικών ομίλων, όπως οι παραγωγοί χημικών, υποδηλώνοντας ότι θα μειώσουν απότομα τις κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος.

Οι τιμές της γερμανικής βιομηχανικής ενέργειας είναι διπλάσιες από αυτές στις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ερευνητικής ομάδας Prognos για τη Βαυαρική ένωση εργοδοτών VBW.

Οι έμποροι λιανικής σηματοδοτούσαν επίσης σοβαρές περικοπές στα επενδυτικά τους σχέδια, τα οποία έγιναν αρνητικά για φέτος και το επόμενο έτος, ανέφερε το Ifo. Ωστόσο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δήλωσαν ότι στόχευαν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους σε υψηλά επίπεδα.

Οι γερμανικές επενδύσεις ανέκαμψαν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνουν ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει αυξηθεί από το χαμηλό του 19% το 2009 στο 23% πέρυσι — φτάνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών εταιρειών σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό, ιδίως κατασκευαστές έντασης ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας συμβούλων Deloitte και του ομίλου επιχειρηματικών λόμπι BDI.

Η έρευνα του περασμένου μήνα σε 100 γερμανικές εταιρείες με τζίρο άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο σχεδίαζε ή σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήματα της αλυσίδας αξίας τους εκτός της χώρας τους. Σχεδόν το 60% είπε ότι η ασφάλεια και το κόστος της ενέργειας ήταν ο κύριος λόγος για τη μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

πηγη:ot

Σχετικές αναρτήσεις

Πάρνηθα: Ευτράπελα με οδηγούς που αγνόησαν τον καιρό και κόλλησαν στα χιόνια- Ολόκληρη κινητοποίηση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους

lazaros lazaros

Κόλπος του Ομάν: Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων

lazaros lazaros

Αλλάζουν όλα στα «Λιμανάκια» της Αθήνας -Τέλος στα ατυχήματα με εκτεταμένες παρεμβάσεις

lazaros lazaros