Ανατολική Αττική
ΔιάφοραΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία μπλοκάρει τα στενά: Απαγορεύει τη διέλευση σε βρετανικά ναρκαλιευτικά με προορισμό την Ουκρανία

Οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν (2/1) ότι δεν θα επιτρέψουν σε δυο βρετανικά ναρκαλιευτικά να διαπλεύσουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα καθώς κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, γιατί αυτό θα συνιστούσε παραβίαση διεθνούς συνθήκης όσον αφορά τη διέλευση των στενών σε καιρό πολέμου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μετέφερε δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού της στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους συμμάχους της ότι δεν θα επιτρέψει τα πλοία αυτά να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας.

Όταν η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπόλεμων πλευρών. Η συνθήκη εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στην έδρα της βάσης τους.

Η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ αμερόληπτα και σχολαστικά για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα, όπως υποστήριξε η τουρκική προεδρία.

Η Άγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα εν μέσω πολέμου.

πηγη:ellada24

Σχετικές αναρτήσεις

«Ο Νοέμβρης του ’73 δεν ξεχνιέται»: 817 αντιστασιακοί υπογράφουν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία

lazaros lazaros

Tennisleague.gr – Σύλλογος Αντισφαίρισης Ραφηνας.

lazaros lazaros

Πώς συνεχίζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ

lazaros lazaros