Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο αεροπορικό χάος όπως το 2010

Η Ισλανδία προετοιμάζεται για μια ηφαιστειακή έκρηξη τις επόμενες ημέρες μετά από μια σειρά σεισμών και ενδείξεις για θερμό μάγμα που «βράζει» κάτω από τη Γη.

Το ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου ζουν 3.000 άνθρωποι, έλαβε εντολή να εκκενωθεί λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να καταστραφεί από τις ροές της καυτής λάβας.

Μοιραία ο νους πηγαίνει στο παγκόσμιο αεροπορικό χάος που είχε προκληθεί το 2010 μετά από έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το όχι και τόσο μακρινό 2010.

Πού βρίσκεται το ηφαίστειο

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες (Reykjanes) ή λίγο έξω από αυτήν. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, και αποτελεί ηφαιστειακή και σεισμική εστία.

VIA ASSOCIATED PRESS

Το Γκρίνταβικ είναι πολύ κοντά σε μια νέα ρωγμή 15 χιλιομέτρων που έχει ανοίξει, οδηγώντας στην εκκένωσή του.

Θα γίνει έκρηξη;

Παρόλο που η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί λίγο, μια έκρηξη τις επόμενες ημέρες εξακολουθεί να είναι «πολύ πιθανή», σύμφωνα με τον Μπιλ Μαγκουάιρ, ομότιμο καθηγητή γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο University College του Λονδίνου.

Η μοντελοποίηση δείχνει ότι το μάγμα ανεβαίνει κατά μήκος του ρήγματος και είναι τώρα τόσο πολύ κοντά στην επιφάνεια – 800 μέτρα ή ακόμα λιγότερο. Αυτό που είναι επίσης αβέβαιο είναι από ποιο σημείο του ρήγματος θα ξεκινήσει η έκρηξη.

SOPA IMAGES VIA GETTY IMAGES

Ο καθηγητής Μαγκουάιρ λέει: «Αν η έκρηξη στη στεριά, που είναι πολύ πιθανό, θα έχουμε ″συντριβάνια″ και ροές λάβας. Εάν το μάγμα σπάσει την επιφάνεια στο νότιο άκρο του ρήγματος, ωστόσο, θα μπορούσε να εκραγεί κάτω από τη θάλασσα. Αυτό θα ήταν ένα πιο εκρηκτικό γεγονός που θα δημιουργούσε έναν κώνο από θραυσματικό υλικό».

Η έκρηξη του ηφαστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία δημιούργησε ένα σύννεφο τέφρας που προκάλεσε παγκόσμιο χάος στις αεροπορικές μεταφορές.
Η έκρηξη του ηφαστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία δημιούργησε ένα σύννεφο τέφρας που προκάλεσε παγκόσμιο χάος στις αεροπορικές μεταφορές.

NORDICPHOTOS VIA GETTY IMAGES

 

πηγη:huffpost

Σχετικές αναρτήσεις

Σδούκου: Να προστατευτεί το LNG Αλεξανδρούπολης από το ανταγωνιστικό ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας – Τον Ιούνιο το δεσμευτικό μάρκετ τεστ για τον Κάθετο Διάδρομο

lazaros lazaros

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών:Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και Ευρωεκλογές – Τι συζητήθηκε στο άτυπο debate

lazaros lazaros

Τα χρήματα που εξασφάλισαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μετά τις επικές προκρίσεις τους στην Ευρώπη.

lazaros lazaros