Ανατολική Αττική
ΔιάφοραΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο αεροπορικό χάος όπως το 2010

Η Ισλανδία προετοιμάζεται για μια ηφαιστειακή έκρηξη τις επόμενες ημέρες μετά από μια σειρά σεισμών και ενδείξεις για θερμό μάγμα που «βράζει» κάτω από τη Γη.

Το ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου ζουν 3.000 άνθρωποι, έλαβε εντολή να εκκενωθεί λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να καταστραφεί από τις ροές της καυτής λάβας.

Μοιραία ο νους πηγαίνει στο παγκόσμιο αεροπορικό χάος που είχε προκληθεί το 2010 μετά από έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το όχι και τόσο μακρινό 2010.

Πού βρίσκεται το ηφαίστειο

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες (Reykjanes) ή λίγο έξω από αυτήν. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, και αποτελεί ηφαιστειακή και σεισμική εστία.

VIA ASSOCIATED PRESS

Το Γκρίνταβικ είναι πολύ κοντά σε μια νέα ρωγμή 15 χιλιομέτρων που έχει ανοίξει, οδηγώντας στην εκκένωσή του.

Θα γίνει έκρηξη;

Παρόλο που η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί λίγο, μια έκρηξη τις επόμενες ημέρες εξακολουθεί να είναι «πολύ πιθανή», σύμφωνα με τον Μπιλ Μαγκουάιρ, ομότιμο καθηγητή γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο University College του Λονδίνου.

Η μοντελοποίηση δείχνει ότι το μάγμα ανεβαίνει κατά μήκος του ρήγματος και είναι τώρα τόσο πολύ κοντά στην επιφάνεια – 800 μέτρα ή ακόμα λιγότερο. Αυτό που είναι επίσης αβέβαιο είναι από ποιο σημείο του ρήγματος θα ξεκινήσει η έκρηξη.

SOPA IMAGES VIA GETTY IMAGES

Ο καθηγητής Μαγκουάιρ λέει: «Αν η έκρηξη στη στεριά, που είναι πολύ πιθανό, θα έχουμε ″συντριβάνια″ και ροές λάβας. Εάν το μάγμα σπάσει την επιφάνεια στο νότιο άκρο του ρήγματος, ωστόσο, θα μπορούσε να εκραγεί κάτω από τη θάλασσα. Αυτό θα ήταν ένα πιο εκρηκτικό γεγονός που θα δημιουργούσε έναν κώνο από θραυσματικό υλικό».

Η έκρηξη του ηφαστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία δημιούργησε ένα σύννεφο τέφρας που προκάλεσε παγκόσμιο χάος στις αεροπορικές μεταφορές.
Η έκρηξη του ηφαστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία δημιούργησε ένα σύννεφο τέφρας που προκάλεσε παγκόσμιο χάος στις αεροπορικές μεταφορές.

NORDICPHOTOS VIA GETTY IMAGES

 

πηγη:huffpost

Σχετικές αναρτήσεις

Ανθούλα Σουπιάδου Βαμβουρέλλη. Τρεις γενιές και ο ξεριζωμός του 1922 αρχίζει μέσα από τις σελίδες του τρίτου καινούριου μου βιβλίου , με τίτλο 1922 ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ

lazaros lazaros

Όπου Λιμάνια Και … Εργο.Βασίλης Πιστικίδης.Πρώην Δήμαρχος Ραφήνας Πικέρμιου.

lazaros lazaros

Mύκoνoς: Eστιατόριo χρέωσε 711 ευρώ για 4 πoτά, καλαμάρια και γαρίδες .«Kράξιμo» στo Τwitter

lazaros lazaros