Ανατολική Αττική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το προκάλεσε

Το φαινόμενο «αιώρησης» πλοίων πάνω από τη θάλασσα ή επιστημονικά Fata Morgana απαθανατίστηκε από φωτογράφο το απόγευμα της Τετάρτης (8/5) στα ανοιχτά της Κύμης.

Πρόκειται για το πλοίο «Αχιλλέας», που εκτελεί τη γραμμή Σκύρος-Κύμη-Σκύρος, και στο στιγμιότυπο μοιάζει να είναι στον αέρα, ενώ στην πραγματικότητα έχει αντιστραφεί το είδωλό του, αποτέλεσμα του φαινομένου που είναι γνωστό ως Fata Morgana.

 

To «ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης Τι είναι το Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

Tο φαινόμενο Fata Morgana, μια οφθαλμαπάτη που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων, ανήκει στα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, τα αντικείμενα που βρίσκονται στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.

Αυτό συμβαίνει λόγω της αλληλεπίδρασης του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, λειτουργώντας σαν διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο.

Το φαινόμενο Fata Morgana παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει η θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα.

Η πρώτη αναφορά σε “Fata Morgana” στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία.

Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης.

Είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.
ingr

Σχετικές αναρτήσεις

Ευρωεκλογές: Δυσοίωνες προβλέψεις για ενίσχυση των ακροδεξιών, λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστών.

lazaros lazaros

Ανοικτή επιστολή πατρός Θεοδοσίου προς όλους τους Τριγλιανούς. Γιώργος Κικής. Με λύπη μου εκφράζω την αγανακτηση μου.

lazaros lazaros

Στέφανος Κασσελάκης: Παντρεύεται τον Τάιλερ Μακμπέθ στη Νέα Υόρκη

lazaros lazaros