Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Ηράκλειο: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα από την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού, στη συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγ. Τίτου επίσημη δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου»  Αντωνία Τσαγκαράκη.

Ηράκλειο: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων

Στο μνημείο Μικρασιατικού – Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και κατάθεση στεφάνων από: τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη, τους βουλευτές Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη και Φραγκίσκο Παρασύρη, τον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, Ποντιακών σωματείων – συλλόγων Μικρασιατών, ενώσεων αποστράτων.

Ηράκλειο: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν, ακόμη, οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και Νίκος Ξυλούρης και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Ηράκλειο: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Σε δήλωση -μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανέφερε: «Η 19η Μάϊου είναι Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, που εξοντώθηκαν με βίαιο τρόπο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, οριστικά, τα πατρογονικά τους εδάφη. Οι χιλιάδες νεκροί εκείνη της περιόδου μας υπενθυμίζουν, πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής.

Τονίζουμε, επίσης, τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι Έλληνες του Πόντου διατηρούν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού τους στην Κρήτη και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας». ΕΡΤ

Σχετικές αναρτήσεις

Στέφανος Κασσελάκης: Πως συνέτριψε τον “βαθύ ΣΥΡΙΖΑ”. Τα “εφιαλτικά” σενάρια της επόμενης μέρας

lazaros lazaros

Πάτρα:Έκοψε κομμάτι από το αυτί της αδερφής του

lazaros lazaros

Τραγωδία στις Άλπεις – Το μοιραίο λάθος των πέντε σκιέρ – Αγωνία για την 28χρονη αγνοούμενη

lazaros lazaros