Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισλανδία: 24ωρη απεργία γυναικών κατά της ανισότητας

Οι γυναίκες στην Ισλανδία πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενες για την άνιση αντιμετώπιση των φύλων με συμμετοχή και της πρωθυπουργού, η οποία δήλωσε πως η μάχη για την ισότιμη αντιμετώπιση προχωρεί υπερβολικά αργά τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό.

Σε ολόκληρη αυτή τη μικρή νησιωτική χώρα, τα σχολεία και οι βιβλιοθήκες είτε παρέμειναν κλειστά είτε λειτούργησαν περιορισμένες ώρες, καθώς το γυναικείο προσωπικό απήργησε, ενώ τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν πως θα δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά.

Η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρδήλωσε πως συμμετέχει στη διαμαρτυρία και δεν θα πάει σήμερα στη δουλειά.

«Αν δει κανείς ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να χρειαστούν και 300 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων», δήλωσε η Γιακομπσντότιρ μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό Ras 1.

Η απεργία προκηρύχθηκε σε διαμαρτυρία για το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς των γυναικώνκαι εκείνους των ανδρών, κατά της έμφυλης βίας, καθώς και για να προβληθεί η απλήρωτη δουλειά που κάνουν οι γυναίκες, όπως η φροντίδα των παιδιών που συχνά πέφτει σ’ αυτές, δήλωσαν οργανωτές της κινητοποίησης.

Η Ισλανδία θεωρείται μία από τις πιο προοδευτικές χώρες του κόσμου σε όρους ισότητας των φύλων και επί 14 χρόνια στη σειρά βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ των φύλων.

Ωστόσο σε μερικές βιομηχανίες και επαγγέλματα, οι γυναίκες κερδίζουν τουλάχιστον 20% λιγότερααπ’ ό,τι οι άνδρες στην Ισλανδία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (Statistics Iceland).

Σαράντα τοις εκατό των γυναικών της Ισλανδίας έχουν εμπειρία έμφυλης και σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

«Επιδιώκουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι αποκαλούμαστε παράδεισος της ισότητας, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων και επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσης», δήλωσε η Φρέιγια Σταϊνγκριμσντότιρ, από τους οργανωτές της απεργίας και διευθύντρια επικοινωνίας της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Δημόσιων Υπαλλήλων.

Η σημερινή απεργία με το σύνθημα «Εσείς το λέτε αυτό ισότητα;», στην οποία συμμετέχουν οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα στην Ισλανδία, είναι η πρώτη ολοήμερη απεργία έπειτα από μια πρώτη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των γυναικών το 1975.

«Τα επαγγέλματα με περισσότερες γυναίκες, όπως οι υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας και η φροντίδα των παιδιών, εξακολουθούν να είναι υποτιμημένα και να αμείβονται πολύ λιγότερο», δήλωσε η Σταϊνγκριμσντότιρ χθες, Δευτέρα, στο Ρόιτερς.
πηγη:euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πέραν της προσωπικής φιλίας, είχαμε καθ όλη την διάρκεια της αυτοδιοικητικής θητείας μια εξαιρετική συνεργασία σε όλους τους τομείς του Δήμου.

lazaros lazaros

Yevgeny Shevchenko (Βουλευτής Ουκρανίας): Πρέπει να εξετάσει η Ουκρανία συμβιβασμό με την Ρωσία…πριν την έλευση Trump

lazaros lazaros

Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, κάποια από τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί

lazaros lazaros