Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Μυτιληναίος με Στίγκλιτς στο συνέδριο του Economist: Στην Ελλάδα χωλαίνουν βιομηχανική παραγωγή και ψηφιακή τεχνολογία.

Μυτιληναίος με Στίγκλιτς στο συνέδριο του Economist: Στην Ελλάδα χωλαίνουν βιομηχανική παραγωγή και ψηφιακή τεχνολογία.

«Καμπανάκι» κινδύνου τόσο για τη διεθνή όσο και την ελληνική οικονομία σημανε ο νομπελίστας οικονομολόγος, καθηγητής του Columbia University Τζόσεφ Στίγκλιτς κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos, Ευάγγελο Μυτιληναίο στο συνέδριο του Economist. «Είναι δύσκολη η περίσταση για να κανεις οποιαδήποτε προβλεψη ή και για να ερμηνεύσεις τα γεγονότα. Αν ήταν δύσκολο πριν από τις 7 Οκτωβρίου [και τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ] τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολο», τόνισε ο κ. Στίγκλιτς.
Στις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και αυτού στην Ουκρανία, αναφέρθηκε από την πλευρά και ο κ. Μυτιληναίος. Οπως είπε,  από το 2008 η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις. Κατόρθωσε όμως αποτελεσματικά να ανταποκριθεί, να υπερκεράσει τις προκλήσεις και έγινε ανθεκτική , με αποτέλεσμα σήμερα να έχει ανάπτυξη και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας επενδύσεις,.
Πέραν όμως των τομέων της ναυτιλίας και του τουρισμού, παρατήρησε, η βιομηχανική παραγωγή και η ψηφιακή τεχνολογία χωλαίνουν. Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της Mytilineos επανέλαβε την κριτική του στις Βρυξέλλες για τη στηριξη του βιομηχανικού τομέα, στηλιτεύοντας τη βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων αλλά και την πολυφωνία (σε επίπεδο όχι μόνο δηλώσεων αλλά και συμφερόντων) στο εσωτερικό της Ε.Ε. «Δεν είναι αισιόδοξο το μήνυμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κατάσταση θα ισορροπήσει όταν οι ΗΠΑ, που σήμερα είναι διαιρεμένες, «βρουν το δρόμο τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». «Μόλις σταθεροποιηθούν οι ΗΠΑ, θα σταθεροποιηθεί και ο υπόλοιπος κόσμος», εκτίμησε.

«Μερικοί με ρωτάνε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Απαντάω πως θα πω αφότου μάθω το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία θα αποφασιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» είπε και πρόσθεσε ότι ενώ ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις, αυτό που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή αποφασίστηκε από τους ανθρώπους στον δρόμο. »Πολλές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας, θα ήθελαν να προχωρήσουν με το Ισραήλ και τη συμφωνία, αλλά μπορεί να συμβεί αυτό; Επίσης, τι θα συμβεί αν το Ισραήλ μπει στη Γάζα; Ποια θα είναι η αντίδραση του αραβικού κόσμου και ποιος ο ρόλος του Ιράν, η Τουρκία τι θα κάνει;» διερωτήθηκε.

Και όπως προαναφέρθηκε, στο ερώτημα του executive editor του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν για το αν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι αισιόδοξο, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι εναποθέτει την ελπίδα του στο αμερικανικό έθνος. «Πιστεύω ότι το αμερικανικό έθνος είναι τώρα διαιρεμένο και τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ δυσάρεστα, αλλά όταν το μεγάλο αυτό έθνος θα βρει τον δρόμο του με τον έναν τρόπο ή τον άλλο και μόλις σταθεροποιηθεί η Αμερική, όλος ο κόσμος θα σταθεροποιηθεί αντίστοιχα». Προηγουμένως, στην αναφορά του στην Ελλάδα ο Τζόζεφ Στίγκλιτς δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν και αναγνώρισε τον υψηλό ρυθμό ανάκαμψης της. «Από την άλλη, αν δούμε τις στατιστικές δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα. Πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα; Εχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης αλλά μακροπρόθεσμα τι γίνεται;», διερωτήθηκε και περιέγραψε μία σειρά από στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό: 1. Σύμφωνα με το Economist Diligence Unit η Ελλάδα είναι ουραγός στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Και είναι ένας τομέας που με ανησυχεί. Δεν μπορεί να έχεις μία ζώσα δημοκρατία αν δεν έχει δραστήρια μέσα ενημέρωσης 2. Η Ελλάδα δεν εχει τη δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη σας είναι δυσανάλογα βασισμένη στον τουρισμό, έναν ευάλωτο κλάδο – ζείτε σε ένα επικίνδυνο σημείο του κόσμου 3. Η κλιματική αλλαγή κάνει τα καλοκαίρια όλο και πιο ζεστά και επηρεάζουν τον τουρισμό. Και λέμε πως πρέπει να υπάρχει διαφοροποιηση του μοντέλου ανάπτυξης. Και είναι δύο πτυχές: Η πρώτη είναι το κλίμα και η ενέργεια. Εχετε την κληρονομία του ήλιου και του ανέμου. Κάνετε αξιοποίηση και των δύο; Ο καιρός είναι μεν ευμετάβλητος αλλά έχετε και ευμετάβλητους τους παράγοντες όπως ο δικτάτορας Πούτιν ή η Σαουδική Αραβία ως προς την ενεργειακή ασφάλεια. Αρα καλύτερα να βασίζεστε στον καιρό. Και δεύτερη πτυχή είναι η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις. 4. Η εξόφληση του χρέους της θα απαιτήσει πρωτογενη πλεονάσματα για καιρό και χρειάζεται μία ισχυρή ανάπτυξη για καιρό. Και αυτο δεν είναι εύκολο. Ο κ. Στίγκλιτς εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε «λάθος» τις «συνταγές» που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες.

«Η Ευρώπη βρίσκεται προφανώς σε φάση επιβράδυνσης» κυρίως επειδή δε διαθέτει τη φθηνή ενέργεια και την επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική που διαθέτουν οι ΗΠΑ. «Η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων που θα θέσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή οικονομία», ενώ αρνητικά για την Ευρώπη λειτουργεί και η εξάρτηση από την Κίνα, σημειωσε μεταξύ άλλων.
Πηγή: Protagon.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης.

lazaros lazaros

Βρέθηκε το αντιβιοτικό που σκοτώνει τα υπερβακτήρια

lazaros lazaros

Πλάνα από την περίεργη συντριβή του σκάφους στο Grand Prix του Μονακό

lazaros lazaros