Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Υδατοκαλλιέργειες: 520 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του κλάδου

Με 520 δισ. ευρώ χρηματοδοτείται το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027 (ΠΑΛΥΘ), το οποίο αναπτύσσεται, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), στοχεύει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Πρόγραμμα προσφέρει στους επαγγελματίες του κλάδου της αλιείας διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω των οποίων μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους.
«Η εκμετάλλευση στο έπακρο των ευρωπαϊκών πόρων είναι ένα από τα ζητούμενα για μια αποτελεσματική αγροτική πολιτική. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη του κλάδου της αλιείας», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.
Όπως είπε «τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε και υπάρχουν είναι ευθύνη δική μας να μην τα χάσουμε και ευθύνη των εμπλεκόμενων στον κλάδο να τα αξιοποιήσουν. Για αυτό απαιτείται συνεργασία του υπουργείου με τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν μέσω προσκλήσεων που προκηρυχθούν δυνατότητες για ένταξη επενδύσεων για την ενίσχυση του κλάδου. «Οι κατευθύνσεις ανάπτυξης στη νέα προγραμματική περίοδο θα εστιάσουν μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό / μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων, στη βελτίωση της παρουσίασης του τελικού προϊόντος ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία» υπογράμμισε.

Στα 520 εκατ. ευρώ η συνολική δημόσια Δαπάνη του προγράμματος για την υδατοκαλλιέργεια

Ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ τα χρήματα που θα κατευθυνθούν για τη ενίσχυση του κλάδου της αλιείας.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 57% των συνολικών κονδυλίων θα διατεθεί για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της αποκατάστασης και διατήρησης των υδάτινων βιολογικών πόρων. Αυτό θα γίνει μέσω δράσεων που θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, στην επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων, στη βελτίωση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων αλλά και τη στήριξη του τομέα της παραδοσιακής αλιείας.

Το ¼ της συνολικής δημόσιας δαπάνης (25%), σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, θα πάει στην προώθηση των δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, συμβάλλοντας έτσι και στην επισιτιστική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από δράσεις που θα αυξάνουν τη παραγωγικότητα και θα αναπτύσσουν έναν ανθεκτικό και βιώσιμο κλάδο υδατοκαλλιέργειας και έναν επαρκή εφοδιασμό της αγοράς, με μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και αύξηση της αποδοχής των προϊόντων της.

Όπως αναγράφονται στα ίδια στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, το 14% των κονδυλίων θα κατευθυνθούν στην προώθηση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες, νησιωτικές και εσωτερικές περιοχές και προαγωγή της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Μέσα από δράσεις θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία στοχευμένων περιοχών, με γνώμονα την γαλάζια ανάπτυξη και την ανάπτυξη μηχανισμών διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα προωθείται ο καινοτόμος μετασχηματισμός του τοπικού παραγωγικού συστήματος με την ενίσχυση και διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγής στη βάση της έξυπνης εξειδίκευσης, ενδυνάμωση της νησιωτικής και παράκτιας επιχειρηματικότητας και των τοπικών συνεργατικών σχημάτων.

Τέλος, ένα 2% θα διατεθεί για την ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών και καθιέρωση ασφαλών, προστατευμένων, καθαρών θαλασσών και ωκεανών που υπόκεινται σε βιώσιμη διαχείριση.

Θα υλοποιηθούν δράσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας του κοινού περιβάλλοντος ανταλλαγής πληροφοριών για την επιτήρηση του θαλάσσιου τομέα της ΕΕ (CISE), ενώ θα ενδυναμωθεί η συλλογή, η προσβασιμότητα και ο διαμερισμός δεδομένων στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, ενίσχυση των υπηρεσιών επιφορτισμένων με τα καθήκοντα Ακτοφυλακής.

πηγη: powergame.

Σχετικές αναρτήσεις

Μέτρα κατά της ακρίβειας στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο – Στις 11:00 η συνεδρίαση

lazaros lazaros

Γιορτάζει η Piaggio τα 140 χρόνια της με ειδική έκδοση της GTV

lazaros lazaros

Μάθε, πως σ’ ένα κράτος νοικοκυρεμένο κανένας ούτε ρωτά κι ούτες απαντά.Κώστας Βάρναλης.Εφυγε σαν σήμερα το 1974.

lazaros lazaros