Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Φόρο στα «υπερκέρδη» των τραπεζών επιβάλλει η κυβέρνηση Μελόνι

Ιταλία: Φόρο στα «υπερκέρδη» των τραπεζών επιβάλλει η κυβέρνηση Μελόνι

Το χαράτσι ενσωματώθηκε σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που αφορά από άδειες ταξί έως ξένες επενδύσεις, ενώ θα μπορούσε να φέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το Ansa Newswire.

Η Ιταλία συμφώνησε σε «εισφορά 40% από τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, η οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη όπου εμφανίστηκε χωρίς τη Μελόνι.

Η απροσδόκητη αυτή κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας βραδινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Μελόνι πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, φαίνεται ότι αναζητά έναν φτηνό τρόπο χρηματοδότησης οικογενειών που πλήττονται από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών και υποστήριξης για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, για να ισχύσει το μέτρο, απαιτείται έγκριση από το κοινοβούλιο και μπορεί να αλλάξει. Θα μπορούσε επίσης να προσβληθεί στα δικαστήρια, όπως ένα παρόμοιο μέτρο στην Ισπανία.

Βουτιά κατά 10% στα καθαρά έσοδα
Σημειώνεται ότι τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν το α’ εξάμηνο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων αύξησε και τα έσοδα από τον δανεισμό.

Η κίνηση έρχεται λίγο αφότου οι ιταλικές τράπεζες παρουσίασαν ένα υψηλό σύνολο κερδών με την Intesa και την Unicredit να αυξάνουν την καθοδήγησή τους για ολόκληρο το έτος για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο λόγω της ταχείας σύσφιξης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην UniCredit, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 42% το πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο, το καθαρό εισόδημα των ιταλικών τραπεζών για το 2023, θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 10%, με τον έκτακτο φόρο στα «έξτρα κέρδη» τους φέτος, σύμφωνα με το Ansa newswire.

«Φταίει η ΕΚΤ»
Η κυβέρνηση της Μελόνι έσπευσε σήμερα να «κουνήσει το δάχτυλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία επικρίνει συνεχώς για τις αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με τα επιτόκια.

Τονίζαμε εδώ και μήνες ότι η ΕΚΤ έκανε λάθος να αυξήσει τα επιτόκια και αυτό που γίνεται τώρα, είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια», δήλωσε στην Corriere della Sera ο Αντόνιο Ταγιάνι, επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Πέφτουν οι μετοχές
Στον απόηχο της είδησης, οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το γεγονός έδειχνε να μην επηρεάζει τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στο ιταλικό συνεχίστηκαν οι πτωτικές τάσεις.

Οι ιταλικές τράπεζες είχαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών, οδηγώντας σε πτώση στον Stoxx Europe 600 Index σήμερα Τρίτη, με τις μετοχές της UniCredit να υποχωρούν έως και 6,7% και αυτές της Intesa Sanpaolo περίπου 8,6%.

Ο δείκτης αναφοράς FTSE MIB της Ιταλίας υποχώρησε 2,1% στις 9,23 π.μ., οδηγώντας σε πτώση στην Ευρώπη. Ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης υποχώρησε έως και 3,4%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο.

mononews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Στη Μονή Πετράκη τίμησε η Εκκλησία την Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων

lazaros lazaros

Μπούκαραν σε εταιρεία courier με αυτοκίνητο, άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο κι έφυγαν

lazaros lazaros

ΕΟΠΥΥ: Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας

lazaros lazaros