Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Κόλπος του Ομάν: Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν. Πρόκειται για το τάνκερ «St. Nikolas» (πρώην Suez Rajan), σημαίας νησιών Μάρσαλ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Στο τάνκερ ανέβηκαν ένοπλοι το πρωί της Πέμπτης, οι οποίοι σύμφωνα με την Τεχεράνη ανήκουν στο Πολεμικό της Ναυτικό. Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey δήλωσε ότι «έξι μαυροντυμένοι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο τάνκερ. Οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την εισβολή.

Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, κοντά στην πόλη του Ομάν, Σοχάρ, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε ένα άρθρο που αναγνωρίζει την κατάσχεση από το ναυτικό του Ιράν. Το άρθρο δεν προσδιορίζει ποιο είναι το πλοίο, αλλά αναφέρει ότι η κατάσχεση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.

«Το Πολεμικό Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την κατάσχεση ενός αμερικανικού πετρελαιοφόρου στον Κόλπο του Ομάν με δικαστική εντολή», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του Στρατού την Πέμπτη.

Η προηγούμενη ονομασία του πλοίου ήταν «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Μετά την κατάσχεση του τάνκερ πέρυσι, το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο «δεν θα μείνει αναπάντητο».

Δεν είναι σαφές γιατί τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το τάνκερ ως αμερικανικό σκάφος.

πηγηot

Σχετικές αναρτήσεις

Γιατί στην Αθήνα δεν έχουμε ανοιχτή χριστουγεννιάτικη αγορά

lazaros lazaros

Ελληνική Κυβέρνηση.Άμεση Στήριξη του ΕΚΑΒ

lazaros lazaros

Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ζιμπάμπουε

lazaros lazaros