Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυπριακό: Απολύτως ανυποχώρητος ο Τατάρ με τον Γκουτέρες, παράλογες απαιτήσεις για επανέναρξη του διαλόγου

Τις απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις περί άρσης του εμπάργκο και περί κυρίαρχικής ισότητας, εξέφρασε, όπως είχε προαναγγείλει, ο ηγέτης του «ψευδοκράτους» της Βόρειας Κύπρου, Eρσίν Τατάρ, στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δύο κράτη»

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, σε δήλωση στον Τύπο σχετικά με τη συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου μια ώρα, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι εξήγησε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «την κυριαρχική» ισότητα και την ισότιμη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με το Κυπριακό και τόνισε ότι η άδικη απομόνωση και τα εμπάργκο πρέπει να αρθούν». Ο Τατάρ είπε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα και ότι οι λόγοι για ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί.

Επισημαίνοντας ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί», ο Τατάρ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και 60 χρόνια δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για χρόνια μετά την κατάρρευση της εταιρικής δημοκρατίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η ομοσπονδία εξαντλήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να βρεθεί λύση στο Κραν Μοντανά. Σημειώνεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να έχει και συνάντηση υψηλού επιπέδου με Αμερικανούς αξιωματούχους στο State Department αλλά τελικά τον συνάντησαν χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο ξενοδοχείο που διέμενε.

Πού το πάει η Άγκυρα

Εφιστώντας την προσοχή «στo εμπάργκο απευθείας πτήσεων, απευθείας εμπορίου, αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων εμπάργκο που επιβλήθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό», όπως ισχυρίστηκε ο Τατάρ, τόνισε ότι δεν αποδέχονται αυτά τα εμπάργκο και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει αυτή την αδικία. Επίσης, πριν τη συνάντήση με τον Γκουτέρες ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε κάποιες «εικασίες» σε σχέση με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο γ.γ. θα μάς ασκήσει πιέσεις για μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας κατόπιν απαίτησης της ελληνοκυπριακής διοίκηση της νότιας Κύπρου. Το απορρίψαμε πλήρως αυτό».

Είναι εμφανές ότι η Τούρκια έχει ενστερνηστεί πλήρως τη ρητορική περί δύο κρατών, απορρίπτοντας κάθε άλλο ενδεχόμενο και διαπραγμάτευση, κάτι που έχει αναφέρει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας επιδεικτικά όλα τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, αλλά και τις προσπάθειες του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το ερώτημα, πλέον, είναι μέχρι πού είναι αποφασισμένη να τραβήξει τα πράγματα η Άγκυρα για ένα ζήτημα που αποτελεί μείζον εμπόδιο στις προσπάθειές της για εξομάλυνση σχέσεων με την Αθήνα, αλλά και με τις Βρυξέλλες.

πηγη:economico

Σχετικές αναρτήσεις

Πόλεμος στη Γάζα: Για πρόοδο στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ και Χαμάς στο Κάιρο μιλά η Αίγυπτος

lazaros lazaros

Μέσα στην συντομότερη πτήση στον κόσμο – Διαρκεί δευτερόλεπτα και αναλογικά, είναι η πιο ακριβή (βίντεο)

lazaros lazaros

Έκπληξη» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας: Μείωσε τα επιτόκια πριν την ΕΚΤ

lazaros lazaros