Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Λάιτσακ: Αποκλιμάκωση έντασης στο Κόσοβο και εξομάλυνση σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας

Ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα «δεν έχει εναλλακτική», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, συνοδευόμενος από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκαμπριέλ Εσκομπάρ και τους εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, επισκέπτονται την Πρίστινα και το Βελιγράδι σε μία προσπάθεια να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία του διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Λάιτσακ τόνισε ότι οι ένοπλες επιθέσεις Σέρβων κατά Κοσοβάρων αστυνομικών δημιουργούν νέα δεδομένα αλλά δεν αλλάζουν το αρχικό στόχο, που είναι η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως έγινε αποδεκτό από τις δύο πλευρές στην Οχρίδα τον περασμένο Μάρτιο.

«Τα γεγονότα της 24ης Σεπτεμβρίου δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αποκλιμάκωση και η ομαλοποίηση είναι τώρα πιο επείγουσες από ποτέ. Οποιοσδήποτε όρος ή καθυστέρηση είναι απαράδεκτος. Αναμένουμε από το Κόσοβο και τη Σερβία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον διάλογο», δήλωσε ο Λάιτσακ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι εάν το Κόσοβο θέλει να προχωρήσει προς την ΕΕ, πρέπει άμεσα να σχηματίσει την Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία, η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους.

Ο ειδικός απεσταλμένος ανέφερε ότι η πενταμελής αντιπροσωπεία φέρει στις δύο πλευρές συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Το απόγευμα ξεκίνησαν στο Βελιγράδι οι συνομιλίες της πενταμελούς αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

πηγη:liberal.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κρασί: Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές – Σε ποιες χώρες πουλήθηκε ακριβότερα [πίνακες]

lazaros lazaros

Νότης Σφακιανάκης: Πρόταση – «μαμούθ» και «χρυσό» συμβόλαιο για να επιστρέψει στην πίστα

lazaros lazaros

Πάτρα: Πελάτης διαφώνησε με επιχείρηση και επέστρεψε με 10 άτομα – Πετούσαν πέτρες και ξύλα

lazaros lazaros