Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΡοή ειδήσεων

Μεσογειακές γεύσεις, πολίτικα γλυκά, κοσμοπολίτικα cocktails – Τα πιο νόστιμα της πολυπολιτισμικής Πατησίων

Η Πατησίων είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός δρόμος της Αθήνας», γράφαμε το 2021, σε ένα άρθρο που το διαβάζω κάθε φορά για να επιβεβαιώσω όσα πιστεύω μέσα μου γι’ αυτόν τον δρόμο που όσο κι αν αλλάζει πρόσωπα, παραμένει σημείο αναφοράς για την πόλη.

Τα 4,5 χιλιόμετρα της μπορεί να φανούν ατελείωτα αν πέσεις σε κίνηση, να κρύβουν περιπέτειες αν αποφασίσεις να επιβιβαστείς σε κάποιο από τα διερχόμενα τρόλεϊ και να σε εκπλήξουν ποικιλοτρόπως αν τα περπατήσεις.

Σε αυτή τη διαδρομή, συναντάς ακόμα (αν και λιγοστά πια) μαγαζιά τοπόσημα, ενώ αν παρεκκλίνεις στα στενά που συγκλίνουν στη λεωφόρο, γεύεσαι ακόμα τον αυθεντικό χαρακτήρα της πόλης, αυτόν που αλλοτριώνεται με γρήγορους ρυθμούς στον βωμό της υπερ-τουριστικοποίησης.
Τα νόστιμα της Πατησιών

Αφήνοντας πίσω την πλατεία Ομονοίας και προσεγγίζοντας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρκεί να στρίψεις αμέσως μόλις περάσεις τον κήπο του για να βρεθείς στο Ρίνι.

Στο ήσυχο στενό της οδού Ρεθύμνου, η μαγείρισσα Μαρίνα Χρονά και ο σύντροφος της Νίκος Τσιλίδης άνοιξαν έναν όμορφο χώρο που τα ταιριάζει όλα: καφέ από το Underdog, brunch με μεσογειακά πιάτα, γλυκά ημέρας, ψαγμένα αναψυκτικά, ελληνικά κρασιά με έμφαση στους νατουραλιστές και μία κουζίνα που καθοδηγείται από προϊόντα που έρχονται από κάθε μεριά της Ελλάδας. Μπορείς να πιάσεις τραπέζι ή να πάρεις τον καφέ σου στο χέρι με ένα νόστιμο κέικ και να συνεχίσεις.

Τα νόστιμα της ΠατησιώνΤο θρυλικό Au Revoir / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Από την Ιουλιανού μπορείς να βρεθείς στα αστέρια, ανεβαίνοντας στον 10ο όροφο του Radisson Blu Park και συγκεκριμένα στο 10 Urban Roof. Μία «ιπτάμενη» τροπική όαση με κοσμοπολίτικα cocktails από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και γαστρονομικές γεύσεις με την υπογραφή του διακεκριμένου σεφ Ερβέ Προνζάτο. Ακρόπολη, Λυκαβηττός και Πεδίον του Άρεως σε πρώτο πλάνο.

Στα πιο εναλλακτικά στέκια, αγαπημένο αρκετών καλλιτεχνών συγκαταλέγεται το MatchPoint Bar στην πλατεία Βικτωρίας. Εδώ απολαμβάνεις ένα ποτήρι κρασί, ελαφριά γεύματα και φυσικά τον καφέ σου. Αν βρεθείς πρωί, περπάτησε λίγα μέτρα μακριά για γεωργιανές πίτες (Αριστοτέλους 79). Πίσω στην Πατησίων, μεταξύ των οδών Τήνου και Κεφαλληνίας βρίσκεται το θρυλικό Au Revoir.

Το μπαρ που κάθισε ο Φρανκ Σινάτρα και ήπιε το ποτό του ατενίζοντας την πολύπαθη λεωφόρο. Νοστιμότατα φιστίκια και τσιπς έρχονται μαζί με το ποτό σου. Bonus tip: Ακριβώς δίπλα, στον κινηματογράφο Αελλώ Cinemax φτιάχνουν νόστιμα νάτσος με λιωμένο τυρί.

Φτάνοντας στην πλατεία Αμερικής, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Πελίτ (Σπάρτης & Λευκωσίας 1), το ζαχαροπλαστείο με τις πολίτικες ρίζες που έχει πάντα ολόφρεσκα γλυκά, βουτήματα και μυρωδάτο τσουρέκι. Εδώ βρίσκεσαι σε ένα δίλημμα: αν στρίψεις δεξιά μπορείς να εξερευνήσεις την Κυψέλη, με τα νέα και τα παλιά μαγαζιά της. Αν επιλέξεις να βρεθείς κάτω από την Πατησιών, αναζήτησε το Μαρτιν και περπάτησε μέχρι την πλατεία Καλλιγά, κάνοντας πιο πριν μια στάση στο Saray (Λευκωσίας 45) για εκλεκτά πολιτικά γλυκα
Τα νόστιμα της ΠατησιώνΤο αιθιοπικό εστιατόριο Lalibela στην οδό Νάξου πάνω από την Πατησίων / Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography

Στο ύψος που τα στενά ξεκινούν και έχουν ονόματα νησιών, βρίσκεται το αιθιοπικό εστιατόριο Lalibela.

Η Τσεχάι και η Ελίζαμπεθ, αδερφές και συνιδιοκτήτριες του εστιατορίου, βρέθηκαν από την Αντίς Αμπέμπα στην Κυψέλη, όπου μαγειρεύουν το φαγητό της πατρίδας τους και τηρούν τις παραδόσεις τους. Θα φας μαγειρευτά κρέατα, κοτόπουλο και λαχανικά, όπως Doro Wat (μαγειρευτό κοτόπουλο με πιπέρι, αυγά και πικάντικο βούτυρο), Yebek Siga Tibs (αρνί με κρεμμύδι σοταρισμένο, καυτερή πιπεριά και δεντρολίβανο) και Kitfo (ωμός ψιλοκομμένος μοσχαρίσιος κιμάς, mitmita – μια καυτερή σκόνη πιπεριάς και κάρδαμο), Yemsir Kik Wet (φάβα) και Mincet – Abish Wet (ψιλοκομμένος μοσχαρίσιος κιμάς), σπρώχνοντας και τρώγοντας κάθε μπουκιά με injera, την παραδοσιακή τους πίτα. Αξίζει να μείνεις για buna (ο καφές στα αιθιοπικά) όπου ακολουθείται μια ιεροτελεστία για την παρασκευή του και σερβίρεται με ζεστό ποπ-κορν πασπαλισμένο με ζάχαρη.

Το ζαχαροπλαστείο Χαρά αποτελεί σημείο αναφοράς στην Πατησίων / Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Επί της 28ης Οκτωβρίου (στον αριθμό 289), στην εκκλησία του Αγίου Λουκά, στέκεται ο Μαρτίνης και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη γειτονιά εδώ και πενήντα χρόνια. Το μαγειρείο προσφέρει καθημερινά περί τα 40 φαγητά, όλα με βάση την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά και ψητά κρεατικά. Όχι πολύ μακριά, συναντάς την ταβέρνα Σπύρος – Αντώνης (Γαβριηλίδου 24) που λειτουργεί από το 1975 στα Άνω Πατήσια, ταΐζοντας τους πιστούς θαμώνες της σπιτικό φαγητό αλλά και νόστιμα ψητά. Μπιφτέκι, λουκάνικο, παϊδάκια και συκώτι μοσχαρίσιο είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ.

Onemangr

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Έδεσε στην Σούδα το θηριώδες αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Gerald Ford» – Στα Χανιά 6.000 Αμερικανοί ναύτες | Photos

lazaros lazaros

Greedflation:Ο πληθωρισμός της απληστίας έχει αυξήσει «σημαντικά» τις τιμές

lazaros lazaros

Παπούα Νέα Γουϊνέα: Περισσότεροι από 300 άνθρωποι και 1.182 σπίτια θάφτηκαν στη λάσπη

lazaros lazaros