Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Μνημόνιο συνεργασίας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΥΕΕΒ και TAQA​​

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) της Κύπρου​ και η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Abu Dhabi PJSC (TAQA), υπέγραψαν χθες, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ (Φορέα Υλοποίησης του έργου) κ. Μάνος Μανουσάκης, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAQA Group κ. Jasim Husain Thabet.

Σκοπός του Μνημονίου, που υπογράφηκε στο Dubai, στο περιθώριο των εργασιών της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), είναι το ΥΕΕΒ και η TAQA να εμπλακούν σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ για να μελετήσουν την πιθανότητα να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει ως Φορέας Υλοποίησης του έργου, με την επωνυμία «Great Sea Interconnector». Προνοείται δε η σύσταση συμβουλευτικής Επιτροπής που θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα και στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε μέρος και ένα επιπλέον άτομο από ΑΔΜΗΕ που θα συντονίζει.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την υπογραφή του Μνημονίου, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα κομβικό ορόσημο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για επιχορήγηση ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ από τον Μηχανισμό ‘Συνδέοντας την Ευρώπη’, η διασύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς η κατασκευή της θα άρει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή απομόνωση του νησιού μας. Το έργο είναι, επίσης, καίριας σημασίας για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου σε σχέση με την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, τη μείωση του κόστους της ηλεκτρισμού προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, καθώς και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασής μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία στο παρόν στάδιο αξιολογεί την ενεργό συμμετοχή της ως μετόχου στο έργο, είναι πεπεισμένη ότι η στρατηγική εμπλοκή διακεκριμένων και έμπειρων φορέων όπως ο ΑΔΜΗΕ και ο TAQA, μπορεί να διασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωσή του».

πηγη:epixeiro.

Σχετικές αναρτήσεις

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Διασφαλίζουμε την εργασία όλων»

lazaros lazaros

ΟΗΕ: Το φαινόμενο El Niño θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2023

lazaros lazaros

Μαρία Σπανού:Άψογη η οργάνωση του ετήσιου χορού του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βαρνάβα!

lazaros lazaros