Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Νέα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα -Πού κατασκευάζεται εργοστάσιο που θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας

Ένα gigafactory παραγωγής στοιχείων για μπαταρίες λιθίου ετοιμάζει η Sunlight (μέλος του Ομίλου Olympia) στην Κοζάνη, σε μια επένδυση με ύψος που υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη επένδυση θέλει να φιλοξενήσει στα εδάφη της και η Γαλλία, με την κυβέρνηση της χώρας να έχει εκφράσει την πρόθεσή της να προσφέρει επιδότηση 700 εκατ. ευρώ, αν το εργοστάσιο γίνει επί γαλλικού εδάφους.

Όπως, ωστόσο, όλα δείχνουν, το πιο πιθανό σενάριο είναι το εργοστάσιο να κατασκευαστεί στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, εισάγοντας τη χώρα μας σε ένα πολύ μικρό club χωρών και χαρίζοντάς της βαθιά τεχνογνωσία στο μέλλον.

Την επιθυμία του το εργοστασίο να κατασκευαστεί στην Κοζάνη έχει εκφράσει και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Sunlight, κ. Λάμπρος Μπίσαλας, ενώ το ίδιο επιθυμεί και ο κ. Πάνος Γερμανός, ιδρυτής του Ομίλου Olympia.

Παράλληλα, όπως δήλωσε προ ολίγων εβδομάδων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, η μεγάλη επένδυση της Sunlight, στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία, έχει υποβληθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτεχνικές μελέτες για το θέμα των θεμελιώσεων. «Οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και μέσα στο επόμενο διάστημα, φαίνεται ότι θα υπογραφεί και το προσύμφωνο».

Ως πιλότος για τη δημιουργία του gigafactory στην Κοζάνη λειτουργεί μονάδα στην Ξάνθη, η οποία τελικά κατασκευάστηκε σε βιομηχανική κλίμακα.

sunlight ξάνθη

Η δημιουργία του εργοστασίου στην Κοζάνη είναι ιδιαίτερα σημαντική στη στροφή που ήδη πραγματοποιείται προς την ηλεκτροκίνηση, δεδομένου ότι η παραγωγή στοιχείων ιόντων λιθίου για μπαταρίες θα διοχετεύσει στην αγορά συσσωρευτές που είναι κατάλληλοι για βαρέα και βιομηχανικά οχήματα.

Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής της Sunlight, τα παράπλευρα οφέλη είναι τεράστια, καθώς οι προμηθευτές της εταιρείες θα έρθουν να στήσουν εργοστάσια έξω από αυτό της Sunlight, ενώ ήδη υπάρχουν σχετικές συμφωνίες.

Η Sunlight Group αριθμεί περισσότερους από3.100 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο, 15 εργοστάσια και 5 ερευνητικά κέντρα, ενώ το 2022 παρήγαγε περίπου 4 εκατ. στοιχεία μπαταριών.

carandmotor.grΤέλος, η επένδυση της Sunlight ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια της Ευρώπης για παραγωγή «πράσινου» εξοπλισμού επί ευρωπαϊκού εδάφους, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση της ηπείρου από τις εισαγωγές.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Πανελλαδική 24ωρη απεργία αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 14/05, αλλά και αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

lazaros lazaros

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των ευρωεκλογών

lazaros lazaros

«Τι περιμένουμε από τον Ιμάμογλου»

lazaros lazaros