Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣ

Νορβηγία: Ανοίγει το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο

Η Νορβηγία εγκαινίασε το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο στη Βόρεια Θάλασσα, μια αναδυόμενη τεχνολογία που θεωρείται πολλά υποσχόμενη για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια.

Η εγκατάσταση Hywind Tampen αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες που παράγουν έως και 8,6 μεγαβάτ η καθεμία, παρέχοντας σε πέντε γειτονικές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου περίπου το 35% των ενεργειακών τους αναγκών.

Το κοίτασμα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων ανοιχτά της θάλασσας άρχισε να παράγει στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Νορβηγό πρίγκιπα διάδοχο Χάακον και τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στόρε.

«Εμείς και οι Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε όλοι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενισχύσει αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Στόρε, τον οποίο επικαλείται το νορβηγικό πρακτορείο NTB.

«Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές αν η Ευρώπη θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους», είπε.

Σε αντίθεση με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που είναι στερεωμένες στον πυθμένα της θάλασσας, οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τοποθετημένες σε μια πλωτή κατασκευή που αγκυρώνεται στον πυθμένα της θάλασσας.

Αυτό καθιστά δυνατή την εγκατάστασή τους σε βαθύτερα νερά και σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή, όπου οι άνεμοι είναι πιο σταθεροί και ισχυρότεροι. Ωστόσο, η κατασκευή τους είναι πιο δαπανηρή.

Η κατασκευή του Hywind Tampen, σε βάθος μεταξύ 260 και 300 μέτρων, κόστισε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια κορώνες, ή 636 εκατομμύρια ευρώ.

«Ναι, είναι ακριβό, αλλά κάποιος πρέπει να δείξει το δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το έργο ανήκει στους κρατικούς πετρελαϊκούς ομίλους Equinor και Petoro της Νορβηγίας.

 

πηγη:euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποκλειστικός συνεργάτης του OHE για τη μέτρηση της Ψηφιακής Ετοιμότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

lazaros lazaros

POLITICO – Ο Κινέζος Xi Jinping θα επισκεφθεί τη Γαλλία στις αρχές Μαΐου

lazaros lazaros

Εξοχικά: Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση για Έλληνες και ξένους

lazaros lazaros