Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Ο Περιβαλλοντικός Αντίκτυπος της Φωτιάς στον Φενεό και η Σύλληψη των Υπευθύνων

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 22 Ιουλίου στον Φενεό Κορινθίας.

Μετά την απολογία τους στον Ανακριτή Κορίνθου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για εμπρησμό από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο, αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Η απόφαση των δικαστικών αρχών έρχεται σε συνέχεια της εισαγγελικής πρότασης, βάσει της οποίας η έκταση της καταστροφής, το μέγεθος της απειλής για ανθρώπινες ζωές και η απουσία στοιχειωδών μέτρων προστασίας κατά την εργασία των συλληφθέντων, συνιστούν επιβαρυντικά στοιχεία που δικαιολογούν την προσωρινή κράτηση.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιουλίου, σε περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φενεού, σε δασική ζώνη με κυρίαρχη βλάστηση έλατα και πεύκα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν με ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων, της χαμηλής υγρασίας και του απόκρημνου αναγλύφου.

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus, η φωτιά κατέκαψε πάνω από 11.000 στρέμματα, κυρίως δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φετινές καταστροφές.

Η μάχη των πυροσβεστών ήταν πολυήμερη και δύσκολη:

  • 360 πυροσβέστες
  • 15 πεζοπόρα τμήματα
  • 75 υδροφόρα οχήματα
  • 11 εναέρια μέσα
    χρησιμοποιήθηκαν για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Ποιοι είναι οι συλληφθέντες

Οι δύο συλληφθέντες είναι ένας Έλληνας και ένας υπήκοος Καζακστάν, που εκτελούσαν εργασίες μεταλλικών κατασκευών στην περιοχή. Σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, οι δράστες χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό τροχό και ηλεκτροκόλληση κοντά σε ξερά χόρτα και δασική ύλη, χωρίς να έχουν λάβει κανένα μέτρο πρόληψης.

Ο ένας εκ των δύο ομολόγησε ότι από τον τροχό εκτοξεύτηκαν σπινθήρες που προκάλεσαν τη φωτιά. Παραδέχθηκε ακόμη πως προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τη σβήσουν «με κουβάδες και νερό», πριν ειδοποιήσουν τις Αρχές.

Από τη σύλληψη στην προφυλάκιση

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω την ίδια ημέρα και σε βάρος τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 11.812 ευρώ. Όμως η εξέλιξη της πυρκαγιάς και οι καταστροφικές της συνέπειες οδήγησαν στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου άσκησε δίωξη για:

  • Εμπρησμό από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο
  • Προκαλούμενη γενική καταστροφή περιουσίας μεγάλης έκτασης
  • Παράβαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Μετά την απολογία τους, και παρουσία επιβαρυντικών στοιχείων, ο Ανακριτής διέταξε την προσωρινή κράτησή τους στις φυλακές Ναυπλίου, έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η προφυλάκιση για δασικό εμπρησμό σπάνια επιβάλλεται στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή θεωρείται ενδεικτική της αυστηρότερης στάσης των Δικαστικών Αρχών απέναντι στα εγκλήματα κατά του φυσικού περιβάλλοντος, ιδίως σε συνθήκες κλιματικής κρίσης και αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει πηγή της Πυροσβεστικής:

«Δεν πρόκειται για ατύχημα. Όταν εκτελείς εργασίες με τροχό δίπλα σε ξερά χόρτα, με 35 βαθμούς θερμοκρασία και ανέμους, χωρίς μέτρα ασφαλείας, αποδέχεσαι τον κίνδυνο».

Η προανάκριση συνεχίζεται, με συλλογή επιπλέον καταθέσεων, φωτογραφιών και δορυφορικών απεικονίσεων της πορείας της φωτιάς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε αποτίμηση ζημιών και σχεδιασμό αποκατάστασης της περιοχής.

Παράλληλα, ο Δήμος Σικυωνίων εξετάζει αν θα κινηθεί νομικά για την αποζημίωση δημοτικής ή ιδιωτικής περιουσίας που επλήγη.

Οικολογικό και κοινωνικό κόστος

Η φωτιά στον Φενεό δεν άφησε μόνο καμμένη γη – κατέστρεψε οικοσυστήματα, μελισσοκομεία, καλλιέργειες, και απείλησε χωριά όπως το Μάτι, η Αχλαδέα και η Αμυγδαλέα. Εκατοντάδες κάτοικοι πέρασαν νύχτες στο ύπαιθρο και η οικολογική αποκατάσταση της περιοχής θα απαιτήσει χρόνια.

Η προφυλάκιση των δύο ανδρών για την πυρκαγιά στον Φενεό αποτελεί ηχηρό μήνυμα κατά της αμέλειας σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Ο εμπρησμός – έστω και από αμέλεια – δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως “ατυχές περιστατικό”. Οι ευθύνες είναι υπαρκτές, οι συνέπειες ολέθριες και η Δικαιοσύνη καλείται να αποδώσει λογαριασμό, όχι μόνο για όσα έγιναν, αλλά και για όσα πρέπει να αποτραπούν.

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις και συνέπειες από τη φωτιά

Η πυρκαγιά στον Φενεό και η σιωπηλή απώλεια του ορεινού πράσινου πλούτου

Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε περισσότερα από 11.000 στρέμματα στον ορεινό Φενεό Κορινθίας δεν είναι απλώς ένας αριθμός στον χάρτη των ετήσιων καταστροφών. Πρόκειται για συστηματική οικολογική καταστροφή, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις σε έδαφος, χλωρίδα, πανίδα και ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός και αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια.

 1. Απώλεια δασικού οικοσυστήματος

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μικτά δάση κωνοφόρων (κυρίως έλατα και πεύκα), αλλά και υψηλή χορτολιβαδική βλάστηση – οικοσυστήματα που αποτελούν κρίσιμα ενδιαιτήματα για πουλιά, έντομα, αμφίβια και μικρά θηλαστικά.

Άμεσες συνέπειες:

  • Πλήρης καταστροφή της επιφανειακής βιομάζας
  • Θάνατος ή εκτόπιση δεκάδων ειδών (κυρίως εντομοφάγα πτηνά, ερπετά, λαγοί, νυφίτσες)
  • Καταστροφή φωλιών, υπόγειων στοών και φυσικών καταφυγίων

 Μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις:

  • Απώλεια γενετικού υλικού (π.χ. παλαιοί κορμοί ελάτης που δεν μπορούν να αναπληρωθούν γρήγορα)
  • Κίνδυνος εισβολής ξενικών ειδών σε γυμνές εκτάσεις

 2. Πλήγμα στη μελισσοκομία και στα επικονιαστικά είδη

Ο Φενεός διαθέτει σημαντική τοπική μελισσοκομική δραστηριότητα. Η απώλεια ανθοφόρων φυτών, όπως ρείκια, κουμαριές και αγριολούλουδα, θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στη βιοποικιλότητα των επικονιαστών όσο και στην τοπική παραγωγή μελιού.

Οι μέλισσες χρειάζονται τουλάχιστον 2–3 χρόνια για να βρουν ξανά κατάλληλα βοσκοτόπια. Η αναγέννηση φυτικής κάλυψης είναι αργή και μη σταθερή.

 3. Αλλαγή στο μικροκλίμα και στο υδρολογικό ισοζύγιο

Τα δάση του Φενεού λειτουργούν ως κλιματικοί σταθεροποιητές και υδατοσυλλέκτες. Η απώλεια φυτοκάλυψης έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει:

  • Την κατακράτηση νερού στο έδαφος και τις πηγές
  • Την αύξηση της επιφανειακής απορροής (πλημμυρικός κίνδυνος το φθινόπωρο)
  • Τη διαπνοή και τη συσσώρευση θερμότητας στις γυμνές πλαγιές

Αναμένονται έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και τοπική ξηρασία στην περίμετρο της καμένης έκτασης.

 4. Εδαφική υποβάθμιση και διάβρωση

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα φέρουν το δεύτερο κύμα καταστροφής:

Η απουσία ριζών για σταθεροποίηση του εδάφους θα οδηγήσει σε:

  • Καθιζήσεις πλαγιών
  • Διάβρωση επιφανειακών στρωμάτων
  • Πτώση πετρών και φερτών υλικών σε αγροτικούς δρόμους και οικισμούς

Το οργανικό έδαφος που χρειάζεται 100+ χρόνια για να αναπτυχθεί, χάνεται σε λίγες εβδομάδες χωρίς φυτική προστασία.

5. Απειλή για τη βιώσιμη αγροτική δραστηριότητα

Αγροτικές μονάδες, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες και μικρές καλλιέργειες σιτηρών και φασολιών στην ευρύτερη λεκάνη του Φενεού, θα υποστούν συνέπειες λόγω:

  • Ρύπανσης του εδάφους από στάχτες
  • Μείωσης της απορρόφησης νερού
  • Αύξησης πληθυσμού τρωκτικών, που αναζητούν νέα καταφύγια και τροφή

Οι αγρότες αναμένεται να ζητήσουν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, ενώ ορισμένοι ίσως αδυνατούν να καλλιεργήσουν φέτος λόγω απωλειών υποδομών.

 6. Αποκατάσταση – Μια δύσκολη και πολυετής πρόκληση

Η φυσική αναγέννηση δάσους σε τέτοιες περιοχές απαιτεί τουλάχιστον 10–15 χρόνια και δεν είναι καθόλου εγγυημένη. Η ενεργή αναδάσωση (με τεχνητές φυτεύσεις) θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και μελετημένα, ώστε να μην αλλοιωθεί το φυσικό οικοσύστημα.

Χρειάζονται:

  • Απομάκρυνση καμένων κορμών και επικίνδυνων υλικών
  • Καθαρισμός χειμάρρων
  • Προστασία μικρών νησίδων πράσινου που επιβίωσαν
  • Συνδυασμός τεχνικών αντιδιαβρωτικής προστασίας και βιοποικιλότητας

Η φωτιά στον Φενεό είναι περισσότερο από μία καταστροφή: είναι μια υπενθύμιση για το πόσο ευάλωτο είναι το φυσικό περιβάλλον από ανθρώπινη αμέλεια.

Η πρόληψη, η επαγρύπνηση και η αυστηρή εφαρμογή κανόνων θερμών εργασιών δεν είναι πολυτέλεια — είναι ηθικό και οικολογικό χρέος.

Η ευθύνη για την προστασία των ελληνικών δασών δεν σταματά στην Πυροσβεστική. Αφορά εργάτες, εργοδότες, τοπικές αρχές, πολίτες και το ίδιο το κράτος.

Διότι το τίμημα, όταν όλα καούν, το πληρώνουν οι επόμενες γενιές.

Σχετικές αναρτήσεις

ΤΟ MANAGEMENT ΦΕΡΝΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

lazaros lazaros

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

lazaros lazaros

Έλληνας γιατρός του Χάρβαρντ αποθεώνει το αυγοτάραχο και την επίδρασή του στις αρτηρίες της καρδιάς

lazaros lazaros