Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Ο πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα της κρίσης του πληθωρισμού την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού, αυξάνονται υπέρμετρα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στην οποία μετέχει η ΓΣΕΕ, για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, βρίσκεται στην πρώτη τετράδα των κρατών-μελών της Ε.Ε. όπου παρατηρείται μείωση μισθών με παράλληλη υψηλή αύξηση κερδών για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι πραγματικοί μισθοι στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,2%, όταν τα πραγματικά κέρδη των επιχειρήσεων παρουσίασαν αύξηση κατά σχεδόν 6%. Η αρνητική εικόνα ενισχύεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας οι αποδοχές των εργαζομένων ακολούθησαν φθίνουσα πορεία τα προηγούμενα 12 χρόνια εξαιτίας των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν. Oπως αναφέρει άλλωστε και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η Ελλάδα, κατέχει την τελευταία θέση στην Ε.Ε των 27 κρατών-μελών σχεδόν σε όλους τους συγκρίσιμους επιμέρους δείκτες που καθορίζουν την ποιότητα της εργασίας.

Ειδικά, δε, στον δείκτη «ποιότητα του εισοδήματος», ο οποίος καθορίζεται με βάση την ικανότητα να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων τα έσοδά του για τους επόμενους τρεις μήνες και την επάρκεια του εισοδήματος σε επίπεδο νοικοκυριού, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος και μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν χειρότερες επιδόσεις. Αιτία, το γεγονός ότι η απασχόληση στην Ελλάδα προέρχεται από κλάδους που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα, χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλό αριθμό εργάσιμων ωρών και πολύ χαμηλές απολαβές.

Ετσι, και στην τελευταία μελέτη της ETUC, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, φαίνεται πως η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Αντιθέτως, σε επίπεδο Ε.Ε., το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς. Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και στη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία(-5%) και στην Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν.

πηγη:kathimerini

Σχετικές αναρτήσεις

Τμήμα της ατράκτου αεροσκάφους Boeing 737 MAX-9 της Alaska Airlines αποκολλήθηκε στα 16 χιλ. πόδια – Κατεπείγουσα προσγείωση

lazaros lazaros

Το Μaster Plan για την αξιοποίηση του Λιμένα Ραφήνας προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ

lazaros lazaros

Ελαιόλαδο: Δρομολογούνται λύσεις για τα προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα

lazaros lazaros