Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Οι 10 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο: Οι επτά είναι ευρωπαϊκές

Οι έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία κερδίζουν έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής έχουν πέσει στην κατάταξη, σύμφωνα με τον δείκτη 2024 Smart City Index που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Μάλιστα, από τις 10 κορυφαίες έξυπνες πόλεις του καταλόγου, οι επτά βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ο φετινός δείκτης δημιουργήθηκε από το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έξυπνων Βιώσιμων Πόλεων (WeGO) ,που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις παγκοσμίως με βάση δεδομένα που αναλύθηκαν από τους ερευνητές, καθώς και απαντήσεις από έρευνα 120 κατοίκων σε κάθε πόλη. Η μελέτη αποτυπώνει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι υποδομές και η διαθέσιμη τεχνολογία σε μια πόλη επηρεάζουν τις επιδόσεις της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της

Τι είναι οι έξυπνες πόλεις

Σύμφωνα με το IMD, μια έξυπνη πόλη ορίζεται ως «ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει την τεχνολογία για να ενισχύσει τα οφέλη και να μειώσει τις ελλείψεις της αστικοποίησης για τους πολίτες της». Οι πόλεις που σημειώνουν καλές επιδόσεις στη λίστα έχουν επίσης αναπτύξει πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τη συνολική ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη χώρων πρασίνου και στη διεύρυνση των ευκαιριών για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικό δέσιμο, για παράδειγμα», σύμφωνα με την έκθεση. «Στην πλειονότητα αυτών των κορυφαίων πόλεων, οι προσπάθειες αυτές έχουν συνδυαστεί με καινοτόμες στρατηγικές για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, την προώθηση επενδύσεων με επιλεκτικό τρόπο (π.χ. υπέρ της βιωσιμότητας) και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τις γεωγραφικές ανισότητες και την ένταξη», αναφέρει η έκθεση.

Η κορυφαία δεκάδα στον κόσμο

Οι πιο έξυπνες πόλεις παγκοσμίως είναι:

 1. Ζυρίχη, Ελβετία
 2. Όσλο, Νορβηγία
 3. Canberra, Αυστραλία
 4. Γενεύη, Ελβετία
 5. Σιγκαπούρη
 6. Κοπεγχάγη, Δανία
 7. Λωζάνη, Ελβετία
 8. Λονδίνο, Αγγλία
 9. Ελσίνκι, Φινλανδία
 10. Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από την έναρξη του δείκτη το 2019, απουσιάζουν πόλεις της Βόρειας Αμερικής από την πρώτη 20άδα.

Χρησιμοποιώντας κινητούς μέσους όρους τριών ετών (δηλαδή συγκρίνοντας τη μέση κατάταξη μιας πόλης για την περίοδο 2021-24 με εκείνη της περιόδου 2020-23), ένας σημαντικός αριθμός αμερικανικών πόλεων χάνει έδαφος, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό ισχύει ιδίως για την Ουάσιγκτον, το Ντένβερ και το Λος Άντζελες (-12, -12 και -11 αντίστοιχα), αλλά και για το Σαν Φρανσίσκο (-9), τη Νέα Υόρκη (-7) και το Σικάγο (-4).

Η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη στις ΗΠΑ φέτος είναι η Νέα Υόρκη, η οποία κατέλαβε την 34η θέση, ακολουθούμενη από τη Βοστώνη στην 36η θέση και την Ουάσινγκτον DC, που κατέλαβε την 50η θέση.

Ενώ οι ευρωπαϊκές πόλεις κυριάρχησαν στον κατάλογο, οι ασιατικές πόλεις κερδίζουν επίσης έδαφος.

Ακολουθούν οι 5 κορυφαίες έξυπνες πόλεις στην Ασία:

 • Σιγκαπούρη (5η θέση)
 • Πεκίνο (13η)
 • Ταϊπέι (16η)
 • Σεούλ (17η)
 • Σαγκάη (19η)

«Οι πόλεις πρέπει να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν στρατηγικές που μπορούν να αντέξουν στη δοκιμασία ενός μέλλοντος που μαστίζεται από αυξανόμενες αβεβαιότητες», δήλωσε ο Bruno Lanvin, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Έξυπνων Πόλεων.

«Οι ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία παραμένουν υψηλές, ενώ οι ανησυχίες που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται ακόμη περισσότερο- ένα μείγμα που περιπλέκεται από τις ανανεωμένες διεθνείς εντάσεις. Η εμπιστοσύνη και η χρηστή διακυβέρνηση αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ενώ η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των πόλεων θα αυξηθεί”, ανέφερε στην έκθεση. «Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, η Al μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικές», πρόσθεσε ο Lanvin.

powergame.

Σχετικές αναρτήσεις

Σκηνές από χολιγουντιανή παραγωγή έζησαν οι λιμενικές αρχές της Μικρονησίας.

lazaros lazaros

Νάξος.Φωτιά στην Κεραμωτή. Μάχη με το χρόνο, δύο μέτωπα ανοιχτά, απαγόρευση μετακίνησης.

lazaros lazaros

Καρκίνος: Ερευνα Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπεία

lazaros lazaros