Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.Έως το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε τι έχει συμβεί.

Στη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης στις κοινότητες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας υπογραμμίζοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου το νερό.

« Ούτε θα πλένουν τα χέρια τους μόνο στην τουαλέτα, τίποτε άλλο. Θα πίνουν νερό, το οποίο δίνουμε και εμείς και ο Δήμος με μπουκάλια από χθες[…]

Εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν νερό θα το βράζουν στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται να πλύνουν χέρια και δεν έχουν άλλα, ούτε ντους ούτε τίποτα. Μόνο στο καζανάκι της τουαλέτας » τόνισε.

Επιπλέον ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες κλήθηκαν στις 31/5 μαζί με τον ΕΟΔΥ[…] φάνηκε ότι υπήρχαν προβλήματα και στο δίκτυο και στη δεξαμενή. Υπήρχαν δείγματα μικροβιακών δεικτών κοπρανώδους προέλευσης και επίσης ταυτοποιήθηκε και το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Δεν έχει τελειώσει η έρευνα, θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, να αναλυθούν τα δείγματα και κυρίως να βρούμε πώς προέκυψε αυτό το πράγμα.

Από πού έγινε;
Έγινε από το δίκτυο, έγινε από τη δεξαμενή, έγινε και από τα δύο;

Να προσθέσω εδώ ότι επειδή σήμερα εγκαινιάζουμε το πρώτο σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, εδώ στη Λάρισα, στα πλαίσια αυτού του κέντρου θα υποχρεούνται οι δήμαρχοι να έχουν κάμερες σε όλα τα σημεία στα οποία υπάρχουν δεξαμενές για να μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει[…]».

Στην ερώτηση για το τι θεωρείπιθανό σενάριο σχετικά με το τι συνέβη απάντησε

«θα ξέρουμε στο τέλος της εβδομάδας.
Αυτή τη στιγμή έχω σενάρια στο μυαλό μου, αλλά δεν μπορώ να τα πω γιατί δεν τα έχω επιβεβαιώσει. Όταν θα επιβεβαιωθούν στο τέλος της εβδομάδας[…] θα πούμε ακριβώς πώς έγινε και αν χρειαστεί θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν».

Δήμαρχος Ρ. Φεραίου: Το πρόβλημα πάρα πολύ μεγάλο και πρωτόγνωρο

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε σχετικά και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Όπως είπε «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας. Ευτυχώς είναι απομονωμένο μόνο στο δίκτυο το συγκεκριμένο των δύο κοινοτήτων, το οποίο υδρεύεται από ξεχωριστή δεξαμενή και οι γεωτρήσεις βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο[…] Η πρώτη αναφορά που έχουμε στα χέρια μας ήταν την Παρασκευή 31/5 το απόγευμα από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου αναφέρθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία είχαν καταγραφεί και σίγουρα η πρώτη αναφορά ήταν ότι μάλλον υπάρχει σχέση με την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Αμέσως προβήκαμε σε δειγματοληψίες, τα αποστείλαμε σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο της Μαγνησίας.

Αντίστοιχα η Διεύθυνση Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Παρασκευή προς το βράδυ βγάλαμε την πρώτη ανακοίνωση για την πρόληψη κάποιων καταστάσεων δυσκολότερων να ενημερωθούν οι δημότες να σταματήσει η χρήση του νερού γιατί είχε εκτιμηθεί ότι μάλλον είναι ακατάλληλο».

Πρόσθεσε ότι «την επόμενη μέρα, Σάββατο και Κυριακή, γίνονταν συνεχώς δειγματοληψίες και διερεύνηση του θέματος και χθες το μεσημέρι που βγήκε ο Περιφερειάρχης και εγώ αντίστοιχα και κάναμε επίσημα τις δηλώσεις, αποδείχθηκε ότι το νερό είναι ποιοτικά ακατάλληλο, ήταν επιβαρυμένο μικροβιολογικά και συγκεκριμένα είχε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Αυτό όμως το οποίο ακόμη δεν έχει διερευνηθεί από τον ΕΟΔΥ και από τη Διεύθυνση Υγείας, είναι ο τρόπος που διείσδυσε στο σύστημα, στο δίκτυο το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Σήμερα πάλι και το συνεργείο το δικό μας εκτιμώ και ο ΕΟΔΥ που θα έρθει τις επόμενες ώρες και η Διεύθυνση Υγείας προβαίνουμε συνεχώς δειγματοληψίες και ελέγχουμε το δίκτυο να δούμε πιθανή φθορά του δικτύου».

Στην επισήμανση της Χριστίνας Βίδου ότι υπήρξε μια πληροφορία ότι γίνονταν έργα και κατά τη διάρκεια των εργασιών υπήρξε διαρροή βοθρολυμάτων κι αν αυτό ισχύει ο κ. Νασίκας ανέφερε «έργο γίνεται στην περιοχή του Ριζομύλου, αλλά επειδή η μικροβιακή επιβάρυνση βρέθηκε στη δεξαμενή που είναι πάνω στο βουνό, σίγουρα δεν έχει επηρεάσει το έργο και μετά το έργο είναι μόνο στην κοινότητα Ριζομύλου» ενώ σημείωσε « το έργο που γίνεται στον Ριζόμυλο είναι απορροής των ομβρίων υδάτων, καμία σχέση με το δίκτυο ύδρευσης. Ήταν η πρώτη εκδοχή που ακούστηκε από την Παρασκευή, αλλά αυτός ο παράγοντας έχει ήδη αποκλειστεί. Γιατί σας λέω, χιλιόμετρα πιο πίσω βρίσκεται η δεξαμενή και βρέθηκε μικροβιακό φορτίο εκεί[…]».

«Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel»

Στο αν συσχετίζεται η μόλυνση με την πλημμύρα και με τις ζημιές του δικτύου ο κ. Νασίκας ανέφερε ότι « απέκλεισε ο ΕΟΔΥ κατηγορηματικά ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel. Τώρα αν αποδειχτεί κάτι στις επόμενες ημέρες, αν έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα γιατί έχουμε τα στάσιμα νερά περίπου τρία έως τέσσερα μέτρα νερό στην περιοχή του Ριζομύλου είναι ακόμη η διερεύνηση, αλλά η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel».

«Δεν είχε γίνει έλεγχος στο νερό για σαλμονέλα»

Σχετικά με τους ελέγχους στο νερό και πότε έγινε τελευταία φορά η εξέταση είπε «μία φορά κάθε μήνα έχουμε τις μικροβιολογικές εξετάσεις οι οποίες ήταν καλές[…] Ήταν 9/5 αν δεν κάνω λάθος. Αυτές οι εξετάσεις όμως δεν εμπεριέχουν στον έλεγχο το μικρόβιο της σαλμονέλας. Δηλαδή τα άλλα ήταν σε φυσιολογικές τιμές όπως ήταν κάθε μήνα. Ο προγραμματισμός είναι πάντοτε ανά 6 μήνες οι φυσικοχημικές και κάθε μήνα οι μικροβιολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις ήταν καλές, γίνονταν ανάλογα η χλωρίωση, ο τρόπος όπως υπήρχε χρόνια ολόκληρα, αλλά δεν υπήρχε έλεγχος για το μικρόβιο της σαλμονέλας[…]».

Έκανε γνωστό ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε αποκλείσει όλο το δίκτυο, έχουμε πάει υδροφόρες στις δύο κοινότητες και τροφοδοτούμε με εμφιαλωμένα νερά όλες τις οικογένειες και ταυτόχρονα σήμερα ήδη τα συνεργεία βρίσκονται πάνω στο συγκεκριμένο σημείο. Αρχίζει πλέον η εξυγίανση του υδρευτικού συστήματος με πλύση της δεξαμενής με ειδικό συνεργείο.
Ταυτόχρονη -γιατί βρέθηκε και στο περιφερειακό δίκτυο το μικρόβιο- πλύση όλου του δικτύου και παρακολούθηση μέτρων ΕΟΔΥ ήδη και με τη Διεύθυνση Υγείας από τρεις ουσιαστικά φορείς να μπορέσουμε στις επόμενες μέρες να ολοκληρώσουμε τη διεργασία αυτή».

« Ευτυχώς το φαινόμενο ήρθε σε ύφεση και νιώθουμε πραγματικά ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή το όπλο να ξέρουμε πού να στραφούμε για να βρούμε την αιτία. Βρήκαμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρουμε την αιτία να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 72 ώρες θα έχουμε καταλήξει» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.

Σχετικές αναρτήσεις

Κορώπη – Επετειακή Εκδήλωση Αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821.

lazaros lazaros

Έβρος: Στο «κόκκινο» οι μεταναστευτικές ροές – Περίπου 900 άτομα επιχείρησαν να μπουν σε 4 μέρες.

lazaros lazaros

Γερμανοί βιομήχανοι: Δεν βγαίνει το σχέδιο απανθρακοποίησης.

lazaros lazaros