Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι».

H είδηση σκόρπισε θλίψη στην Κρήτη καθώς υπήρξε λαμπρή προσωπικότητα, σπουδαίος ακαδημαϊκός και η ζωή και το έργο του ταυτίστηκε με την Κρήτη.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973 και η διατριβή του είχε τίτλο “Analysis of some multiparticle final state in 10 and 6 GeV/c K-p interactions”.

Τον Μάϊο του 1962, ύστερα από δικαστική προσφυγή των μελών των ακροδεξιών φοιτητικών παρατάξεων ΣΔΟΕ και ΕΚΟΦ κατά της διοίκησης της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), το δικαστήριο τον διόρισε μέλος του νέου δ.σ της ΔΕΣΠΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αμέσως καταγγέλοντας σκευωρία.

Από το 1982 έως το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» και συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Επίσης ήταν αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής.

Είχε χάσει τον αδερφό του

Μόλις πέρυσι τον Μάρτιο πέθανε, σε ηλικία 83 ετών και ο τελευταίος εκδότης της εφημερίδας «Μεσόγειος» και αδερφός του, Κώστας Γραμματικάκης.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε έναν εξαίρετο άνθρωπο και διακεκριμένο επιστήμονα, γέννημα θρέμμα της πόλης του Ηρακλείου και «αθεράπευτα Κρητικό», τον Γιώργο Γραμματικάκη.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης διετέλεσε Καθηγητής φυσικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πολυγραφότατος και πολυσχιδής, υπήρξε και Ευρωβουλευτής, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άνθρωπος προσηνής, αγάπησε και αγαπήθηκε έντονα από το Ηράκλειο και κέρδισε επάξια τον σεβασμό των συναδέλφων του, τόσο για την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε την επιστήμη όσο και για τον ευγενικό του χαρακτήρα, το ήθος και την εργατικότητά του. Η πορεία του αφήνει πίσω, τεράστια κληρονομιά.

Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήρια από τον Χάρη Μαμουλάκη

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Καθηγητή, συγγραφέα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκηςπροχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα έφυγε για το μεγάλο ταξίδι μια σπουδαία προσωπικότητα. Ένας άξιος δάσκαλος, ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα και αρετές που πρόβαλε τον τόπο μας διεθνώς. Σήμερα έφυγε ένας καλός προσωπικός φίλος. Και μπορεί το αποτύπωμα του Γιώργου Γραμματικάκη να διατηρήσει την μνήμη του ζωντανή, ταυτόχρονα όμως, θα μας θυμίζει το τεράστιο κενό που μόλις δημιουργήθηκε. Ένα κενό από αυτά που δεν καλύπτονται.

Στην οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια.».​

Συλλυπητήρια από την Ελένη Βατσινά 

Τη θλίψη της για το χαμό του Γιώργου Γραμματικάκη εκφράζει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά. Σε δήλωσή της αναφέρει: Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του καθηγητή, πρώην πρύτανη, συγγραφέα και πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, ένας Κρητικός που κατάφερε με το πνεύμα του και την αιρετική προσωπικότητά του να ξεπεράσει τα σύνορα της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας.
Ο χαμός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Παύλος Μπαριτάκης: «Ο Γιώργος Γραμματικάκης ξεπέρασε τα σύνορα της Κρήτης και της Ελλάδας»

Τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη εκφράζει ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

«Ο Γιώργος Γραμματικάκης ξεπέρασε τα σύνορα της Κρήτης και της Ελλάδας. Μια προσωπικότητα πολυσχιδής που μέσα από την πορεία της στο χώρο των Επιστημών, των Γραμμάτων και της Πολιτικής, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα και την κοινωνία. Η βαριά κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Πρύτανης, Ευρωβουλευτής, συγγραφέας, κορυφαίος ακαδημαϊκός και στοχαστής Γιώργος Γραμματικάκης, αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο θάνατος του, αναμφίβολα, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», δήλωσε ο κ. Μπαριτάκης.

πηγη:Politica.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

” ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΡΑΦΗΝΑ” 100 χρόνια μετά, ξαναζούμε τη Ραφήνα της εποχής, όπου εγκαταστάθηκαν οι Τριγλιανοί πρόσφυγες. Video

lazaros lazaros

Ηράκλειο: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων

lazaros lazaros

Φάσεις και τα γκολ από τον αγώνα της Τριγλία Ραφήνας-Γλυκά Νερά 3-0

lazaros lazaros