Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

POLITICO: Ο Pedro Sánchez παραμένει πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα συνεχίσει την απειλή του ότι θα παραιτηθεί από το γραφείο του.

«Αποφάσισα να παραμείνω πρωθυπουργός», είπε σε μια συναισθηματική ομιλία προς το έθνος.

Η ανακοίνωση του Sánchez ολοκλήρωσε μια πενθήμερη «περίοδο προβληματισμού» που πήρε ο πρωθυπουργός μετά την έναρξη μιας έρευνας για διαφθορά και επιρροή που απευθύνθηκε στη σύζυγό του, Begoña Gómez. Η προανάκριση ξεκίνησε από ποινική μήνυση που υποβλήθηκε από ομάδα με διασυνδέσεις με την ακροδεξιά γνωστή για την υποβολή αβάσιμων μηνύσεων κατά ατόμων που συνδέονται με προοδευτικά αίτια.

Αν και οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την απόρριψη της υπόθεσης και οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι αβάσιμη, η αποδοχή της από το δικαστικό σώμα συγκλόνισε τον Sánchez, ο οποίος την Τετάρτη δημοσίευσε μια τετρασέλιδη επιστολή  αποκαλύπτοντας ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί ως αποτέλεσμα της συνεχούς ρεύμα επιθέσεων από δεξιές ομάδες εναντίον του και της οικογένειάς του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο έθνος, ο Sánchez κατήγγειλε το τοξικό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία.

«Αν δεχτούμε ότι η πολιτική περιλαμβάνει επίθεση σε αθώους ανθρώπους, δεν αξίζει τον κόπο», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει τιμή που να δικαιολογεί τα βάσανα των ανθρώπων που αγαπάς περισσότερο».

Η απειλή της παραίτησης οδήγησε σε μια έκρηξη υποστήριξης προς τον Σάντσες από τα ανώτερα κλιμάκια του Σοσιαλιστικού Κόμματός του και από χιλιάδες υποστηρικτές που βγήκαν στους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δημόσια εκδήλωση υποστήριξης τον έπεισε να παραμείνει στη θέση του.

«Η συκοφαντική εκστρατεία που στρέφεται εναντίον μου και της οικογένειάς μου δεν θα σταματήσει», είπε. «Αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε: Το σημαντικό είναι ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τις εκφράσεις αλληλεγγύης που λάβαμε από όλους τους τομείς».

Η ανακοίνωση του Sánchez ολοκληρώνει ένα Σαββατοκύριακο νευρικότητας στην Ισπανία, η οποία πιθανότατα θα είχε εισέλθει σε μια άνευ προηγουμένου εποχή πολιτικής αβεβαιότητας αν είχε παραιτηθεί. Ο σοσιαλιστής ηγέτης δεν έχει σαφή διάδοχο και ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης Alberto Núñez Feijóo δεν έχει την υποστήριξη που απαιτείται για να σχηματίσει μια εναλλακτική, δεξιά κυβέρνηση.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού θα είχε αφήσει τη χώρα με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να διεξαχθούν νέες εκλογές το καλοκαίρι. Αυτό το σενάριο πιθανότατα θα είχε αφήσει την Ισπανία χωρίς ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες τη στιγμή που πρόκειται να κατανεμηθούν οι κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ.

http://www.politico.eu

 

Σχετικές αναρτήσεις

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέα έργα σε νοσοκομείο της Αθήνας

lazaros lazaros

Βόμβα” παραπομπής Μπάιντεν: Έρευνα ξεκινά η Βουλή. Καταγγελίες – φωτιά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιού του

lazaros lazaros

Σκιάθος: 83χρονη πήγε να φωτογραφίσει την απογείωση αεροσκάφους.

lazaros lazaros