Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Πώς ένα Πειραματικό Αγρόκτημα στην Ιαπωνία δημιούργησε το βραβευμένο ελαιόλαδο.

Ένα έργο αποκατάστασης γης βρίσκεται πίσω από ένα από τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της Ιαπωνίας .

Το Kunisaki QLiVE Garden , που βρίσκεται στο Kyushu, ένα από τα νοτιότερα από τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, κέρδισε ένα Ασημένιο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου NYIOOC 2023 .

Το Kyushu είναι γνωστό για το καταπράσινο ορεινό τοπίο, τις θερμές πηγές, τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ιαπωνίας και το ήπιο κλίμα του. Στη βόρεια χερσόνησο Kunisaki, στο νομό Oita, η ελαιοκαλλιέργεια κέρδισε δυναμική τα τελευταία 10 χρόνια.

Η πόλη Kunisaki βλέπει στη θάλασσα Setonai. Είναι μια ζεστή περιοχή με πολλή ηλιοφάνεια», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Takahiro Ohno, γενικός διευθυντής του γραφείου προώθησης επιχειρήσεων ελιάς της τοπικής Kyusetsu AQUA Corporation.

« Το κλίμα εδώ μοιάζει ως επί το πλείστον με το μεσογειακό, καθιστώντας το κατάλληλο για ελαιοκαλλιέργεια», πρόσθεσε.

Το έργο ξεκίνησε το 2016 ως πρωτοβουλία της εταιρείας Ohno’s, μιας εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων που δραστηριοποιείται σε γειτονικό νομό.

« Η εταιρεία συντηρεί και διαχειρίζεται συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Για να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία στο Kunisaki», είπε ο Ohno.” Εκείνη την εποχή, χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς φυτεύτηκαν σε μια έκταση περίπου 15 εκταρίων.

Το έργο πήρε το όνομά του από τους στόχους αποκατάστασης της γης και της κοινότητας.“ Το όνομα QLiVE δημιουργήθηκε με την εφαρμογή α « q» στη λέξη ελιά για να μπορεί να αντιπροσωπεύει« ζωντανά» σε καλή ποιότητα», είπε ο Ohno.

Τα επόμενα χρόνια, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και η εμπειρία που ανέπτυξε το προσωπικό της εταιρείας επέτρεψαν την περαιτέρω επέκταση των ελαιώνες.

Σήμερα, τα περίπου 4.000 ελαιόδεντρα του Kunisaki καλύπτουν 38 εκτάρια, τα οποία η εταιρεία είπε ότι το καθιστά το μεγαλύτερο ελαιοκομείο στην Ιαπωνία.

Το νικητήριο ελαιόλαδο της QLiVE στο NYIOOC ήταν το μείγμα Yumeshizuku, το οποίο η επιτροπή των κριτών είπε ότι είχε τη γευστική αίσθηση από βότανα, κιχώριο, κανέλα και ώριμες νότες.

« Είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή οξύτητα, η οποία δεν φτάνει το 0,1 τοις εκατό», πρόσθεσε ο Ohno.“ Οι ιδιότητές του προέρχονται από την ανάμειξη των ελιών των ποικιλιών ιταλικής και ισπανικής προέλευσης. Το κλειδί για τις γεύσεις του είναι η τέλεια ισορροπία των πικρών και πικάντικων νότων του.»

Το Frantoio, το Leccino, το Pendolino, το Nevadillo και το Manzanillo είναι μεταξύ των πολλών ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται στο αγρόκτημα για την παραγωγή λαδιού. Εν τω μεταξύ, δύο ιταλικές ποικιλίες, η Taggiasca και η Santa Caterina, είναι αφιερωμένες κυρίως στην παραγωγή επιτραπέζιων ελιών.


Η εταιρεία μπορεί να παράγει διαφορετικά μείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου από τις ίδιες ποικιλίες αλλάζοντας τον χρόνο συγκομιδής. Για παράδειγμα, το Yumeshizuku Hayazumi είναι ένα στιβαρό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παρασκευάζεται από ελιές πρώιμης συγκομιδής.

« Η εταιρεία παράγει επίσης λάδι Cleave, το οποίο αναμειγνύει εκχυλίσματα σιταριού με ελαιόλαδο που παρασκευάζεται με ιταλικές ποικιλίες, καθώς και αρωματικά έλαια που παρασκευάζονται με ζύμωμα ιταλικών ελιών και φρούτων», υπογράμμισε ο Ohno.

Μαζί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άλλα αναμεμειγμένα έλαια, η εταιρεία παράγει επίσης σκόνη από φύλλα ελιάς και προϊόντα περιποίησης δέρματος με βάση την ελιά.
Όπως και σε άλλες ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές της Ιαπωνίας, η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων βροχοπτώσεων είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Kunisaki QLiVE Garden.

Η άφθονη βροχόπτωση κατά την περίοδο των μουσώνων της Ιαπωνίας συχνά διακόπτει τη συγκομιδή, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν περιστασιακά σημαντικά εμπόδια.

« Πέρυσι, περίπου 800 δέντρα έπεσαν λόγω ζημιών από τυφώνα. Πρόσφατα, υπήρξε πολλή βροχή και άνεμος», είπε ο Ohno.

Στον νομό Οίτας, σημειώνονται παραδοσιακά σημαντικές βροχοπτώσεις μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου. Σε μήνες όπως ο Ιούνιος, η βροχόπτωση μπορεί να ξεπεράσει τα 350 χιλιοστά.

Συγκριτικά, η μέση βροχόπτωση μόλις ξεπερνά τα 50 χιλιοστά την ίδια εποχή του χρόνου στη Χαέν της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο.

« Για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ελαιοκαλλιέργεια, το καλλιεργητικό μας προσωπικό παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια τεχνικής εκπαίδευσης», είπε ο Ohno.

Πρόσθεσε πώς το αγρόκτημα ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές για τη φροντίδα των δέντρων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών προσπαθειών για τη μείωση της ποσότητας φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούνται.

« Ερευνούμε επίσης τεχνικές κλαδέματος», είπε ο Ohno, υπονοώντας τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγή και την υγεία των δέντρων που προέρχονται από τη συνεχή αναβάθμιση των εργασιών κλαδέματος.

« Το προσωπικό της φάρμας επισκέπτεται τακτικά αγροκτήματα που ασχολούνται με προηγμένα έργα καλλιέργειας, ώστε να μπορούν να βελτιώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους σχετικά με τις πιο πρόσφατες τεχνικές καλλιέργειας», είπε ο Ohno.

Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι η έλλειψη εργαζομένων.” Δεδομένης της τοποθεσίας, στην οποία δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί εργατικό δυναμικό”, είπε ο Ohno.

Μαζί με τις βέλτιστες πρακτικές στο αγρόκτημα, ο Ohno είπε ότι το σύγχρονο ελαιοτριβείο της εταιρείας παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά του να παράγει υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

« Τέτοια μηχανήματα μας επιτρέπουν να επεξεργαζόμαστε τις ελιές εντός 12 ωρών το πολύ από τη συγκομιδή, κάτι που είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους προκύπτει η υψηλή ποιότητα καθώς και ο χαμηλότερος βαθμός οξείδωσης», είπε.

« Οι ελιές μας διαλέγονται με το χέρι και τα φρούτα ταξινομούνται ένας προς έναν, καθώς μόνο τα καλά εντοπίζονται και προορίζονται για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου μας», πρόσθεσε ο Ohno.

Το Kunisaki QLiVE Garden δραστηριοποιείται επίσης ενεργά στη διάδοση μιας κουλτούρας ποιότητας ελαιολάδου στους Ιάπωνες καταναλωτές.

« Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει πολλές φορές είναι ότι οι καταναλωτές τείνουν να συγκρίνουν εγχώρια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας με φθηνότερα και χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα που εισάγονται από το εξωτερικό», είπε ο Ohno.

Ο παράγοντας τιμή μπαίνει στο παιχνίδι για πολλούς καταναλωτές, τουλάχιστον μέχρι να δελεαστούν από μια συνεδρία γευσιγνωσίας.

« Όλα αλλάζουν με τη γεύση», είπε.” Όταν ζητώ από τους πελάτες να δοκιμάσουν τα ελαιόλαδα μας, εκπλήσσονται με το πόσο νόστιμα είναι αυτά.

Το Ohno συνδυάζει τη γευστική εμπειρία με την εξήγηση των πλεονεκτημάτων του ελαιολάδου για την υγεία και των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του . «[Τότε] πείθονται και το αγοράζουν», είπε.

« Προσεγγίζουμε τους καταναλωτές σε κάθε είδους χρήσιμες δημόσιες εκδηλώσεις, ώστε να μπορούμε να εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ των ποιοτήτων του ελαιολάδου », πρόσθεσε ο Ohno.

« Οι πελάτες που ενδιαφέρονται για το ελαιόλαδο και τον τρόπο παραγωγής του έρχονται μερικές φορές στη φάρμα μας για να μας επισκεφτούν», εξήγησε ο Ohno, υπονοώντας τον στόχο της εταιρείας να ανοίξει ένα τουριστικό αγρόκτημα ελιάς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

« Οι επισκέπτες μας εκπλήσσονται από το μέγεθος της φάρμας μας και από τη θέα του ωκεανού στο βάθος», κατέληξε.

 

πηγή.http://OliveOilTimes.com

Σχετικές αναρτήσεις

Αριστείδης Μπουράνης.Ο πρώτος σε σταυρούς στο Πικέρμι

lazaros lazaros

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα: Τι να περιμένουμε για τα επιτόκια

lazaros lazaros

Καρκίνος: Ερευνα Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπεία

lazaros lazaros