Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθά στην πρόβλεψη σεισμών

Στη μάχη της πρόβλεψης σεισμών «ρίχνεται» η τεχνητή νοημοσύνη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος όπως υποστηρίζουν μπορεί να κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία προβλέψεις του χρόνου, της τοποθεσίας και της έντασης ενός σεισμού.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα σε περίοδο επτά μηνών, ο αλγόριθμος προέβλεψε με ακρίβεια το 70% των σεισμών μια ολόκληρη εβδομάδα πριν αυτοί εκδηλωθούν.

Ο αλγόριθμος προέβλεψε 14 σεισμούς σε μια περιοχή 320 χιλιομέτρων από το εκτιμώμενο επίκεντρο και έκανε επίσης μια πολύ ακριβή πρόβλεψη σχετικά με την έντασή τους, αναφέρουν σε δημοσίευση τους οι ερευνητές. Σημειώνεται πάντως ότι το σύστημα δεν κάνει σε αυτή την πρώτη του έκδοση στοχευμένες προβλέψεις ενός και μόνο σεισμού ενώ έκανε και οκτώ αποτυχημένες προβλέψεις.

Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να πραγματοποιεί αναλύσεις σε σεισμικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μελετώντας την τωρινή σεισμική δραστηριότητα με προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή και προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη επερχομένων σεισμικών δονήσεων.

«Η πρόβλεψη των σεισμών είναι το ιερό δισκοπότηρο. Αυτό που πετύχαμε μας λέει ότι αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν αδύνατο πρόβλημα είναι επιλύσιμο κατ’ αρχήν», ανέφερε ο Σεργκέι Φόμελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι με την ανάπτυξη του συστήματος τους σε τοποθεσίες με αποτελεσματικά δίκτυα σεισμικής παρακολούθησης, όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία αυτό το σύστημα να μπορεί να εκπαιδευτεί για να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας του και ενδεχομένως να βελτιώσει την ακρίβειά του σε μια ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων.
πηγη.lykavitos.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

lazaros lazaros

Μακρόν: Δεν θα κυματίσουν σημαίες της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

lazaros lazaros

Η Πρόεδρος και το Δ.Σ του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας σας εύχονται Καλές ειρηνικές χαρούμενες γιορτές!

lazaros lazaros