Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Το Ελ Νίνιο ξεκίνησε στον Ειρηνικό – Τι πρέπει να περιμένουμε στην Ευρώπη

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, έχει ξεκινήσει όπως επιβεβαίωσε η Εθνική Μετεωρολογία της Αυστραλίας στις 10 Οκτωβρίου 2023.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό αυξάνεται συνεχώς από την περασμένη άνοιξη και όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω θέρμανση του ωκεανού τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας περαιτέρω το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει το climatebook υπάρχουν πλέον δορυφορικές παρατηρήσεις ότι η ατμόσφαιρα ανταποκρίνεται στα θερμά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, οδηγώντας σε αλλαγές μεγάλης κλίμακας στην πνοή των ανέμων στην τροπική και υποτροπική ζώνη του Ειρηνικού, αλλά και σε μικρότερο βαθμό, παγκοσμίως. Επίσης, αυξημένες νεφώσεις και βροχοπτώσεις παρατηρούνται πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό. Το Ελ Νίνιο συνήθως οδηγεί και σε μειωμένες βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία, καθώς αυτές εντοπίζονται πιο ανατολικά.Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό το Ελ Νίνιο είναι πιθανό να επιμείνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη;

Ενώ οι πιο έντονες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο γίνονται αισθητές στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, μπορεί να έχει κάποιες δευτερεύουσες και πιο μικρές επιπτώσεις στα βαρομετρικά συστήματα στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιρροή του Ελ Νίνιο στον καιρό της Ευρώπης είναι πολύπλοκη, πιο δύσκολα προβλέψιμη, και μπορεί να διαφέρει από το ένα γεγονός Ελ Νίνιο στο άλλο.

Η επίδραση του El Niño στον ευρωπαϊκό καιρό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές πιθανές επιπτώσεις, όπως:

  • Ήπιο Φθινόπωρο: Το Ελ Νίνιο μπορεί να συμβάλει σε ηπιότερα και πιο σταθερά ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα στην Ευρώπη.
  • Θερμότεροι χειμώνες: Το Ελ Νίνιο συνδέεται συχνά με πιο ήπιους και θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη. Αυξάνει δηλαδή την πιθανότητα εκδήλωσης θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο κατά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να αποκλείονται όμως και σύντομες περίοδοι χαμηλών θερμοκρασιών.
  • Πιο υγρές συνθήκες στη Μεσόγειο: Το El Niño μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες.
  • Επιπτώσεις στη γεωργία: Οι καιρικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το El Niño μπορεί να επηρεάσουν τη γεωργία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας πιο υγρός χειμώνας που ακολουθείται από ένα πιο ξηρό καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα επάρκειας πρωτογενών αγαθών.
    πηγη:iEidiseis.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ισπανία: Τουλάχιστον 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς

lazaros lazaros

Σοκ: Η Αγία Σοφία κινδυνεύει με κατάρρευση – Τι λένε οι ειδικοί

lazaros lazaros

Κινητικότητα για το Smart Park – Ενδιαφέρον από την Trade Estates του ομίλου Fourlis

lazaros lazaros