Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Reuters:Οι ΗΠΑ εμποδίζουν τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος μέσω της ένταξης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, 18 Απριλίου (Reuters)

– Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη ουσιαστικά εμπόδισαν τα Ηνωμένα Έθνη από το να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος ασκώντας βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αρνηθούν στους Παλαιστίνιους την πλήρη ένταξη στον παγκόσμιο οργανισμό.

Άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που συνιστούσε στη 193-μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να γίνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως μέλος» του ΟΗΕ Η Βρετανία και η Ελβετία απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη του συμβουλίου ψήφισαν ναι.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά μια λύση δύο κρατών. Αυτή η ψηφοφορία δεν αντικατοπτρίζει την αντίθεση στο παλαιστινιακό κράτος, αλλά αντιθέτως είναι μια αναγνώριση ότι θα προέλθει μόνο από άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών”, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Robert Wood είπε στο συμβούλιο.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το βέτο των ΗΠΑ σε δήλωσή του ως «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο».
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής του ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, κατά καιρούς συγκινημένος, είπε στο συμβούλιο μετά την ψηφοφορία: “Το γεγονός ότι αυτό το ψήφισμα δεν πέρασε δεν θα σπάσει τη βούλησή μας και δεν θα ακυρώσει την αποφασιστικότητά μας. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας”.
Η πίεση των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ ήρθε έξι μήνες μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς επαίνεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το βέτο.
Απευθυνόμενος στα 12 μέλη του συμβουλίου που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Gilad Erdan είπε:
«Είναι πολύ λυπηρό γιατί η ψήφος σας θα τονώσει ακόμη περισσότερο τον παλαιστινιακό απορριπτισμό και θα κάνει την ειρήνη σχεδόν αδύνατη».
«ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΓΑΖΑ»

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος-παρατηρητής μη-μέλος, μια de facto αναγνώριση του κράτους που χορηγήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012. Ωστόσο, μια αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια τουλάχιστον δύο -τρίτων της Γ.Σ.

“Πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν πρέπει να έρθει στην αρχή μιας νέας διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι στο τέλος της διαδικασίας. Πρέπει να ξεκινήσουμε με τη διόρθωση της άμεσης κρίσης στη Γάζα”, ο βρετανικός ΟΗΕ. Η πρέσβειρα Barbara Woodward είπε στο συμβούλιο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ένα όραμα δύο κρατών να ζουν δίπλα δίπλα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, όλα τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.
Ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Amar Bendjama υποστήριξε πριν από την ψηφοφορία ότι η αποδοχή των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη θα ενίσχυε αντί να υπονομεύσει τη λύση των δύο κρατών, προσθέτοντας: «Η ειρήνη θα προέλθει από την ένταξη της Παλαιστίνης, όχι από τον αποκλεισμό της».
Η Παλαιστινιακή Αρχή, με επικεφαλής τον Αμπάς, ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη. Η Χαμάς έδιωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από την εξουσία στη Γάζα το 2007.
Η Χαμάς καταδίκασε τη στάση των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να υποστηρίξει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού μας και το νόμιμο δικαίωμά του να καθορίσει τη μοίρα του».
Το Ισραήλ αντεπιτίθεται στη Χαμάς στη Γάζα για μια επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ υπό την ηγεσία της μαχητικής ομάδας.
Το Ισραήλ λέει ότι περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι στην επίθεση, και οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 34.000 ανθρώπους στην επίθεσή του στη Γάζα από τότε.
«Η αποτυχία να σημειωθεί πρόοδος προς μια λύση δύο κρατών θα αυξήσει μόνο την αστάθεια και τον κίνδυνο για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την περιοχή, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ζουν υπό τη συνεχή απειλή της βίας», είπε νωρίτερα στο Συμβούλιο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. την Πέμπτη.

Σχετικές αναρτήσεις

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

lazaros lazaros

Μαρινάκης: «Εγώ θα έδινα και τη σουίτα μου στο Καραϊσκάκης σε ελληνική ομάδα»

lazaros lazaros

Καλλιτεχνική ομάδα του ΚΑΠΗ Ραφήνας

lazaros lazaros