Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Σερβία-Κόσοβο: Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Άλμπιν Κούρτι

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το νέο σχέδιο που θα αποτελέσει το πλαίσιο για τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στις ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσόβου στις 21 Οκτωβρίου από πενταμελή ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ. Αν και δεν έγινε επίσημα γνωστό το περιεχόμενο του σχεδίου, εικάζεται ότι πρόκειται για οδικό χάρτη με ακριβείς ημερομηνίες για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν η Σερβία και το Κόσοβο με την αποδοχή τον Μάρτιο στην Οχρίδα της ευρωπαϊκής πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Άλμπιν Κούρτι ανέφερε επίσης ότι στις 26 Οκτωβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με «ηγέτες κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών». Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς θα συναντηθούν χωριστά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Στις συναντήσεις θα παραστεί και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι συναντήσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου. Τη σύνοδο θα απασχολήσει επίσης και η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Θα καλέσουν τη Σερβία να συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση των ένοπλων Σέρβων κατά των Κοσοβάρων αστυνομικών στην Μπάνισκα στις 24 Σεπτεμβρίου θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα κληθούν οι δύο πλευρές να εφαρμόσουν όλες τις συμφωνίες από τον διάλογο χωρίς καθυστέρηση ή προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας από το 2013 για τη σύσταση της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία.

πηγη:Popaganda.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σύλλογος Κρητών Ραφήνας Πικερμίου.

lazaros lazaros

Ο Ασπροπόταμος σάρωσε ξανά τα πάντα – Νέα καταστροφή στα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας

lazaros lazaros

Πόλεμος στη Γάζα: Για πρόοδο στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ και Χαμάς στο Κάιρο μιλά η Αίγυπτος

lazaros lazaros