Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Η νέα λειτουργία προστασίας IP της Google μπορεί να αποτρέψει τις εξωφρενικά προσωποποιημένες διαφημίσεις

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, η Google πρότεινε το νέο σύστημα «Gnatcatcher», για να βοηθήσει στην ανωνυμοποίηση της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο και στη μείωση της παρακολούθησης μεταξύ ιστότοπων. Σύντομα, η εταιρεία θα κυκλοφορήσει μια ενημερωμένη έκδοση αυτής της πρότασης, με την ονομασία «IP Protection», με ορισμένες σημαντικές αλλαγές.

Στην αρχική έκδοση του Gnatcatcher, η Google σχεδίαζε να εμποδίσει την χρήση των third-party cookies και την παρακολούθηση των IP, ομαδοποιώντας χρήστες με παρόμοιες συνήθειες περιήγησης και προωθώντας τις πληροφορίες αυτές στις διαφημιστικές εταιρείες. Η ιδέα ήταν να εξακολουθήσουν να επιτρέπονται οι “σχετικές διαφημίσεις” χωρίς την ανάγκη παρακολούθησης των χρηστών μεμονωμένα.

Τα σχέδια της Google όμως έχουν αλλάξει αρκετά από το 2021. Τώρα, όπως αναφέρει το BleepingComputer, το IP Protection θα ανωνυμοποιήσει τα δεδομένα σας χωρίς να προσπαθεί να σας “κρύψει μέσα σε ένα πλήθος”. Αντίθετα, η Google θα κρύψει τη διεύθυνση IP σας, φιλτράροντας την ροή των third-party δεδομένων μέσω proxies. Ωστόσο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί προσεκτικά.

Ενώ οι διευθύνσεις IP μπορούν να σας αναγνωρίσουν καθώς ταξιδεύετε από ιστότοπο σε ιστότοπο, είναι επίσης απαραίτητες για να λειτουργήσει το διαδίκτυο στο σύνολό του. Η παρακολούθηση μεταξύ ιστότοπων μέσω διευθύνσεων IP, είναι εύκολο να επιτευχθεί από τους διαφημιστές και δύσκολο να αποφευχθεί (σε αντίθεση με τα third-party cookies).

Παρόλα αυτά ο ιστότοπος που επισκέπτεστε μπορεί να έχει νόμιμους λόγους για να ελέγχει τη διεύθυνση IP σας, όπως η αποτροπή απάτης και η σωστή δρομολόγηση της ροής των δεδομένων σας. Η Google δεν μπορεί απλώς να μπλοκάρει όλη την παρακολούθηση διευθύνσεων IP. Έτσι η λύση είναι να αποτραπεί η third-party παρακολούθηση μέσω proxies. Οι διαφημιστές θα λαμβάνουν τη διεύθυνση IP του proxie αντί για τη δική σας, εμποδίζοντάς τους να σας παρακολουθήσουν.

Στις επερχόμενες εκδόσεις του Chrome, το IP Protection θα είναι μια δυνατότητα που θα μπορείτε να επιλέξετε για την έναρξη αυτής της δοκιμής. Αλλά στην αρχή η λειτουργία του θα είναι περιορισμένη. Στο πρώτο βήμα, την Φάση O, η Google θα τροφοδοτεί την proxie κυκλοφορία δεδομένων στο δικό της domain χρησιμοποιώντας έναν ιδιόκτητο proxy. Η Google υπόσχεται ότι η κίνηση θα είναι end-to-end κρυπτογραφημένη, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο ενός συστήματος proxy δύο οδών για καλύτερη προστασία του απορρήτου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα να τροφοδοτείται από το πρόγραμμα περιήγησής σας στον proxy της Google σε ένα CDN πριν φτάσει στον προορισμό σας, εμποδίζοντας ουσιαστικά την third-party επισκεψιμότητα να αναγνωρίσει εσάς, και την Google να δει τον προορισμό σας.

Προς το παρόν, θα επιλέγεται εσείς εάν η υπηρεσία θα είναι ενεργοποιημένη, ενώ δεν θα λειτουργεί με κάθε ιστότοπο που επισκέπτεστε. Η Google σχεδιάζει να κάνει διαθέσιμες τις πληροφορίες για το πρότυπο της, ώστε να μην είναι η μόνη εταιρεία που να παρέχει proxy servers. Υπάρχουν όμως ακόμα ζητήματα και ανησυχίες που πρέπει να επιλυθούν.

Πρώτον, η Google θα πρέπει να οδηγεί την επισκεψιμότητά σας μέσω ενός IP proxy παρόμοιο με τα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας σας, διότι αρκετοί ιστότοποι χρησιμοποιούν το GeoIP για να προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες με βάση την περιοχή. Και η όλη διαδικασία μπορεί να κάνει την πρόληψη και την προστασία από τις DDoS επιθέσεις λίγο πιο δύσκολη. Επίσης εάν ένας από τους proxy servers της Google παραβιαστεί, αυτό θα έδινε στους δράστες τη δυνατότητα να χειριστούν την κυκλοφορία που διέρχεται από αυτόν. Για να μετριάσει αυτά τα δύο σημεία, η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε έλεγχο ταυτότητας με την υπηρεσία, είτε μέσω διακριτικών ελέγχου ταυτότητας είτε μέσω λογαριασμού χρήστη.

Η Google σχεδιάζει να ξεκινήσει να δοκιμάζει το IP Protection μεταξύ των εκδόσεων Chrome 119 και του Chrome 225.

Gr.PCMag.com

 

Σχετικές αναρτήσεις

Κλωστοϋφαντουργία: Ποντάρει σε μεγάλους οίκους και «European Cotton»

lazaros lazaros

ΗΠΑ: Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν θεωρούν ικανούς για δεύτερη θητεία Μπάιντεν και Τραμπ

lazaros lazaros

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, είχε χθες το απόγευμα η Δήμαρχος Διονύσου, κα. Κατερίνα Μαϊχόσογλου

lazaros lazaros