Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Σι: Δεν θα δώσουμε κανένα ψυχρό ή θερμό πόλεμο

Ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι η Κίνα θέλει να είναι «φίλη» με τις ΗΠΑ και ότι το έθνος του δεν θα πολεμήσει με κανέναν. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεκάθαρα σχόλιά του σε ό,τι αφορά τη διακήρυξη της επιθυμίας για ειρηνικούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σε ομιλία σε στελέχη επιχειρήσεων στο Σαν Φρανσίσκο λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Σι είπε ότι η Κίνα «δεν στοιχηματίζει ποτέ εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών» και «δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να τις υπερκεράσει».

 

«Οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης και αν φτάσει, η Κίνα δεν θα επιδιώξει ποτέ την ηγεμονία ή την επέκταση και ποτέ δεν θα επιβάλει τη θέλησή της σε άλλους», είπε ο Σι. «Η Κίνα δεν επιδιώκει σφαίρες επιρροής και δεν θα πολεμήσει σε έναν ψυχρό πόλεμο ή έναν θερμό πόλεμο με κανέναν».

 

Τα σχόλια ήρθαν ώρες αφότου οι δύο ηγέτες έκαναν συμφωνίες για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση της φαιντανύλης, να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες υψηλού επιπέδου και να ανοίξουν διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Μπάιντεν είχε χαιρετίσει νωρίτερα τις συνομιλίες ως «μερικές από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε».

Στην ομιλία του, ο Σι προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ευρύτερες ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι η Κίνα αποτελούσε απειλή για την αμερικανική κυριαρχία σε όλο τον κόσμο, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. Οι εντάσεις για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια.

«Θα χαρούμε να δούμε σίγουρες, ανοιχτές, διαρκώς αναπτυσσόμενες και ευημερούσεςΗνωμένες Πολιτείες», είπε ο Σι. «Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αντιμάχονταιτην Κίνα ή να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Αντίθετα, θα πρέπει να καλωσορίσουμε μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Κίνα».

«Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;» είπε ο Σι, αναφερόμενος στους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας. «Αν κάποιος δει την άλλη πλευρά ως βασικό ανταγωνιστή, την πιο σημαντική γεωπολιτική πρόκληση και απειλή, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, άστοχες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα».

πηγη:euro2day

Σχετικές αναρτήσεις

Παίζοντας με σημαντικές απουσίες και με λύσεις ανάγκης, η Τριγλία Ραφήνας ήρθε ισόπαλη με σκορ 0-0 απέναντι στον Αήττητο Σπάτων.

lazaros lazaros

ΗΠΑ: Κωφό αγόρι ακούει για πρώτη φορά χάρη σε πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία

lazaros lazaros

Aπόψε το δείπνο Μητσοτάκη σε Ζελένσκι και ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.Απών ο Ράμα

lazaros lazaros