Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

SpaceX: Εκτοξεύτηκαν οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ

Η διαστημική εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ εκτόξευσε την Τετάρτη την πρώτη παρτίδα κατασκοπευτικών δορυφόρων που ανέπτυξε για λογαριασμό των ΗΠΑ, οι οποίοι θα επιτρέπουν στο στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών να εντοπίζουν στόχους σχεδόν οπουδήποτε στην επιφάνεια του πλανήτη.

Η εκτόξευση ήρθε την ίδια μέρα που οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για την εκτόξευση δορυφόρου που μπορεί να εξουδετερώνει άλλους δορυφόρους, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις επεκτείνουν την κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ingr το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης, ή NRO, μια από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ανέθεσε στην SpaceX και τη Northrop Grumman την εκτόξευση «εκατοντάδων» κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Το NRO δεν διευκρίνισε πόσους δορυφόρους παρήγγειλε, ανέφερε όμως ότι η εκτόξευση της Τετάρτης με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX ήταν η πρώτη από τις «περίπου έξι» που προγραμματίζονται για φέτος. Οι εκτοξεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το 2028, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο νέος αστερισμός κατασκοπευτικών δορυφόρων αναπτύσσεται από το τμήμα Starshield της SpaceX με συμβόλαιο 1,8 δισ. δολαρίων, ανέφεραν η Wall Street Journal και το Reuters.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο δορυφόρους για την υποστήριξη επιχειρήσεων στο έδαφος, μια τάση που επιταχύνεται χάρη στη μείωση του κόστους της εκτόξευσης φορτίων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι συμβατικές μέθοδοι συλλογής πληροφοριών.

Το συμβόλαιο με το NRO, σχολιάζει το Reuters, δείχνουν την εξάρτηση της αμερικανικής κυβέρνησης από την SpaceX για κάποιες από τις πλέον ευαίσθητες στρατιωτικές εφαρμογές.

Η εταιρεία του Ίλον Μασκ κυριαρχεί στην αμερικανική αγορά εκτόξευσης δορυφόρων και διαθέτει χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά για την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου Starlink.

Αντιδρώντας τον Μάρτιο στην αποκάλυψη ότι η SpaceX αναπτύσσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους για τις ΞΠΑ, η Μόσχα διαμήνυσε πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να βάλει τους δορυφόρους της εταιρείας στο στόχαστρο.

Σχετικές αναρτήσεις

Φωτιά σε ΙΧ σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου στην ανατολική Θεσσαλονίκη

lazaros lazaros

Νιγηρία: Ο στρατός αναζητά στη ζούγκλα τους 300 μαθητές που απήχθησαν από ενόπλους στην Πολιτεία Καντούνα

lazaros lazaros

Γ. Γεραπετρίτη σε Κατάρ και το Κουβέιτ για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή

lazaros lazaros